ارز نیمایی به چه افرادی تعلق می گیرد؟
یکی از پرکاربردترین ارزهای امروزی در بازار، ارز نیمایی یا دلار نیمایی است که طرفداران خاص خود را دارد. بر اساس سیاست جدید مالی و با هدف ساماندهی تجارت در بخش واردات و صادرات که با اخذ مجوز واردات و صادرات امکان پذیر است. با توجه به شکاف عمیقی که بین نرخ ارز دولتی و بازار آزاد ایجاد شد، اهمیت وجود ارز نیمه تمام افزایش یافت و این ارز بیشتر مورد توجه قرار گرفت. در حال حاضر این ارز نقش بسزایی در کنترل نرخ ارز دارد.
نیما در اصل مخفف عبارت سامانه یکپارچه معاملات ارزی است و با هدف ساماندهی بیشتر بازار سهام ایجاد شده است. این ارز در سامانه ای به نام نیما معامله می شود و در این سامانه صادرکنندگان و واردکنندگان به خرید و فروش آنلاین ارز می پردازند. یکی از مهمترین ویژگی های سامانه نیما امنیت در معاملات و فروش است.
این سیستم به عنوان یک واسطه عمل می کند. و سیستم های تجاری را به سیستم های تجاری فرامرزی متصل می کند. در سامانه نیما صرافی ها نقش واسطه را ایفا می کنند و به تسهیل مبادلات ارزی کمک می کنند.
سامانه ی نیما
دارای چهار بازیگر اصلی است. واردکنندگان کالا و خدمات اولین گروه از متقاضیان دریافت نیم دلار هستند. صادرکنندگان کالا و خدمات دسته دوم فعالان سامانه نیما هستند. بازیگران سوم، واسطه ها هستند که از جمله آنها می توان به بانک ها و صرافی ها اشاره کرد. در نهایت، سیاست گذاران جزو بازیگران چهارم هستند. این دسته اولویت ها و محدودیت های هزینه را کنترل می کند.
تاریخچه ی ارز نیمایی
با افزایش فاصله بین ارز دولتی و بازار آزاد در کشور، بانک مرکزی از ابتدای سال ۱۳۹۴ نیمه سامانه ای را برای کنترل بازار ارز در واردات و صادرات راه اندازی کرد. که بر اساس این سامانه، واردکنندگان و صادرکنندگان با ثبت درخواست خود در سامانه از این ارز استفاده کردند.
مزایای استفاده از سامانه نیما
استفاده از سامانه ارزی نیمایی مزایایی دارد که در اینجا به اختصار به آنها اشاره می کنیم:
امنیت بالای ارزی
با توجه به ثبت اپلیکیشن در سامانه حقوقی نیما از امنیت بالایی در معاملات برخوردار است. و شرکت های تجاری می توانند وارد یک معامله مطمئن شوند و از سوء استفاده های احتمالی در امان باشند.
تسهیل و سازماندهی
بسیاری از واحدهای تجاری، شرکت های بازرگانی و همچنین تجار و بازرگانان می توانند با سهولت در فرآیند کار و یکپارچه سازی فرآیند معاملات در سامانه ارزی نیمایی مبادلات خود را انجام دهند.
فرآیند آنلاین
فرآیند ثبت درخواست و دریافت ارز به صورت حضوری انجام می شود و از مشکلات اداری و سفرهای غیر ضروری جلوگیری می شود.
بهبود وضعیت صادرات شرکتهای تجاری
بسیاری از شرکت های صادرکننده کالا در بازارهای بین المللی می توانند با درخواست ارز شرایط مناسبی را برای صادرات و واردات خود فراهم کنند. اثرات این ارز در ترازنامه هر شرکت قابل محاسبه است. و این امر منجر به بهبود وضعیت مالی این شرکت ها می شود.
دسترسی صرافیها
با استفاده از سامانه ارزی نیمایی امکان دسترسی به تمامی صرافی ها و تامین ارز مورد نیاز وجود دارد.
سامانه ارز نیمایی ۱۴۰۲
جهت خرید و فروش و انجام معاملات با دلار نیمایی مراجعه به سامانه ارزی نیمایی ۱۴۰۲ ضروری است سامانه نیما با هدف تعیین نرخ واقعی ارز کشور و ایجاد ثبات در بازار ارز ایجاد شده است. . ، مکانیزم محلی شفاف و امن برای انجام تراکنش ها است. با انجام معاملات از طریق سامانه نیما بدون نیاز به اخذ کد بورسی و با دلار نیمایی، فساد کاهش یافته و احتمال خطا کاهش یافته است.
معامله گران با استفاده از سامانه نیما به طیف وسیعی از صرافی ها دسترسی دارند و به راحتی می توانند تجارت برون مرزی داشته باشند. آدرس اینترنتی سامانه نیما www.ntsw.ir است و کاربران می توانند با وارد کردن این آدرس در مرورگر خود وارد سامانه نیما شوند. سامانه نیما یکی از زیر مجموعه های سامانه تجارت ایران است. و هم اکنون تمامی صرافی های معتبر می توانند وارد شده و خدمات ارزی ارائه دهند.
سامانه نیما
جدا از صرافی هایی که برای ارائه خدمات ارزی وارد این سامانه می شوند، صادرکنندگان و واردکنندگان نیز از سامانه نیما برای انجام معاملات خود استفاده می کنند. برای ورود به سامانه نیما لازم است ابتدا آدرس www.ntsw.ir را در مرورگر وارد کرده و وارد سایت شوید. سپس کاربر باید وارد حساب کاربری خود شود. یا اگر حساب کاربری ندارید ابتدا در سایت ثبت نام کنید.
برای خرید ارز از بانک، افراد می توانند در این سایت ثبت نام کنند و نیم دلار را کاملا آنلاین و غیرشخصی خریداری کنند. لازم به ذکر است زیرا سامانه نیما زیر مجموعه سامانه جامع تجارت ایران است. کاربران ابتدا وارد سایت تجارت ایران می شوند. افراد پس از ثبت نام و ورود به حساب کاربری می توانند با انتخاب قسمت عملیات ارزی اقدام به خرید و واردات ارز نمایند.
انواع ارزهای نیمایی
به منظور ایجاد مبادلات ارزی با اتحادیه اروپا و چین، در ابتدا با ارز یورو و یوان انجام شد. با گذشت زمان ارزهای بین المللی دیگری از سوی بانک مرکزی به سامانه ارزی نیما اضافه شد به طوری که تقریبا اکثر ارزهای رایج در بازارهای بین المللی در سامانه ارزی نیما ثبت می شوند.
نحوه خرید و فروش دلار نیمایی
خرید و فروش نیمایی به ارزش ۱۴۰۲ دلار از طریق سامانه نیما انجام می شود. افراد برای خرید ارز ابتدا باید درخواست خود را در این سامانه ثبت کنند، پس از بررسی درخواست آنها در صورت عدم وجود مشکل با درخواست موافقت می شود. لازم به ذکر است که احتمالا کارمزدی مشابه معاملات بورسی در این بازار مشاهده خواهد شد.
پس از تایید درخواست متقاضی، فروشندگان مجاز به فروش ارز به متقاضی می باشند. از آنجایی که سامانه نیما برای جلوگیری از تخلفات و ساماندهی بازار ارز ایجاد شده است، مکانی امن برای انجام معاملات است و به همین دلیل تمامی درخواست های خرید ارز نیاز به بررسی و تایید دارد.
مردم هم از سامانه نیما برای فروش نیم دلاری استفاده کنند. نکته مهم این است که اگر کسی ارز خود را با قیمت ذکر شده خریداری نکرد، فروشندگان می توانند نیم دلار خود را با قیمت مشخص برای فروش عرضه کنند. فروشندگان نیم دلار می توانند نرخ ارز را بررسی کنند تا نرخ ارز خود را تعیین کنند. فروشندگان این ارز توجه داشته باشند که امکان فروش ارز به متقاضیانی که درخواست خرید ارز آنها تایید نشده است وجود ندارد و فروشندگان تنها می توانند به متقاضیانی که درخواست آنها تایید شده است نیم دلار بفروشند.
ادامه….
سقف خرید نیم دلاری برای کاربران طبق اساسنامه در قانون سامانه یکپارچه معاملات ارزی متفاوت است. هر کلاس تا حدودی می تواند نیم دلار درآمد داشته باشد و سقف خرید برای یک تاجر قطعا با سقف خرید برای یک دانش آموز متفاوت است. همچنین نکته قابل توجه این است که مردم برای خرید ارز نیمایی باید درخواستشان تایید شود.
بانک مرکزی بر خرید و فروش ارز نیمایی نظارت دارد و تا زمانی که درخواست متقاضی خرید ارز تایید نشود، فروشندگان مجاز به فروش این ارز به وی نیستند. با توجه به اینکه سامانه نیما بیشتر برای واردات و صادرات کاربرد دارد، فروشندگان و خریداران دلار نیما به راحتی می توانند به تجارت فرامرزی بپردازند و از سامانه نیما برای این منظور استفاده کنند.
ارز نیمایی به چه کالاهایی تعلق میگیرد؟
ارز نیمایی برای واردات همه کالاها داده نمی شود بلکه فقط واردکنندگان کالاهای اساسی می توانند آن را دریافت کنند.
این کالاها در ۳ اولویت طبقه بندی می شوند که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:
- اولویت اول کالاهای اساسی است که ارز آن از درآمدهای حاصل از فروش نفت تامین می شود.
- اولویت دوم شامل مواد اولیه و کالاهای واسطه ای و سرمایه ای است. ارز مورد نیاز برای خرید آنها از طریق صادرات پتروشیمی، فولاد و مواد معدنی تامین می شود.
- اولویت سوم برای کالاهای مصرفی است که ارز آن از صادرات کالا به دست می آید.
این کالاها شامل اقلام زیر است:
- دانه های روغنی
گندم و غلات دیگر - دارو
- ذرت
- پنبه دانه
- تجهیزات پزشکی
- خوراک آبزیان، دام و طیور
- آمپول، لوله خون گیری، لوله آزمایش
- اجزاء و قطعات وسایل نقلیه هوایی و زمینی
- پرورش حیوانات
- دانه ها، غلات و میوه ها را بکارید
- نیشکر و چغندر و ضایعات آنها
- مرکبات
- مواد شیمیایی اساسی
- فلزات
ارز نیمایی به چه افرادی تعلق می گیرد؟
ارز نیمایی ارزانتر از ارز آزاد است. و تفاوت این ارز با آزاد در این است که این ارز فقط به افراد خاصی داده می شود.
در ادامه، افرادی که می توانند نیم دلار دریافت کنند را بررسی می کنیم:
واردکنندگان کالاهای اساسی
برخی از کالاهای اساسی یا در داخل کشور موجود نیست و یا مقدار آن برای مصرف داخلی کافی نیست. بنابراین از طریق واردات تامین می شود.
حالا اگر کالاهای اساسی با دلار آزاد وارد شود، فشار اقتصادی زیادی به خانواده ها وارد می شود. زیرا محصول با قیمت بالا و فوری به فروش می رسد.
به همین دلیل واردکنندگان کالاهایی مانند تجهیزات پزشکی، دارو، دانه های روغنی، ذرت، جو، سویا و … می توانند برای این ارز اقدام کنند تا کالا با قیمت بهتری به دست مصرف کننده داخلی برسد.
دانشجویان
گروه دیگری که می توانند از این ارز استفاده کنند دانشجویانی هستند که قصد دارند برای ادامه تحصیل به خارج از کشور بروند. و سپس از دانش خود برای توسعه کشور استفاده کنند.
بیماران
گاهی برخی از بیماران برای تکمیل درمان خود نیاز به رفتن به خارج از کشور دارند. این بیماران می توانند برای کاهش هزینه های سفر و پرداخت هزینه های درمان، ارز نیمه ارزی از بانک مرکزی دریافت کنند.
کارکنان دولت
اگر کارمندان و سفرا برای انجام ماموریت خود نیاز به خروج از کشور داشته باشند، می توانند از این ارز برای کاهش هزینه های دولت استفاده کنند.
سقف دریافت دلار نیمایی
دلار نیمایی یکی از پرطرفدارترین ارزهایی است که امروز باید از طریق سامانه نیما دریافت شود. دریافت هر نوع موجودی مالی محدودیت دارد و خرید دلار نیمایی نیز از این امر مستثنی نیست و امکان خرید آنلاین ارز نیمایی نیز وجود دارد. در واقع همه ارزها سقف دریافتی دارند که بسته به شرایط متفاوت است.
شناخت سقف بسیار مهم است. اما معمولا سقف دریافتی ها با توجه به نیاز متقاضی تعیین می شود و جای نگرانی وجود ندارد. به عنوان مثال، تجار و بازرگانان سقف بیشتری برای انجام معاملات تجاری خود دارند
سقف دریافت ارز بر اساس اساسنامه قانون نظام یکپارچه معاملات ارزی تعیین می شود. هرکس با شرایطش می تواند نیم دلار دریافت کند و سقف مشخصی هم نمی توان اعلام کرد. به طور کلی می توان گفت که سقف دریافت نیم دلار بسته به گیرنده آن متفاوت است. زمانی که فردی برای دریافت نیم دلار اطلاعات خود را وارد و ثبت می کند، سقف دریافت برای او تعیین می شود.
سقف دریافت هر ارز با سایر ارزها متفاوت است. به عنوان مثال سقف دریافت دلار از صرافی ها با سقف دریافتی نیم دلاری دریافتی از طریق سامانه نیما متفاوت است. افراد می توانند با توجه به شرایط خود و با در نظر گرفتن قشری که در آن قرار دارند ثبت نام و اطلاعات خود را در سامانه نیما وارد کنند. متقاضیان می توانند پس از انتخاب ردیف گواهینامه خود، سقف دریافتی را مشاهده و از آن مطلع شوند.
معرفی صرافی های ارز نیمایی
همانطور که گفته شد خرید و فروش این ارز با نظارت بانک ملی انجام می شود و معاملات فقط باید از طریق سامانه نیما انجام شود. صرافی های معتبر عرضه کننده نیمایی در سامانه نیما حضور دارند و افراد می توانند با مراجعه به سامانه نیما و ثبت نام در آن صرافی های معتبر را مشاهده کنند. در ادامه صرافی های عرضه کننده ارز نیمایی معرفی شده اند.
صرافی روز:
صرافی روز یکی از تامین کنندگان صرافی دلار نیمایی واقع در تهران می باشد. این صرافی انواع ارز نیمایی مانند دلار، یورو و درهم نیمایی را ارائه می دهد و متقاضیان می توانند از طریق سامانه نیما، ارز نیمایی را از صرافی روز خریداری کنند.
صرافی درخشان شهریار:
یکی دیگر از صرافی های عرضه کننده ارز نیمایی صرافی برلیانت شهریار واقع در شهریار است. یکی از مزایای این صرافی وب سایت به روز آن است که قیمت ارز را در اختیار کاربران قرار می دهد. مردم توجه داشته باشند که برای دریافت این ارز ابتدا باید از طریق سامانه نیما اقدام کنند و مراجعه حضوری به صرافی فایده ای ندارد.
صرافی امین ضراب:
این صرافی نیز یکی از صرافی هایی است که دلار نیما عرضه می کند. مردم می توانند برای اطلاع از قیمت ارز و دریافت قیمت نیم دلار به سایت صرافی امین ضراب مراجعه کنند. این صرافی در سال ۱۳۹۲ فعالیت خود را آغاز کرد و در شهر تهران قرار دارد.
متقاضیان دلار نیمایی می توانند با مراجعه به سامانه نیما و ثبت نام در آن نسبت به دریافت هر نوع ارز نیمایی اقدام کنند. صرافی های معتبری که در سامانه نیما ثبت شده اند نیز می توانند دلار نیما را به متقاضیان بفروشند. البته لازم به ذکر است که تمامی متقاضیان نیم دلار ابتدا باید درخواست خریدشان تایید شود تا صرافی ها بتوانند به آنها دلار بفروشند.
تفاوت ارز نیمایی با سایر ارزها
به طور کلی چند نوع نرخ در کشور وجود دارد که ارز نیمایی یکی از آنهاست. از دیگر انواع ارزها می توان به ارز سنا، ارز آزاد و ارز دولتی اشاره کرد که هر کدام از این ارزها برای اهداف خاصی هستند. ارز نیمایی یکی از ارزهای پرکاربرد است که بیشتر برای صادرات و واردات استفاده می شود. در ادامه تفاوت ارز نیمایی با سایر ارزها مورد بررسی قرار گرفته است.
تفاوت ارزهای نیمه ارزی و آزاد: با مقایسه ارزهای نیمه ارزی با ارز آزاد می توان گفت که معمولاً نیم ارز قیمت کمتری نسبت به ارز آزاد دارد. ارز نیما از طریق سامانه نیما قابل دریافت است و فقط مختص واردکنندگان کالاهای مصرفی می باشد. به دلیل گرانی ارز آزاد معمولا واردکنندگان تمایل بیشتری به استفاده از ارز دارند.
تفاوت ارز نیمایی با ارز سنا: ارز سنا نرخ دولتی ارزی است که برای خرید و فروش داخلی و همچنین مصرف شخصی استفاده می شود. اما ارز نیمایی قابل استفاده شخصی نیست و محدود به مصارف داخلی نیست، در واقع ارز نیمایی امکان تجارت فرامرزی را فراهم می کند.
تفاوت ارز نیمایی با ارز دولتی: اگرچه ارز نیمایی ارزانتر از ارز آزاد است، اما باید توجه داشت که ارز نیمایی از ارز دولتی گرانتر است. زیرا ارز دولتی برای کالاهای اساسی و نیازهای ضروری مردم است. اما ارز نیمایی بیشتر برای واردات و صادرات است.
تأثیر ارز نیمایی بر بازار بورس
این سیستم توانست بازار ارز و بورس را متعادل کند. قیمت ارز نیمایی نقش بسیار پر رنگی در تعیین سرنوشت سهام صادراتی دارد. و سهام دلار توانستند از طریق سیستم ارزی معامله کنند.
ارز نیمایی می تواند در ایجاد تعادل در بازار سرمایه نقش داشته باشد. بسیاری از شرکت های پتروشیمی و فولادی می توانند کالاهای خود را در مجامع بین المللی مبادله کنند. و نکته مثبت آن بازگشت ارز به کشور است.
تأثیر و اهمیت ارز نیمایی برای واردات
همانطور که قبلا اشاره کردیم، قیمت دلار نصف کمتر از ارز آزاد است. و همین امر وجود این ارز را برای واردات بسیار مهم می کند.
هرچند شایعاتی مبنی بر حذف ارز نیمایی به گوش می رسید اما این شایعات از سوی دولت تکذیب شد. چرا که با حذف ارز نیمایی فشار مضاعفی بر خانواده ها و اقشار مختلف جامعه وارد می کند.
از جمله مزیت های ارز نیمایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شفاف سازی بیشتر نظام ارزی کشور
- جلوگیری از قاچاق
- مدیریت معاملات بهتر
- تعادل قیمت کالاها
- توسعه واردات کالاهای اساسیبنابراین در صورت نبود ارز فیات کالاهایی مانند دارو و تجهیزات پزشکی با قیمت بسیار بالایی وارد بازار می شود. و این می تواند جان بیماران را در معرض خطر جدی قرار دهد.علاوه بر این، در صورت افزایش قیمت کالای اساسی، قطعا قیمت محصولات آن نیز افزایش خواهد یافت.
حواله نیمایی چیست؟
برای مبادله کالاهای اساسی مانند دارو، فلزات و مواد اولیه از طریق سامانه واردات و صادرات صادر می شود. به عبارت دیگر حواله نیم حکم پرداخت مبلغ ارز درخواستی برای انجام معاملات تجاری است. و کارگزار می تواند با این حواله مبلغ مورد نیاز را به حساب بانکی متقاضی واریز کند
تفاوت ارز نیمایی با ارز دولتی چیست؟
افراد و تجار برای دریافت ارز دولتی باید قیمت رسمی دولت را بپردازند. اما ارز نیمایی یکی از منابع ارزی مورد نیاز معامله گران است. که معامله گران برای دریافت این ارز به سامانه مربوطه مراجعه کنند. و ارز مورد نیاز برای واردات آنلاین کالا را از این سامانه دریافت کنید.
سؤالات متداول
ارز نیمایی چه تفاوتی با ارز آزاد دارد؟
ارز نیمایی با قیمت کمتری نسبت به ارز آزاد عرضه می شود. علاوه بر این، برای دریافت این ارز باید شرایط خاصی را داشته باشید، اما ارز آزاد را می توان به راحتی در بازار آزاد خریداری کرد.
چگونه و از کجا ارز نیمایی بخریم؟
به سامانه جامع تراکنش ها مراجعه کرده و درخواست خود را برای دریافت ارز نیمایی در قسمت سفارشات غیربانکی ثبت کنید.
ارز نیمایی به چه کسانی تعلق میگیرد؟
دانشجویان، واردکنندگان کالاهای ضروری، کارمندان دولت و بیمارانی که از بیماری های خاص رنج می برند می توانند از ارز فیات استفاده کنند.
در صورت هرگونه سوال و نظر با مجموعه نگار صنعت ماهان تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!