بارنامه هوایی (AWB) چیست؟ انواع، کاربرد، مقررات و دستورالعمل
بارنامه هوایی (AWB) سندی است که کالاهای ارسال شده توسط یک پیک هوایی بینالمللی را همراهی میکند تا اطلاعات دقیقی درباره محموله ارائه دهد و امکان ردیابی آن را فراهم کند. این لایحه چندین نسخه دارد تا هر یک از طرفین درگیر در حمل و نقل بتوانند آن را مستند کنند. یک AWB عملکردی مشابه بارنامه های اقیانوسی دارد. اما یک AWB به شکل غیرقابل مذاکره صادر می شود، به این معنی که با AWB در مقابل بارنامه ها حفاظت کمتری وجود دارد.
موارد کلیدی
در AWB کالاهای ارسال شده توسط یک پیک بین المللی را همراهی می شود و امکان ردیابی را فراهم می کند.
این به عنوان دریافت کالا توسط یک شرکت هواپیمایی و همچنین قرارداد حمل بین فرستنده و حامل عمل می کند. این یک قرارداد قانونی است که توسط قانون قابل اجرا است.
AWBها ابزارهای غیرقابل مذاکره هستند. و باید حاوی نام و آدرس فرستنده، نام و آدرس گیرنده، فرودگاه مقصد و ارزش محتویات و غیره باشند.
آشنایی با بارنامه هوایی (AWB)
بارنامه هوایی (AWB) به عنوان دریافت کالا توسط یک شرکت هواپیمایی (حمل کننده) و همچنین قرارداد حمل بین فرستنده و حامل عمل می کند. این یک قرارداد قانونی است که توسط قانون قابل اجرا است. یک AWB زمانی تبدیل به یک قرارداد قابل اجرا می شود که فرستنده (یا نماینده حامل) و حامل (یا نماینده حامل) هر دو سند را امضا کنند.
بارنامه هوایی یک فرم استاندارد است که توسط انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی (IATA) توزیع می شود.
بارنامه هوایی همچنین شامل نام و آدرس فرستنده، نام و نشانی گیرنده، کد فرودگاهی مبدأ سه حرفی، کد فرودگاه مقصد سه حرفی، ارزش حمل اعلام شده برای گمرک، تعداد قطعات، وزن ناخالص، شرح کالا، و هر دستورالعمل خاص (به عنوان مثال، “فاسد شدنی”).
AWB همچنین شامل شرایط قراردادی است که شرایط و ضوابط شرکت حملکننده را توصیف میکند، مانند محدودیتهای مسئولیت و رویههای ادعا، شرح کالاها و هزینههای قابل اعمال.
بارنامه هوایی در مقابل بارنامه
AWB ها بر خلاف سایر بارنامه ها، ابزار غیرقابل مذاکره هستند. به این معنی که مشخص نمی کنند محموله با کدام پرواز حمل می شود یا چه زمانی به مقصد می رسد. بارنامه ها اسناد قانونی بین فرستنده و متصدی حمل و نقل هستند که نوع، مقدار و مقصد کالای ارسال شده را به تفصیل شرح می دهند.
زمانی که کالا در مقصدی از پیش تعیین شده تحویل داده می شود، بارنامه به عنوان رسید حمل و نقل نیز عمل می کند. این سند همراه کالا بوده و توسط نمایندگان مجاز فرستنده، حامل و گیرنده امضا شده است. با این حال، بر خلاف بارنامه، بارنامه هوایی (AWB) غیرقابل مذاکره است. از آنجایی که AWB غیرقابل مذاکره است، فقط یک قرارداد برای حمل است و ارزش کالا را پوشش نمی دهد.
الزامات بارنامه هوایی
انجمن بین المللی حمل و نقل هوایی (IATA) بارنامه های هوایی را طراحی و توزیع می کند. دو نوع AWB وجود دارد – یکی برای خطوط هوایی و دیگری خنثی. هر شرکت هواپیمایی AWB باید نام شرکت، آدرس دفتر مرکزی، آرم و شماره بارنامه هوایی را داشته باشد. بارنامه های هوایی خنثی دارای طرح و قالب مشابه با AWB های خطوط هوایی هستند. آنها فقط مشغول نیستند.
بارنامه هوایی دارای ۱۱ شماره و هشت نسخه با رنگ های مختلف می باشد. با قطعنامه ۶۷۲ بارنامه الکترونیکی هوایی چندجانبه، دیگر نیازی به بارنامه کاغذی نیست.
این دستگاه با نام e-AWB از سال ۲۰۱۰ مورد استفاده قرار گرفته و از سال ۲۰۱۹ به قرارداد پیش فرض کلیه محموله های هوایی در خطوط تجاری فعال تبدیل شده است.
چه کسی بارنامه هوایی را صادر می کند؟
بارنامه های هوایی اسناد یاتا هستند که هم توسط فرستنده و هم متصدی حمل و نقل امضا می شوند. IATA یک انجمن تجاری است که بیش از ۸۰ درصد از کل ترافیک هوایی، از جمله بسیاری از خطوط هوایی بزرگ و خدمات بسته بندی بزرگ مانند FedEx و UPS را نمایندگی می کند.
در بارنامه هوایی چه چیزی لازم است؟
بارنامه هوایی شامل نام و آدرس فرستنده و گیرنده، ارزش بار، کدهای سه حرفی فرودگاه های مبدا و مقصد، تعداد قطعات، وزن ناخالص، توضیحات، دستورالعمل های خاص و سایر شرایط قرارداد می باشد.
بارنامه هوایی را از کجا تهیه کنم؟
IATA یک توافق نامه استاندارد در وب سایت خود برای e-AWB ارائه می دهد.
اکثر اپراتورها، مانند FedEx، E-AWB را نیز برای سهولت دسترسی ارائه می دهند.
bottom line
اگر کالا را به صورت بینالمللی حمل میکنید، بارنامه هوایی قراردادی است بین شما و شرکت حملونقل که محتویات محموله، مبدا، مقصد و سایر جزئیات مرتبط را مشخص میکند. فرم پیشفرض از سال ۲۰۱۹ الکترونیکی است. این فرم غیرقابل مذاکره است که جزئیات حمل و نقل را مشخص میکند و توسط هر دو طرف امضا شده است. طبق قانون قابل اجراست.
بارنامه هوایی از جهات زیر اهمیت دارد:
الف) رسید کالا برای حمل است.
ب) قرارداد حمل را مشخص می کند.
ج) قبض حمل و نقل است. این کرایه را می توان بر اساس قرارداد در مبدا یا در مقصد مشخص شده در بارنامه هوایی پرداخت کرد.
د) راهنمایی در مورد نحوه حمل و نقل کالا توسط عوامل حمل و نقل (یعنی نحوه حمل و نگهداری کالا و ارسال و تحویل آن توسط کارکنان هوایی)
ه) در صورت درخواست بیمه حمل و نقل توسط فرستنده گواهی بیمه می باشد.
زمانی که بارنامه هوایی توسط شرکت حمل و نقل هوایی یا نماینده آن صادر شود و به امضای او و فرستنده کالا برسد معتبر است و اعتبار این قرارداد حمل با تحویل کالا به مقصد گیرنده پایان می یابد. .
هر پست هوایی دارای یک کد سه رقمی در سمت چپ و یک کد هشت رقمی پس از آن است. که سه رقم نشان دهنده شرکت هواپیمایی است که بار شما را حمل می کند. به عنوان مثال کد سه رقمی ایران ایر ۰۹۶ و برای ترکیش ایرلاینز این کد ۲۳۵ است و ۸ رقم باقیمانده کد، کد بار و بارنامه هوایی را جدا می کند. در واقع این کد ۸ رقمی شماره بارنامه است که به عنوان برچسب روی بار نوشته و چسبانده شده است. تا محموله ها با هم مخلوط نشوند و در مقصد به راحتی جدا شوند.
اطلاعات مهم در بارنامه هوایی:
- نام و آدرس گیرنده
- کد ۳ حرفی نشان دهنده فرودگاه مبدا
- کد ۳ حرفی فرودگاه مقصد
- تعداد بسته های بارنامه
- وزن بار که با ترازو اندازه گیری می شود (معمولاً بر حسب کیلوگرم)
- وزن معادل حجم است
- نرخ حمل به ازای هر واحد وزن (معمولاً نرخ یک کیلو)
- مبلغ کل (ممکن است هزینه های دیگری وجود داشته باشد)
- توضیحات محصول و همچنین ابعاد بسته یا حجم ارسال
- شماره پرواز
- تاریخ پرواز
نقش بارنامه هوایی در ترخیص کالا
به عنوان یک تاجر و تاجر، اگر به واردات و صادرات مشغول هستید، همیشه در مرحله تشریفات گمرکی و ترخیص کالا از گمرک هستید. شناخت و تسلط بر ابعاد مختلف آن و داشتن کارگران ماهر می تواند این روند را تسریع بخشد و بدون ضرر مالی انجام دهد.
این فرآیند مستلزم مدارک معتبری است که باید طبق قوانین کشور تهیه و به گمرک و سایر سازمان های ذیربط تحویل داده شود. بارنامه هوایی نیز یکی از مدارک مهمی است که خریدار باید در زمان ترخیص داشته باشد. در واقع قبل از آن فروشنده باید بارنامه را به خریدار تحویل دهد تا کار به خوبی پیش برود.
ذکر این نکته ضروری است که انتخاب یک شرکت حمل و نقل حرفه ای که در زمینه پست سریع السیر بین المللی و حمل و نقل هوایی فعالیت می کند بسیار ضروری و مهم است. بنابراین اگر می خواهید با خیال راحت، سریع و با امنیت بالا به تجارت بپردازید، PSP Express می تواند کالای شما را در یک روز از گمرک امام خمینی (ره) ترخیص کند.
نحوه انتقال بارنامه هوایی بین فروشنده و خریدار
مقررات و دستورالعمل هایی در تجارت بین المللی وجود دارد که در بارنامه های هوایی نیز اعمال می شود. هنگام خرید و فروش کالا، بارنامه باید توسط شخصی که مسئولیت حمل کالا را بر عهده دارد امضاء کند. در چنین شرایطی سه حالت پیش می آید که شامل موارد زیر می شود:
– در صورتی که فروشنده کالا مسئولیت حمل بار را بر عهده گرفته باشد باید بارنامه را برای خریدار ارسال کند.
– در صورتی که مسئولیت جابجایی کالا به عهده خریدار باشد، ارسال بارنامه به عهده خریدار و شرکت حمل و نقل می باشد.
– زمانی است که فروشنده وظیفه دارد کالا را در محل تعیین شده به مشتری تحویل دهد. فروشنده باید بارنامه را به کشور مقصد ارسال کند تا شخصی که نماینده فروش است، آن را تحویل گرفته و به گیرنده ارجاع دهد.
– در این شرایط تنها یک استثنا وجود دارد و آن زمانی است که توافق می شود قیمت کالا به صورت فاکتور یا اعتبار پرداخت شود. در این صورت باید بارنامه به بانک های عامل تحویل داده شود تا این سند را به خریدار تحویل دهند.
بارنامه هوایی الکترونیکی
ما در دنیایی زندگی می کنیم که تکنولوژی حرف اول و آخر را می زند. از این رو با توجه به رشد چشمگیر اینترنت در زندگی مردم، فعالان تجارت بین الملل بر این باورند که برای کاهش استفاده از کاغذ، می توانند اطلاعات و اسناد را به راحتی ذخیره کنند. و کنترل دقیق تری بر صادرات و واردات داشته باشند. محموله ها، بارنامه های الکترونیکی هوایی (ایجاد e-AWB).
این نوع بارنامه برای اولین بار در سال ۱۳۸۹ رونمایی و معرفی شد و پس از ۹ سال به صورت رسمی مورد استفاده تمامی شرکت ها قرار گرفت. با این حال هنوز بارنامه هوایی کاغذی وجود دارد و از اعتبار آن کاسته نشده است.
انواع نسخه های بارنامه هوایی
بارنامه هوایی در سراسر جهان به عنوان بارنامه هوایی، بارنامه هوایی یا بارنامه شناخته می شود. این رسید توسط شرکت حمل و نقل صادر می شود و قابل مذاکره نمی باشد. به همین دلیل سند مالکیت محسوب نمی شود. لازم است صاحب کالا پس از دریافت بارنامه در مقصد، جهت دریافت بار به شرکت هواپیمایی مربوطه مراجعه می کند.
بارنامه های هوایی معمولاً در ۱۲ نسخه ارائه می شود. ۳ نسخه آن دارای ارزش تجاری بوده و مابقی نسخه متعلق به قسمت های داخلی شرکت باربری هوایی می باشد.
شرح و کاربرد هر یک از سه نسخه اصلی عبارتند از:
اولین نسخه اصلی (For Carrier): این نسخه برای شرکتی است که کالا را حمل و یا صادر می کند.
دومین فاکتور اصلی (برای گیرنده کالا): این کپی برای گیرنده کالا می باشد.
نسخه اصلی سوم (For Shipper): برای فرستنده کالا می باشد.
پس از تحویل بار به شرکت هواپیمایی و دریافت نسخه سوم بارنامه هوایی، فرستنده می تواند با مراجعه به شرکت هواپیمایی، نام و آدرس گیرنده را تغییر دهد. بارنامه هوایی باید شامل مهر شرکت هواپیمایی، اطلاعات مربوط به پرواز و تاریخ حرکت و رسیدن به مقصد باشد تا بتوان از آن برای ترخیص کالا از گمرک و سایر موارد قانونی استفاده کرد.
مقررات و دستورالعمل های انواع بارنامه ها
برخی از دستورالعمل های رایج برای شرکت های حمل و نقل، فرستنده ها و گیرندگان:
مقررات مربوط به فرستنده
اعلام مشخصات دقیق محموله، آدرس دقیق محل بارگیری، آدرس دقیق محل تخلیه، ذکر مشخصات تحویل گیرنده، مشخصات کامل محموله از قبیل تعداد، وزن، طول، ارتفاع و حجم، بارگیری در زمان و ارسال به موقع آن از جمله مسئولیت ها و معیارهای مشترک. . آنها کاری هستند که فرستنده کالا موظف به انجام آن است.
مقررات بارنامه هوایی مربوط به شرکت حمل و نقل
تهیه و تکمیل اطلاعات مندرج در بارنامه حمل و نقل هوایی به ویژه بار، صدور بارنامه از مبدأ قانونی شرکت تا مقصد مورد توافق طرفین قرارداد
اخذ مجوز عبور برای بارهای مختلف ترافیکی
صدور بارنامه تحت پوشش بیمه متصدی حمل و نقل از وظایفی است که شرکت کشتیرانی (صادرکنندگان) باید به درستی انجام دهد.
مقررات مربوط به گیرندگان کالا و رانندگان
تحویل گیرنده کالا موظف است به منظور جلوگیری از پرداخت هزینه توقف، بار را در زمان مقرر تخلیه کند. و هزینه حمل را به مبلغ مندرج در بارنامه به مسئول حمل کالا بپردازد. ضمناً راننده وظایفی از قبیل حفظ بارنامه هوایی، حضور در مبدا هنگام بارگیری، وقت شناسی، حفاظت کامل از محموله بارگیری شده و حضور در محل بار تا شروع ترخیص کالا از گمرک دارد.
نحوه ایجاد صورتحساب راه هوایی
بارنامه هوایی سندی است که بین صادرکننده کالا و شرکت حمل و نقل هوایی امضا می شود. و به خریدار محموله تجاری تحویل می شود. صادرکننده برای دریافت بارنامه هوایی از شرکت حمل و نقل هوایی باید مراحل زیر را طی کند:
- تمام اطلاعات مورد نیاز را در لیست درخواست بارنامه هوایی پر کنید
- تعیین دقیق مبدا و مقصد محموله های تجاری
- تمام اطلاعات درخواست شده در مورد فروشنده و خریدار محموله تجاری را وارد کنید
- اخذ کلیه مجوزهای لازم جهت حمل آن با توجه به نوع بار تجاری.
- اعلام مشخصاتی مانند وزن، کمیت، حجم محصول، قد و…
- تاریخ دقیق ارسال محموله و رسیدن محموله به مقصد
- و…….
در صورت هرگونه سوال و نظر با مجموعه نگار صنعت ماهان تماس حاصل فرمایید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!