جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

021-86087415

ترخیص کار و حق العمل کار چه تفاوت هایی با هم دارند؟

ترخیص کار و حق العمل کار چه تفاوت هایی با هم دارند؟ ترخیص کار هیچ مسئولیتی در قبال بدهی و اقدامات صاحب کالا ندارد. در حالی که حق العمل کار نماینده غیر مستقیم صاحب کالا محسوب می شود و مسئولیت ها را برعهده دارد.

حق العمل کاری گمرک به چه معناست؟

قبل از اشاره به مفهوم حق العمل کاری گمرک ابتدا به معنی حق العمل کار گمرک اشاره می کنیم. در یک تعریف ساده حق العمل کار گمرک به شخصی اشاره می کند که در مقام کارگزار و با وکالت از سوی تاجر، بازرگان و یا صاحب کالا (بار) برای انجام امور گمرکی انتخاب می شود و به عنوان واسطه عمل می کند.

این شخص در مقابل انجام کلیه ی امور مربوط به ترخیص کالا از گمرک دستمزد دریافت می کند. و حدود کارهایی که می تواند انجام دهد از قبل مشخص است. حق العمل کاری گمرکی نیز دقیقا همین مفهوم را در بر می گیرد. و به انحام تشریفات گمرکی از سوی حق العمل کار اشاره می کند.

نمونه ی وکالتنامه ی حق العمل کاری از سوی سازمان گمرک ایران تهیه شده است. و به صورت فرم های آماده در اختیار تمامی افراد قرار می گیرد. متقاضیان می توانند از طریق این وکالتنامه رسمی حدود اختیارات کارگزار گمرکی را مشخص کنند و وکالت مورد نظر را اعطا کنند.

حوزه ی فعالیت های حق العمل کاری با ترخیص کار متفاوت است. حق العمل کاری به انجام کلیه ی امور و فرایندهای گمرکی مبادرت می نماید. در حالی که حیطه ی فعالیت های ترخیص کار فقط مربوط به ترخیص کالا از گمرک است.

حق العمل کار می تواند شخصیت حقیقی و یا حقوقی داشته باشد. در حال حاضر بسیاری از شرکت های تجاری بزرگ و معتبر برای تسریع روند صادرات و واردات کالاهای خود از طریق حق العمل کار اقدام می نمایند. فراموش نکنید پروسه ی امور گمرکی و ترخیص کالا از گمرک به دقت و تخصص و دقت بسیار زیادی نیاز دارد.

حق العمل کار کیست؟

ماده ۳۵۷ قانون تجارت تعریف خوبی از حق العمل کار به شرح زیر ارائه کرده است:

حق العمل کار به کسی گفته می شود که به نام خود ولی به حساب و دستور شخصی دیگر (آمر) معامله می‌کند. و بابت انجام این کار حق الزحمه خود (حق العمل) را دریافت می‌کند.

نگاهی به شرایط حق العمل کاری گمرک 

مهم ترین شرط قانونی حق العمل کاری گمرکی دریافت پروانه کارگزاری گمرکی از سوی سازمان گمرک ایران است. البته این شرط عام نیست و برای سفارتخانه ها و سازمان های دولتی می توانند نماینگان یا کارمندان خود را مستقیما به سازمان گمرک معرفی کنند و نیازی به اخذ پروانه و سایر مجوزهای قانونی نیست.

جهت اخذ کارت حق العمل کاری متقاضیان می توانند از طریق سایت رسمی گمرک ایران در آزمون مربوطه شرکت کنند. در صورت قبول شدن در این آزمون کارت حق العمل کاری آنها صادر خواهد شد.

این امتحان هر ساله در زمینه ی قانون امور گمرکی و آئین نامه مربوط به آن برگزار می شود. همواره به خاطر داشته باشید که حق العمل کار تمامی امور را به نام خود انجام می دهد، حق العمل کار بودن او محرز است.

برای دریافت کارت حق العمل کاری شرایط زیر در نظر گرفته شده است:

  • تابعیت ایرانی
  • داشتن حداقل 25 سال سن تمام
  • ارائه ی گواهی عدم سوءپیشینه کیفری
  • ارائه ی گواهی عدم سابقه در قاچاق کالای گمرکی از سوی مقامات مربوطه
  • دارا بودن گواهی پایان خدمت وظیفه یا معافیت دائم از آن
  • عدم اشتغال و خدمت در مشاغل دولتی
  • مدک تحصیلی حداقل مدرک کاردانی در امور گمرکی و با حداقل کارشناسی در سایر رشته ها. برای دارندگان مدارک تخصیلی بالاتر در شرایط مساوی حق تقدم وجود دارد.

فعالیت های حق العمل کار

  • ارائه ی مشاوره های تخصصی در زمینه ی انجام تمامی فرایندهای گمرکی مانند ترخیص کالا
  • ارزش گذاری دقیق انواع کالا
  • برآورد و تخمین عوارض و هزینه های گمرکی کالا
  • اخد معافیت گمرکی
  • انجام کلیه ی خدمات ترخیص کالا از صفر تا صد
  • تسلط کامل به قوانین و مقررات گمرکی و ارائه ی مشاوره های تخصصی در زمینه های مختلف
  • ثبت و سفارشات و خرید کالا از نقاط مختلف جهان و انجام فرایندهای گمرکی مربوط به آن
  • تکمیل کلیه ی فرم ها و اظهارنامه ها و اخذ مجوزهای قانونی مورد نیاز برای کالاهای مختلف

ترخیص کار گمرک کیست؟

ترخیص کالا توسط صاحب کالا دارای کارت بازرگانی و دیگری ترخیص کار دارای کارت حق العمل کاری انجام می شود. نام دیگر ترخیص کار، حق العمل کار می باشد. در واقع ترخیص کار گمرک یک شخص حقیقی یا حقوقی می باشد که از طرف صاحب کالا مامور ترخیص کالا وارداتی یا صادراتی از گمرک می باشد.

بنابراین وظیفه ترخیص کار صادرات و واردات، انجام صفر تا صد ترخیص کالا از گمرک است. ترخیص کننده با توجه به دانش و تخصص خود از مهارت زیادی برخوردار می باشند. و صاحبان کالا با سپردن امور ترخیص کالای خود از گمرک می توانند در هزینه و زمان صرفه جویی نمایند.

برخی از تاجران ترخیص کالای وارداتی یا صادراتی خود را شخصا انجام می دهند. اما در برخی از شرایط به دلیل مشغله ی کاری یا عدم حضور در کشور، امور ترخیص را به یک ترخیص کار ماهر که علاوه بر تجربه ی بالا دارای کارت حق العمکاری نیز باشد، می سپارند. 

در صورتی که شما نیز به تازگی در امر تجارت مشغول شده و قصد ترخیص نمودن کالای خود را از گمرکات کشور دارید توصیه می شود یک ترخیص کار گمرک ماهر به استخدام گرفته و تمامی امورات لازم را به ایشان بسپارید.

ترخیص کاران با گذراندن دوره های لازمه و دریافت کارت حق العمکاری این اطمینان و تضمین را به شما می دهند که بدون هیچ گونه مشکلاتی اعم از دریافت هزینه های بالا یا قاچاق شمردن کالای شما، مراحل ترخیص کردن کالا را به خوبی به اتمام برسانید. و علاوه بر صرفه جویی در وقت شما هزینه های جاری را نیز کاهش می دهد.

وظایف ترخیص کار گمرک چیست؟

وظایف ترخیص کار گمرگ به طور کلی به مراحل می گویند که برای ترخیص کالا از گمرک طی می شود.  شاید به ظاهر در ذهن هر فردی ساده به شمار بیاید، اما حقیقت ماجرا چیزی دیگری می باشد.

ترخیص کاران از علم بیشتر در این زمنیه برخوردار می باشند به گونه ای که آشنایی کامل با تعرفه های گمرک، دارا بودن از اطلاعات زیاد در زمینه عوارض کالا های وارداتی در گمرک همچنین از تسلط بالایی در زمینه قوانین واردات و صادرات کالا ها برخوردار باشند، می توانند به سهولت این مراحل را طی کنند.

پس پی بردید که ترخیص کاران ماهر با توجه به میزان تسلط و تجربه ای خود در این زمینه، ترخیص کالا از گمرک را با دقت بالا، صرف هزینه پاین و سرعت عمل بالا به انجام می رسانند. ما در این متن به شرح وظایف ترخیص کار گمرگ می پردازیم. وظایف که این شخص برعهده دارد از موارد است که در زیر به آن اشاره می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.

  • آماده سازی مدارک از قبیل مدارک مبدا و مقصد کالا، مجوز ها و هزینه پرداختی کالا و ارایه آن به گمرک.
  • کسب اطلاعات مفید در مورد نحوه ترخیص کالا از گمرک.
  • ارایه اطلاعات لازم از قبیل تعرفه ترخیص کالا به کار فرما.
  • حضور مستمر در گمرک برای  ترخیص کالا با سرعت بالا.

تفاوت حق المل کار گمرک با ترخیص کار

یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های حق العمل کار با ترخیص کار، موضوعات مربوط به مجوزها و پروانه کاری است. حق العمل کار رسمی گمرک این اختیار را دارد که به نمایندگی از یک شرکت یا یک شخص، مراحل ترخیص را انجام دهد و در قبال آن هزینه دریافت کند. اما ترخیص کار با توجه به وکالتی که از طرف صاحب کالا دارد، قادر به انجام تمام مراحل ترخیص کالا است.

به بیان دیگر ترخیص کار نماینده صاحب کالا محسوب می‌شود. و می‌تواند تمامی کارها را در غیاب او انجام دهد. این قضیه در مورد حق العمل کار گمرک متفاوت است. در واقع حق العمل کار گمرک از طرف صاحب کالا وکالتی ندارد. و فقط کارهای مربوط به ترخیص را انجام می‌دهد.

همچنین ترخیص کار هیچ مسئولیتی در قبال بدهی و اقدامات صاحب کالا ندارد. ولی حق العمل کار گمرک نماینده غیر مستقیم صاحب کالا است و مسئولیت‌های مربوطه را بر عهده‌ دارد.

پروانه کارگزار گمرکی

انجام تشریفات گمرکی به وکالت از طرف صاحبان کالا، مستلزم داشتن پروانه کارگزاری گمرکی است. ولی سازمان‌های دولتی و سفارت خانه‌ها می‌توانند کارمندان تمام وقت خود را برای انجام امور گمرکی کالاهای متعلق به خود، با تصریح حدود اختیارات به گمرک معرفی نمایند، بدون این که نیاز به ارائه پروانه کارگزاری گمرکی داشته باشند.

صاحبان کالا و اشخاص حقوقی می‌توانند کارمندان تمام وقت خود را که دارای وکالت نامه رسمی هستند، جهت ترخیص کالای خود به گمرک معرفی نمایند. با این توضیح که اشخاصی که به نمایندگی یا وکالت از طرف مؤدیان در مراجع رسیدگی به اختلافات گمرکی شرکت می‌نمایند، الزامی به داشتن پروانه کارگزاری گمرکی ندارند.

از نظر نحوه انجام تشریفات گمرکی و میزان جرایم احتمالی تفاوتی بین صاحب کالا که شخصا و یا از طریق حق العمل کار گمرکی یا نماینده خود اقدام می‌نماید، وجود ندارد.

تسهیلات ویژه برای حق العمل کار گمرکی

 گمرک ایران مجاز است برای صاحبان کالا که از کارگزار گمرکی استفاده می‌نماید تسهیلات ویژه‌ای در نظر گیرد. این تسهیلات، بزرگترین انگیزه برای اشخاص حقیقی و حقوقی جهت همکاری با حق العمل کار است.

 به عنوان مثال گمرکات اجرایی در مورد اظهارنامه‌هایی که از حق العمل کار استفاده شده است با توجه به اعتباری که شخص حق العمل کار در گمرک ایران از طریق تشکیل پرونده در گمرک ایران  دارد در زمینه‌های ارزیابی کالا و کارشناسی با ملایمت بیشتری برخورد می‌کند. زیرا این اطمینان را به گمرک می‌دهد که در صورت مشخص شدن مشکلات احتمالی پس از ترخیص از طریق نامه یا مطالبه نامه به حق العملکار زمان رسیدگی حل اختلاف را کاهش دهد.

این گونه می‌توان ابراز کرد که اشخاص حقیقی و حقوقی که از حق العمل کار استفاده می‌کنند. در حقیقت اعتباری خاص‌تر از اشخاصی که حق العملکار ندارند، از دیدگاه گمرک دارند. ضمن این که اشخاص حقیقی و حقوقی معمولا به دلیل مشغله‌های کاری و عدم آشنایی کافی با قوانین و رویه‌های گمرکی، ترجیح می‌‌دهند از طریق حق العمل کار گمرکی، امور گمرکی خود را انجام دهند.

در این راستا حق العمل کار به اعتبار مجوز رسمی که از گمرک ایران دریافت نموده است، باید جهت شفافیت در امور مالیاتی و پاسخ گویی احتمالی بعدی و انجام امور گمرکی اقدام به بستن قراردادی رسمی با اشخاص مذکور نماید. این امر در صورت بروز اختلافات احتمالی حق العمل کار با اشخاص مذکور می‌تواند گره گشای مشکل باشد.

نحوه اظهار گمرکی توسط حق العمل کار گمرکی

نحوه اظهار گمرکی برای اشخاص حقیقی و حقوقی در شرایطی که با حق العمل کار گمرکی قرارداد داشته باشند. در قسمت صاحب کالا (باکس شماره ۱) مشخصات شخص صاحب کالا را وارد کنید. قسمت حق العملکار (باکس شماره ۸) مشخصات حق العمل کار وارد کنید. در قسمت اظهار کننده (باکس شماره ۱۴) مشخصات حق العمل کار یا نماینده حق العمل کار که وکالت رسمی از وی دارد، درج شود.

برای این امر از ابتدا تمامی اشخاص مذکور باید به گمرک مراجعه کنند. با انجام کدینگ و دریافت یوزر و پسورد EPL در سامانه گمرک ثبت نام کنند. در این صورت با وارد کردن کد ملی اشخاص فوق در باکس‌های مربوطه در زمان اظهار اطلاعات به صورت خود کار در باکس مربوطه می‌نشیند.

نحوه کدینگ حق العمل کار

برای تمامی اشخاص اعم از صاحب کالا و حق العمل کار یا نمایندگان آنها به این صورت است که ضمن همراه داشتن اصل تمامی اسناد شناسایی و مجوز خود اعم از کارت بازرگانی یا کارت حق العملکاری و کلیه مدارک مثبته شرکتی برای اشخاص حقوقی اعم از روزنامه رسمی و کد اقتصادی و آگهی تغییرات و…، با مراجعه به قسمت احراز هویت، باید فرم مخصوصی که از خود گمرک تهیه می‌کنند را پر کنند.

پس از بررسی اسناد توسط مسئول احراز هویت و درج اطلاعات وی در سامانه احراز گمرک ایران توسط متصدی مربوطه و ثبت در دبیرخانه گمرک، کدینگ می گردد. و یوزر و پسورد به شخص مورد نظر تحویل می‌دهند. پس از آن در تمامی گمرکات کشور می‌تواند تمامی عملیات‌های سیستمی و اجرایی گمرکی را انجام دهد.

اشخاص حق العمل کار یا کارگزار گمرکی در صورت ثبت شرکت و درخواست کتبی از گمرک ایران و گمرک محل اجرایی خود می‌توانند ضمن ارائه اسناد مثبته شرکت خود به بخش بازرسی گمرک محل سکونت خود، درخواست تغییر وضعیت کارت کارگزاری از شخص حقیقی به شخص حقوقی بدهند.

این افراد برای این منظور نیازمند ارائه مفاصاحساب مالیاتی و گواهی سوء پیشینه به گمرک هستند. مسئولیت و عواقب ناشی از اظهار اشتباه پس از تایید نهایی اظهارنامه بر عهده حق العملکار و شخص اظهار کننده است.

تخلفات حق العمل کار گمرکی

در مواردی كه كارگزار گمركی يا كارمند ترخيص مربوطه به هنگام انجام تشريفات گمركی به عمد اظهارنامه‌ای خلاف واقع كه متضمن زيان مالی دولت باشد تنظيم نمايد، تخلف او به پيشنهاد گمرک ايران در كميسيون رسيدگی به تخلفات كه مركب از اشخاص ذيل است، رسيدگی می‌شود:

الف – نماينده وزارت صنعت، معدن و تجارت

ب – نماينده اتحاديه كارگزاران گمركي با معرفي اتاق بازرگانی و صنايع و معادن ايران (در صورت نبود اتحاديه، نماينده اتاق) و حسب مورد نماينده اتاق تعاون ايران در پرونده‌های مربوط به بخش تعاون.

پ – نماينده گمرک ايران (سرپرست كميسيون)

اين كميسيون با دعوت از كارگزار گمركی مربوطه به موضوع رسيدگی می‌كند. درصورت اثبات عمدی بودن تخلف، پروانه كارگزار گمركی يا كارت وی را متناسب با ميزان و تعداد تخلف، تعليق يا به طور دائم باطل و مراتب را به طور كتبی به وی و گمرک‌ها اعلام می‌نمايد.

چنانچه حق العمل کار گمركی يا كارمند ترخيص در ارتكاب عمل قاچاق گمركی دخالت داشته باشد، علاوه بر اجرای مقررات بالا، مشمول مجازات مقرر در قوانين قاچاق می‌شود. اگرعمل خلاف وی مستلزم مجازات‌های ديگر باشد، طبق مقررات مربوطه عمل می‌گردد. و كميسيون و دبيرخانه آن در گمرک ايران تشكيل می‌شود.

نکته‌: تعليق يا ابطال پروانه، مانع انجام تشريفات گمركی اظهارنامه‌هايی كه قبل از آن تسليم شده، نيست.

حمل کالا و کارگزار گمرکی

 شركت‌های حمل و نقل وظیفه ترخيص و تحويل كالا در مقصد به صاحب آن را برعهده دارند. برای انجام تشريفات ترخيص بايد دارای پروانه كارگزار گمركی باشند.

 در اين موارد سند حمل به منزله وكالتنامه تلقی می‌شود. مشروط بر اين كه در اساسنامه شركت به صراحت امكان اين فعاليت منظور شده باشد. انجام تشريفات گمركی كالای عبور داخلی به صورت حمل يكسره، عبور خارجی و انتقالی توسط شركت‌های حمل و نقل مربوطه نياز به كارت كارگزار گمركی ندارد. در اين گونه موارد بارنامه به منزله وكالتنامه تلقی می‌شود.

نمونه‌ها و محموله‌ها را فقط با ارائه بارنامه و فاکتور به گمرک اظهار می کنند و با رعایت سایر مقررات، ترخیص و تحویل صاحبان آن‌ها نمایند.

 

 

 

در صورت هرگونه سوال و نظر با مجموعه نگار صنعت ماهان تماس حاصل فرمایید.

پیام بگذارید

کلیه فیلدهای مشخص شده با ستاره (*) الزامی است