لجستیک در تجارت بین الملل چیست؟ تاریخچه، انواع و مزایا
لجستیک در تجارت بین المللی: حمل و نقل به جابجایی کالا، مسافر یا اطلاعات از یک منبع خاص به یک مقصد خاص در طول یک مسیر خاص اشاره دارد. لجستیک یک کلمه لاتین و یک کلمه یونانی است. معادل فارسی آن آماده، آماده، پشتیبانی و … . در فرهنگ لغت آکسفورد تعریف لجستیک شاخه ای از علوم نظامی است که به خرید، نگهداری و حمل و نقل مواد، افراد و تجهیزات مربوط می شود. اما با گذشت زمان، این تعریف برای سازماندهی و اجرای جزئیات فرآیندهای پیچیده تغییر کرده است. امروزه لجستیک را مدیریت جریان کالا، اطلاعات یا هر نوع منبع دیگری می نامند.
تاریخچه لجستیک در تجارت بین المللی
در مورد تاریخچه حمل و نقل می توان گفت که با تاریخ زندگی بشر برابری می کند. اما حمل و نقل در چارچوب بازرگانی از قرن 14 و 15 به بعد با مطرح شدن بارنامه ها، حمل و نقل از حالت سنتی خارج شد. و تجار دیگر مجبور به ارسال بار نبودند.
در پایان قرن نوزدهم از حما عبور کردند تا از ظرفیت های خود در زمینه های دیگر استفاده کنند و بدین ترتیب زمینه شروع و گسترش مبحث لجستیک را آغاز کردند.
هدف اصلی لجستیک در علم بازرگانی ارائه خدمات و در نهایت جلب رضایت مشتریان است. با نظارت بر تولید و توزیع از ابتدای فرآیند تولید شروع می شود و به نقطه ای ختم می شود که خدمات به دست مشتری می رسد.
هزینه های لجستیک بر افزایش و کاهش قیمت نهایی تأثیر می گذارد. یعنی با ایجاد فرآیندها، لجستیک هزینه خدمات یا کالا را کاهش می دهد. و بالاترین سطح تاثیر را بر مشتری می گذارد. امروزه رضایت در سرعت تحویل، تحلیل بهینه، سلامت و خدمات بخش از دیگر وظایف لجستیکی است.
تاریخچه پیدایش لجستیک در تجارت بین المللی
در یونان باستان، Logistikos به معنای حسابداری بود که در زمینه های اداری و لجستیک نظامی استفاده می شد. بنابراین اساس لجستیک بر علم نظامی استوار است. در علوم نظامی، تدارکات با مهارت و تخصص غیر رزمی به افراد غیر رزمی کمک می کرد تا افراد چابک و پرانرژی بتوانند در کارهای جنگی شرکت کنند. و دسته سوم که تدارکات است به آنها کمک می کرد تا سرعت و کارایی را افزایش دهند.
امروزه با ورود بشر به عصر اطلاعات و ارتباطات و همچنین پیشرفت تکنولوژی، نرم افزاری برای مدیریت فرآیندهای مختلف در کسب و کار ایجاد شده است. یکی از آنها نرم افزار سیستم لجستیک است که می توان از آن به طرق مختلف استفاده کرد. این به تجار و بازرگانان در تجارت بین المللی از جمله لجستیک، حمل و نقل، بازرگانی و تدارکات کمک می کند.
تعریف لجستیک در تجارت بین الملل چیست؟
تعریف لجستیک در تجارت به معنای حمل و نقل کالا، انتقال مسافران از یک مبدأ خاص به یک مقصد خاص است. در واقع می توان گفت لجستیک واژه ای لاتین است که معادل فارسی آن به معنای پشتیبانی و آماده سازی است. لجستیک مفهومی معادل شاخه علوم نظامی دارد که مربوط به نگهداری و حمل و نقل مواد و تجهیزات در علوم نظامی است.
تعریف لجستیک در تجارت
یکی از اهداف اصلی لجستیک در کسب و کار، ارائه خدمات و جلب رضایت هر چه بیشتر مشتریان است که می تواند منجر به نظارت بر تولید و توزیع، از همان مراحل اولیه تولید و ارائه خدمات به مشتریان شود. هزینه های مربوط به لجستیک حمل و نقل در افزایش و کاهش قیمت نهایی موثر است.
رضایت در تسریع تحویل کالا، حفظ سلامت کالا و ارائه خدمات، یکی از وظایف مهم لجستیک در بازرگانی و تجارت بین الملل است. شرکت حمل و نقل می تواند رضایت مشتریان را افزایش دهد. یکی از دلایل جذابیت لجستیک در تجارت وجود سیستم های بهینه سازی تولید است. این سیستم منجر به مصرف بهینه منابع در امور صادرات و واردات می شود.
معرفی انواع لجستیک در تجارت بین الملل
لجستیک کلان در تجارت بین الملل
روش لجستیک کلان زیرمجموعه ای از لجستیک در تجارت بین الملل است. لجستیک در تجارت را نیز می توان معادل لجستیک کلان در نظر گرفت. به طور کلی، لجستیک در کسب و کار با مسائل لجستیک و زنجیره تامین در سطح کلان سر و کار دارد .و اغلب به عنوان لجستیک فرا سازمانی از آن یاد می شود.
لجستیک خرد در تجارت بین الملل
هر فرآیند لجستیکی که به فعالیت های درون شرکتی و بین شرکتی می پردازد، در منطق لجستیک گنجانده می شود. این نوع لجستیک محدود به فعالیت های بین شرکت ها و کارخانه ها است که خود به چهار بخش اصلی تقسیم می شود:
1. تدارکات پیشرفته
2. لجستیک داخلی
3. تهیه تالی (خارج از کارخانه)
4. لجستیک معکوس
لجستیک معکوس در تجارت بین الملل
لجستیک معکوس، همانطور که از نام آن پیداست، یک فرآیند لجستیک معکوس را طی می کند. و در آن کالا از مقصد به انبار مبدا مشخص شده بازگردانده می شود. به طور کلی می توان گفت که لجستیک معکوس فرآیند کنترل، اجرا و برنامه ریزی کالا را از فرستنده تا گیرنده امکان پذیر می کند.
لجستیک سبز در تجارت بین الملل
فرآیندهایی هستند که به منظور کاهش اثرات زیست محیطی فرآیندهای حمل و نقل انجام می شود. در این زمینه راهکارهای متعددی برای کاهش تاثیر آلودگی های زیست محیطی استفاده می شود. و مواردی مانند بهره مندی از حمل و نقل هوایی و عدم استفاده از خودروهای دودزا در این زمینه قابل بررسی است.
لجستیک نظامی در تجارت بین الملل
لجستیک نظامی از اهمیت زیادی برخوردار است، زیرا ارتش بدون منابع قدرتمند کاملاً بی دفاع است. از این رو افسران نظامی در تلاش هستند تا این منابع را به بهترین نحو و با کارایی بالا تامین و مدیریت کنند. لجستیک نظامی زیرمجموعه لجستیک حمل و نقل است. همچنین باید توجه داشت که لجستیک نظامی یکی از مهم ترین انواع لجستیک است.
مزایای لجستیک استاندارد
موجودی کمتر
بهره وری بالاتر
زمان تحویل کوتاهتر
سود بالاتر
پشتیبانی دقیق
رعایت بیشتر حقوق مشتری
وجود موجودی ها و میزان صحیح ذخایر (تعادل بین عرضه و تقاضا)
امکان مشاهده و پیگیری رویدادها
کاهش هزینه ها
افزایش خدمات به مصرف کنندگان
ایجاد مزیت های رقابتی
تعامل نزدیک تر با تامین کنندگان
ایجاد فرصت هایی برای خرید مقادیر زیاد با هزینه کمتر
ایجاد مرجع پاسخگویی
مدیریت زنجیره تامین در لجستیک
دو نظریه در مورد رابطه بین زنجیره تامین و لجستیک وجود دارد:
- لجستیک را می توان یک پلت فرم زنجیره تامین در نظر گرفت. و یا به عبارت دیگر زنجیره تامین بر اساس لجستیک است و بر این اساس حرکت می کند.
- زنجیره تامین اساس کار است و سیستم مدیریت لجستیک بر روی آن سوار می شود. و حرکت سیستم بر اساس مجوزی است که زنجیره تامین می دهد.
ارکان لجستیک در تجارت بین المللی
یکی از دلایل جذابیت لجستیک برای واحدهای تولیدی و تجاری وجود این سامانه در راستای بهینه سازی تولید است. و این باعث می شود تا بتوان از منابع در امر صادرات و واردات به نحو مطلوب استفاده کرد.
1. مدیریت فرآیند حمل و نقل:
مهمترین رکن لجستیک است. در یک مدیریت صحیح و حرفه ای حمل و نقل با مشاوره لجستیکی باید به چند نکته توجه کرد:
الف) انتخاب بهترین روش حمل و نقل:
انواع روش های حمل و نقل: زمینی، دریایی، هوایی، حمل و نقل لوله و … تعیین بهترین و مناسب ترین روش حمل بستگی به ماهیت کالا دارد/ و گاه انواع روش های حمل و نقل برای کالاها مفید امکان پذیر است.
ب) محدودیت جغرافیایی.
آیا محصول باید در مدت زمان کوتاهی تولید شود یا این زمان مهم نیست؟ پاسخ به این سوال می تواند شما را در انتخاب بهترین روش حمل و نقل راهنمایی کند. اگر زمان کم است، باید از روش های حمل و نقل هوایی استفاده کرد. کوتاه شدن مسیر حمل و نقل دو نتیجه دارد که باعث کاهش هزینه و از طرفی افزایش سرعت در فرآیند حمل و نقل می شود. فشرده نشدن زمان تولید به نوعی در نوع حمل و نقل موثر است. آشنایی با روش های حمل و نقل نیز به مدیریت هزینه کمک می کند.
کارگزاران نقش بسیار مهمی در حمل و نقل دارند و می توانند خدمات حمل و نقل بهتری ارائه دهند. نحوه کار کارگزاران می تواند تأثیر قابل توجهی بر روند ارائه خدمات داشته باشد. زیرا ما تنها با فرآیند تولید ماشین سروکار نداریم و افکار، نوآوری ها و هوش انسان ها می تواند باعث تغییرات زیادی شود.
ادامه..
سیستم های مستندسازی نیز می توانند خود را در لجستیک نشان دهند. یکی از نکاتی که می توانیم اطلاعات و خدمات را به بهترین نحو نشان دهیم روند صدور اسناد است. اطلاعات باید برای طراحی بهتر عناصر لجستیک در دسترس باشد. به عنوان مثال، در حال حاضر هنوز کسانی هستند که فکر می کنند تنها راه ارتباطی ایران و چین تنها از طریق دریا امکان پذیر است، در حالی که افرادی نیز هستند که با جمع آوری داده ها و اطلاعات به بررسی مسیرهای ریلی برای ایجاد این ارتباط می پردازند. آنها پرداخت می کنند.
نقش لجستیک در قراردادهای حمل و نقل را نمی توان به عنوان بخشی از شرایط حمل و نقل مشخص انکار کرد. هنگامی که واحد تجاری یک شرکت بدون اطلاعات و هرگونه مشاوره لجستیکی قراردادهای حمل و نقل منعقد می کند، می تواند عواقب جبران ناپذیری داشته باشد و نقش و اهمیت لجستیک در حمل و نقل را بیشتر روشن کند.
برای جلوگیری از این حوادث، ICC خطرات را در قالب Incoterms He پیش بینی کرده و قالب های قرارداد را با محدودیت ها و حقوقی برای طرفین خریدار و فروشنده تعیین کرده است. در واقع لجستیک شرط لازم برای انعقاد قراردادهای حمل و نقل است.
2. مدیریت موجودی (انبارداری):
مدیر تدارکات انبارها را بررسی کرده است تا بداند کدام انبار را با کدام سیستم داشته باشد. لجستیک بر اساس نوع فعالیت شما یکی از این انبارها را به شما واگذار می کند و هیچ انباری را رد یا تایید نمی کند. خود انبار باید دارای ساختار و امکاناتی مانند امکانات توزیع یا کنترل باشد و کالاهای وارد شده به انبار از مدل ساده باشد. نیازی به انبار مجتمع با شرایط کنترلی بسیار سخت نیست. اما اگر انباری مانند انبار آمازون داشته باشیم که میلیون ها نوع کالا در آن وارد شود، انبار به سیستم متفاوتی برای کنترل و ورود و خروج نیاز دارد.
یا شرایط نگهداری کالاهای فاسد شدنی، قابل اشتعال یا حجیم به انواع مختلفی از انبار با توجه به نوع کالا نیاز دارد. نحوه ورود و خروج از انبار می تواند بر اساس خواسته های ما باشد. بر اساس اطلاعات به دست آمده از کالا، تصمیمات مختلفی برای سیستم های ذخیره سازی گرفته می شود.
3. مدیریت جابجایی کالا (تخلیه و بارگیری):
یکی از مهم ترین ارکان لجستیک است، زیرا بیشترین آسیب به کالا در این مرحله یعنی تخلیه و بارگیری وارد می شود. بنابراین، با توجه به این ماهیت، متخصصان لجستیک باید تعیین کنند که به چه ابزاری برای جابجایی نیاز دارند.
در واقع تاکید بر تخصص نیروی انسانی است. زیرا اگر بهترین ابزار جابجایی در دسترس باشد، اما اگر فردی با تجربه کار با این ابزارها را نداشته باشیم، می تواند منجر به فاجعه شود. افراد متخصص در کار با این سیستم ها و ابزارها می توانند میزان هزینه ها را تا حد قابل قبولی کاهش دهند. مبحث لجستیک همیشه برای فناوری های جدید قابل اجرا نیست و باید برای سیستم های عقب مانده (عدم پیشرفت) و قدیمی راه حل هایی ارائه دهد. حمل و نقل فضاپیماهای شاتل نمونه بارز دیگری از مدیریت لجستیک در امر جابجایی کالا است.
4. مدیریت بسته بندی:
اولین نکته در بسته بندی این است که دست اندرکاران تولید، تجارت و لجستیک تفاوت بسته بندی حمل و نقل و بسته بندی محصول را تشخیص می دهند. سیستم های لجستیک بیشتر با بسته بندی حمل و نقل و مدیریت هزینه حمل و نقل سروکار دارند. این است که همیشه باید بهترین نوع بسته بندی را انتخاب کرد تا مقرون به صرفه بودن آن. روش حمل و نقل تاثیر بسزایی در انتخاب نوع بسته بندی حمل و نقل دارد.
به عنوان مثال، در حمل و نقل دریایی، بسته بندی برای محافظت از کالا در برابر جریان های دریایی انتخاب می شود. در انتخاب نوع بسته بندی باید به روند نگهداری و انبارداری کالا نگاه کرد. تخلیه و بارگیری از دیگر نکات مهم در انتخاب بسته بندی محصول می باشد. به طور کلی اشراف فرآیندهای لجستیکی به ما کمک می کند تا بسته بندی مناسب را انجام دهیم. علاوه بر بسته بندی، تابلوهای بسته بندی نیز مهم هستند و باید به گونه ای طراحی شوند که تا حد امکان حاوی کلمات و جملات نباشند تا تصور نادرست ایجاد نشود.
برون سپاری لجستیک در تجارت بین المللی
در بسیاری از سیستم های لجستیک مدرن به این نتیجه رسیده اند که برون سپاری می تواند بهترین کمک برای ارتقا و بهینه سازی سیستم باشد.
نمونه بارز برون سپاری آمازون است که امروزه به عنوان اولین و بزرگترین شرکت جهان شناخته می شود و در زمینه لجستیک اولین است. آمازون شروع به فروش آنلاین کتاب کرد و آنقدر رشد کرد که دامنه محصولات خود را گسترش داد.
این شرکت کار خود را با سیستم های لجستیکی پایه شامل انبارداری، حمل و نقل و تحویل آغاز کرد اما به مرور زمان دیگر پاسخگویی به این حجم از سفارشات ممکن نبود. به این ترتیب برون سپاری را آغاز کرد و پس از تحقیقات فراوان، یو پی اس را به عنوان بهترین سیستم لجستیکی انتخاب کرد و برون سپاری انجام شد. پس از جمع آوری اطلاعات، آمازون از انبارها و سیستم های UPS استفاده کرد زیرا این شرکت یکی از پنج شرکت هواپیمایی برتر جهان است و میلیون ها متر مربع انبار و هزاران ون دارد.
پس از کمی پیشرفت در آمازون، تا حدی بود که UPS دیگر قادر به پاسخگویی به این حجم بالای سفارشات نبود و آمازون مجبور شد با شرکت های دیگر قرارداد همکاری امضا کند. UPS و DHL که جزو سه شرکت برتر لجستیکی دنیا هستند می توانند به مشتریان خود خدمات رسانی کنند.
به این ترتیب افزایش ارائه خدمات مطلوب در اکثر نقاط جهان باعث افزایش سطح رضایت مشتریان از آمازون شده است. این برون سپاری به آمازون این امکان را داد تا جدای از فعالیت های لجستیکی، بر تجارت اصلی خود که تجارت الکترونیک است تمرکز کند. البته امروزه خود آمازون وارد عرصه لجستیک شده و از خطوط هوایی به عنوان عنوان استفاده کرده است اما هدف آمازون ورود به حوزه لجستیک نبوده است.
هدفش:
1. ایجاد سیستم های پشتیبان (در صورت وجود مشکل در ارائه خدمات در هر یک از شرکت ها، امکان ارائه خدمات جایگزین از خود آمازون وجود دارد)
2. ایجاد حس ریسک در این شرکت ها (این شرکت ها از طریق انحصار بر آمازون تاثیر نمی گذارند).
لجستیک حمل و نقل
همانطور که در ابتدا اشاره کردیم نقش لجستیک در حمل و نقل و لجستیک در تجارت بسیار برجسته و مهم است. لجستیک حمل و نقل انواع مختلفی دارد که به طور کلی به دو شکل اصلی لجستیک کلان و لجستیک خرد دسته بندی می شوند که در ابتدای مقاله به طور کامل با آنها آشنا شدیم.
لجستیک در انبارداری
یکی از مهمترین فرآیندهای لجستیکی در تجارت بین المللی و لجستیک حمل و نقل، انبارداری است. زیرا با آن نگهداری صحیح و اصولی می توانید کیفیت محصول خود را حفظ کرده و از آسیب دیدن آنها جلوگیری کنید. از این رو بسیاری از شرکت های تجاری بزرگ به منظور اطمینان از سلامت کالاهای خود اقدام به ایجاد انبارهای لجستیکی کرده اند. انبارداری مناسب را می توان یکی از مهمترین عوامل توسعه لجستیک در تجارت بین الملل دانست.
تفاوت لجستیک و حمل و نقل
دو اصطلاح لجستیک و حمل و نقل معادل یکدیگر هستند. اما این دو اصطلاح با یکدیگر متفاوت هستند پس برای بررسی بهتر این دو اصطلاح با ما همراه باشید.
لجستیک و حمل و نقل دو بخش بسیار مهم لجستیک در تجارت بین المللی هستند. بسیاری از افراد این دو اصطلاح را به اشتباه استفاده می کنند. به طور کلی می توان گفت حمل و نقل به معنای جابجایی کالا است. اما لجستیک نقش مدیریت حمل و نقل داخلی و خارجی کالا از مبدا تا مقصد را دارد.
این اصطلاحات گاهی به جای هم استفاده می شوند. اما باید توجه داشت که این دو در زنجیره تامین معانی متفاوتی دارند. به طور کلی، لجستیک و حمل و نقل هر دو نقش جابجایی محصولات از مکانی به مکان دیگر را دارند. دارند.
بارنامه هوایی در لجستیک در تجارت بین المللی چیست؟
منظور از رسید ارائه شده توسط شرکت های حمل و نقل هوایی برای تخلیه و بارگیری محصولات است. همچنین بارنامه هوایی حاوی اطلاعاتی در مورد آدرس فروشنده، مشخصات دقیق گیرنده، کد فرودگاه مقصد و مبدا، کد بارنامه، نام شرکت حمل و نقل و نحوه پرداخت کرایه است. .
خدمات لجستیک در تجارت بین الملل چیست؟
می توان گفت لجستیک در تجارت بین المللی به معنای ارائه خدمات انتقال کالا از مبدا به مقصد است. سازمان های بسیاری در دنیا وجود دارند که وظیفه حمل کالا و سایر خدمات را انجام می دهند. مثلاً دو شرکت در حال تبادل کالا هستند، در این بین شرکت سومی وجود دارد که جابجا می شود و کالا و خدمات آن دو شرکت را دریافت می کند.
بنابراین این دو شرکت به عنوان مبدا و مقصد شناخته می شوند، مستقیما وارد فرآیند حمل و نقل نمی شوند. و شرکت سوم این اقدامات را برای آنها انجام می دهد. خدمات لجستیک حمل و نقل می تواند مزایای خوبی برای مردم به همراه داشته باشد.
ارکان لجستیک در تجارت بین المللی
لجستیک از سه رکن اصلی تشکیل شده است که مهمترین آنها عبارتند از:
لجستیک ورودی
این نوع لجستیک فرآیند انتقال مواد از تامین کنندگان اصلی مواد اولیه به تولیدکنندگان است. مهم است بدانید که بیشتر مدیریت لجستیک ورودی شامل سفارش مواد اولیه است تا متقاضیان بتوانند مواد مورد نیاز برای تولید کالاهای خود را تهیه کنند. همچنین توزیع کنندگان کالاهای مورد نیاز خود را تامین می کنند و در نهایت محصولات به دست مشتریان می رسد.
لجستیک خروجی
این نوع لجستیک به انتقال کالاهای نهایی و سایر کالاها به مرحله بعدی زنجیره تامین اشاره دارد. و شامل فرآیندهای جابجایی کالا از تولیدکنندگان انبار، مراکز توزیع محصول و ارسال آن به مشتریان است.
لجستیک معکوس
یکی دیگر از عناصر مهم لجستیک، لجستیک معکوس است. باید بدانید که فرآیندهای لجستیک معکوس زمانی رخ می دهد که محصول آسیب دیده و نیاز به تعمیر دارد. و یا زمانی که عمر مفید محصول به پایان رسیده است و نیاز به روش های دفع خاصی دارد.
مدیریت لجستیک در تجارت بین المللی چیست؟
مدیریت لجستیک، هماهنگ کننده برنامه ها در طول زنجیره تامین است. به طور خلاصه می توان آن را به شرح زیر بیان کرد:
- مدیریت سفارشات دریافتی
- هماهنگی لازم با واحد ذخیره سازی
- کنترل محصول و موجودی
- مدیریت حمل و نقل کالا
- برنامه ریزی برای تقاضا و عرضه
- تحقیق و بررسی خواسته های مشتری و بازار
بررسی وضعیت لجستیک در تجارت بین المللی در ایران
ایران دارای مزیت های فراوانی در زمینه لجستیک است. مهمترین آنها قرار گرفتن در منطقه خاورمیانه، در مسیر پنج کریدور اصلی ترانزیتی بین المللی و امکان استفاده از تمامی شیوه های حمل و نقل است.
آب،
داشتن سواحل آبی و مرزهای زمینی.
وسعت،
داشتن بنادر بسیار و شبکه جاده ای وسیع. کشور ما به دلیل دارا بودن این مزیت ها این قابلیت را دارد که به یکی از مراکز مهم تجاری منطقه و حتی جهان تبدیل شود. اما متاسفانه توجه جدی به توسعه لجستیک در کشور نشده است.
نگاهی به جایگاه ایران در شاخص های مرتبط با حوزه لجستیک به خوبی نشان دهنده عملکرد ضعیف کشور در این زمینه و عدم توسعه زیرساخت های لجستیکی است. بر اساس آخرین گزارش بانک جهانی، ایران در شاخص عملکرد لجستیکی سال 2018 امتیاز 2.85 از 5 (بهترین وضعیت) را کسب کرده و در بین 160 کشور در رتبه 64 قرار دارد.
اگرچه مقایسه این آمار با وضعیت کشور در سال 1393 نشان میدهد که وضعیت ایران در بخش لجستیک در سالهای اخیر بهبود یافته است، اما در مقایسه با میانگین امتیاز و رتبه کشور در شاخص مذکور طی سالهای 1391 تا 1397. که به ترتیب 2.71 و 81 است. ایران در زمینه لجستیک پیشرفت چندانی نکرده و زیرساخت لجستیکی کارآمدی ندارد.
سوالات متداول لجستیک در تجارت بین المللی:
مهمترین ویژگی مدیریت لجستیک چیست؟
مدیریت انبارداری، مدیریت زنجیره تامین محصول و مدیریت حمل و نقل محصول.
تعریف مدیریت لجستیک چیست؟
مدیریت لجستیک را می توان به عنوان برنامه های هماهنگ کننده در طول زنجیره تامین کالا تعریف کرد.
مهم ترین انواع لجستیک چیست؟
مهمترین آنها شامل لجستیک ورودی، لجستیک خروجی و لجستیک معکوس است.
تفاوت لجستیک و حمل و نقل چیست؟
لجستیک به معنای مدیریت حمل و نقل کالا است، در حالی که حمل و نقل به معنای جابجایی محصول است.
در صورت هرگونه سوال و نظر با مجموعه نگار صنعت ماهان تماس حاصل فرمایید.