سه مورد از بهترین روش بارگیری و تخلیه کالا را یاد بگیرید:

تخلیه و بارگیری کالا یکی از مهمترین دغدغه های تجار است که به طرق مختلف انجام می شود. تخلیه و بارگیری کالا شامل قوانین و مقرراتی است که مراحل ترخیص کالا از گمرک تا مراحل پایانی تخلیه و بارگیری کالا را شامل می شود. و به طور کلی کلیه مراحل ترخیص کالا را شامل می شود.

علاوه بر این قوانین، کارکنان در هنگام بارگیری نیز وظایفی دارند. و لازم است در حفظ سلامت کالا به ویژه در مورد کالاهای خطرناک دقت لازم را داشته باشند. تا پایان مقاله با ما همراه باشید.

روند بارگیری و تخلیه کالا چگونه است؟

فرآیندی که طی آن یک محموله از یک منبع خاص به یک مقصد خاص منتقل می شود، فرآیند بارگیری و تخلیه نامیده می شود. این فرآیند ممکن است بین چندین مکان انجام شود. و به طور کلی هیچ تفاوتی در قوانین آن وجود ندارد.

تخلیه و بارگیری کالا عملیاتی است که توسط ابزار و ماشین آلات خاصی انجام می شود. و نیروی انسانی نیز در این فرآیند دخالت دارد. همچنین انتخاب روش بارگیری و تخلیه کالا به دلیل حفظ سلامت و کیفیت بار بسیار مهم است.

تحویل درب کارخانه / نوع E

در قراردادهای Ex Work کالا در مبدا کارخانه به مشتری تحویل داده می شود. و مسئولیت و هزینه حمل کالا از کارخانه تا ترمینال، بندر یا فرودگاه به عهده مشتری می باشد.

تحویل در ترمینال بدون پرداخت هزینه بارگیری / نوع F

قراردادهای نوع F چندین روش مختلف دارند (FCA، FAS، FOB). به عبارت دیگر، در روش گروه F، فروشنده یا تولیدکننده کالا ممکن است وظیفه حمل و تحویل کالا به پایانه یا در مواردی در داخل وسیله حمل و نقل (کشتی، کامیون، هواپیما) را بر عهده بگیرد. اما هزینه ارسال و مسئولیت آن (بیمه) به عهده خریدار می باشد.

تحویل در ترمینال با پرداخت هزینه بارگیری / نوع C

در روش گروه C، تخلیه و بارگیری محصول صادراتی به این صورت انجام می شود که فروشنده به جای تحویل درب کارخانه، کالا را در محل مبدا یعنی ترمینال، فرودگاه یا بندر به مشتری تحویل می دهد. در اینجا هزینه بارگیری در ترمینال فقط بر عهده فروشنده خواهد بود.

قراردادهای نوع C در حالت های مختلف منعقد می شوند. در یک مورد ممکن است محموله در بندر و در کنار کشتی به فروشنده تحویل داده شود. در موارد دیگر ممکن است; بار بر روی عرشه کشتی یا در هواپیما و کامیون با هزینه فروشنده حمل و سپس به خریدار تحویل داده می شود.

تحویل کالا در مقصد / نوع D

قرارداد نوع D نیز بر اساس توافق خریدار و فروشنده اشکال مختلفی دارد. در این نوع قراردادها برخلاف سه گروه قبلی، کالا در کشور مقصد به خریدار تحویل داده می شود.

البته ممکن است کالا در مقصد بر روی عرشه کشتی یا داخل اسکله و یا پس از ترخیص و انجام امور گمرکی در محل مورد نظر خریدار تحویل داده شود.

بارگیری و تخلیه کالا چگونه انجام می شود؟

برای بارگیری و تخلیه کالا و همچنین ترخیص کالا از گمرک راه های مختلفی وجود دارد. بازرگانان بر اساس نوع بار می توانند بهترین نوع ترانزیت (زمینی، دریایی و هوایی) را برای بارگیری و تخلیه کالا انتخاب کنند.

همانطور که گفتیم تخلیه و بارگیری کالا به سه صورت زمینی، دریایی و هوایی انجام می شود و حمل و نقل زمینی نیز به دو صورت ریلی و جاده ای انجام می شود.

به روش دریایی

این روش یکی از پرهزینه ترین و پیچیده ترین روش های ترخیص کالا از گمرک می باشد و در روش دریایی عموماً کالاهای حجیم و سنگین یا به صورت فله یا بسته بندی بارگیری می شوند. در روش دریایی بارگیری و ترخیص کالا از گمرک عموماً در دو مرحله انجام می شود.

یعنی بار ابتدا توسط کامیون از کارخانه به مقصد گمرک بارگیری می شود. و سپس توسط کشتی در گمرک بارگیری می شود. کراس استفینگ یکی از روش های حمل و نقل دریایی است که در ادامه این مقاله به آن خواهیم پرداخت.

تخلیه و بارگیری کشتی

بیشتر کالاها از طریق دریا حمل می شود که یک سوم آن را فرآورده های نفتی، یک سوم آن را کالاهای فله و خشک و بقیه را کالاهای غیر فله تشکیل می دهند.

در حمل و نقل دریایی با کشتی، فرآیند تخلیه و بارگیری محصول صادراتی در دو نوبت انجام می شود. به این صورت که ابتدا محموله از انبارها توسط کامیون ها بارگیری و در بنادر تخلیه می شود. و سپس این عمل توسط جرثقیل های مخصوص در کشتی های باری تکرار می شود.

حمل و نقل دریایی به روش های مختلف مستقیم، متقابل، ترانشه، چارتر، گروهی و پروژه ای با استفاده از کانتینرهای یخچالی انجام می شود.

بسته بندی و ارسال عمده

به طور کلی، بیشتر محموله های حمل شده با کشتی یا بسته بندی می شوند یا بارگیری می شوند و به صورت فله حمل می شوند.

بارهایی که بسته بندی و بسته بندی می شوند. آنها عمدتاً به صورت ظروف، پالت، بشکه، بسته بندی و عدل هستند. چنین بارهایی توسط جرثقیل در اسکله و کشتی بارگیری و تخلیه می شوند.

از سوی دیگر تخلیه و بارگیری محصولات صادراتی مانند غلات و برخی موادی که با کشتی جابه جا می شوند. نیازی به بسته بندی و قرار دادن آنها در ظرف نیست. بنابراین به صورت عمده بارگیری می شود. محموله فله فضای کمتری را اشغال می کند و به دلیل عدم نیاز به کانتینر مقرون به صرفه تر است.

در بارگذاری فله از سه روش اصلی استفاده می شود که شامل روش مکش پنوماتیک، روش چنگالی و روش سطلی می باشد.

 

به روش هوایی

بارگیری و تخلیه کالا به صورت هوایی یکی از ایمن ترین و سریع ترین روش هاست. و عواملی مانند نوع کالا و وزن آن بسیار مهم است. خدمات حمل و نقل هوایی در دنیا از اهمیت بالایی برخوردار است. و این خدمات شامل چارتر پرواز باربری، اجاره هواپیما، صادرات و واردات کالا، وسایل شخصی، بار نمایشگاهی، ترانشیپ و … می باشد.

به روش زمین

این روش یکی از محبوب ترین و رایج ترین روش ها در سطح داخلی و بین المللی می باشد. در این نوع حمل و نقل، شرایط آب و هوایی و جاده می تواند تاثیر زیادی در سرعت و کیفیت حمل و نقل داشته باشد. در حمل و نقل زمینی خدماتی مانند حمل و نقل درب به درب، ترانزیت، حمل یخچالی و حمل بار ترکیبی توسط گروه تجاری فونیکس ارائه می شود. با این حال، چندین وسیله نقلیه زمینی، ریلی و حتی هوایی برای حمل بار استفاده می شود.

قوانین بارگیری و تخلیه کالا چیست؟

فرآیند بارگیری و تخلیه کالا و همچنین ترخیص کالا از گمرک مانند سایر فرآیندها قوانین و مقررات خاص خود را دارد که بر اساس نوع خودرو می تواند متفاوت باشد. این قوانین تعیین می کند که طرفین در طول هر مرحله از بارگیری چه وظایفی را بر عهده دارند و در مراحل حمل و نقل و ترخیص تا چه اندازه مسئولیت سلامت کالا را بر عهده دارند.

هر تخلیه و بارگیری کالا مستلزم صدور بارنامه است و بدون آن امکان پذیر نیست. این بارنامه در واقع نوعی مجوز ترخیص کالا از گمرک است و در صورت عدم وجود چنین رویه ای، ترخیص کالا با مشکل مواجه می شود. تا زمانی که کلیه قوانین حمل و نقل اعم از توزیع مناسب بار و رعایت ظرفیت بارگیری به درستی انجام شود، امکان حمل بار زیر بار و اضافه بار با ارائه مدارک وجود خواهد داشت.

موقعیت جغرافیایی ذکر شده در بارنامه برای بارگیری و تخلیه کالا مهم است و لازم است طبق شرایطی که ارگان ها و افراد در بارنامه تعیین می کنند اقدام شود. چنانچه در بارنامه اجازه تخلیه کالا در مکانی غیر از موقعیت جغرافیایی مشخص شده در بارنامه داده شده باشد، تخلیه بار در موقعیت جغرافیایی دیگر مجاز خواهد بود.

وظایف کارکنان در این فرآیند چیست؟

در هر صنعتی از جمله صنعت بارگیری و تخلیه، نیروی انسانی نقش بسزایی دارد. اگرچه اکثر مراحل ترخیص کالا و بارگیری و تخلیه توسط ماشین آلات صنعتی و جرثقیل انجام می شود. اما حضور نیروی انسانی برای مدیریت و هماهنگی این مراحل و همچنین رعایت قوانین و مقررات و ایجاد نظم ضروری است. از جمله وظایف نیروی انسانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رعایت نکات ایمنی و تامین امکانات لازم به منظور تجهیز بار
  • هنگام بارگیری لباس کار مناسب و ایمن بپوشید
  • بررسی و نظارت لازم بر محموله در مراحل مختلف ترخیص و اطمینان از سلامت آن
  • هماهنگی با باربری و اطلاع از شرایط خاص
  • توجه به نیازهای مشتری در فرآیند ترخیص کالا
  • داشتن اطلاعات لازم و کافی در مورد نحوه و نوع بارگیری و تخلیه کالا

کالاهای خطرناک چگونه بارگیری و تخلیه می شوند؟

کالاهای خطرناک آنهایی هستند که عموماً باعث آسیب می شوند. مواد سمی، رادیواکتیو، خود اشتعال زا و همچنین کالاهایی که خطر مسمومیت و مرگ انسان و حیوانات را به همراه دارند جزء کالاهای خطرناک طبقه بندی می شوند که باید بررسی و نظارت شوند.

کالاهای خطرناک باید به طور مناسب و ایمن بسته بندی و تخلیه و به گونه ای بارگیری شوند که در اثر جابجایی یا جابجایی واژگون نشوند. و همچنین محکم در جای خود قرار گیرند. هنگامی که این محموله ها به مقصد می رسند، باید در اسرع وقت با احتیاط تخلیه شوند. و تمام سطوح حامل این مواد باید به دقت تمیز شوند. همچنین لازم است این نوع مواد دور از منابع آب و مناطق مسکونی نگهداری شود.

اطلاعات زیر باید بر روی بسته بندی کالاهای خطرناک درج شود:

  • نام کامل محصول
  • کلاس ریسک
  • انواع ریسک
  • کد سازمان ملل متحد UN
  • شماره دسته در جدول RID
  • مهر حروف اضافه
  • شماره کد خطر
  • شماره NHM

مقایسه زمان تخلیه و بارگیری کالا در بنادر ایران با سایر کشورها

در بنادر ایران میانگین زمان بارگیری و تخلیه ۴ روز و ۹ ساعت است. در حالی که این شاخص در تایوان ۶ ساعت، در امارات ۴ ساعت و در بنادر مالزی ۳ ساعت برآورد شده است.

اگرچه هیچ تفاوت زمانی ظاهری وجود ندارد. اما هزینه های حمل و نقل را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد که بر قیمت نهایی محصول تأثیر می گذارد.

هزینه های بندری کالا در ایران برای هر کانتینر حدود ۴۳ دلار بوده است. در حالی که این هزینه در امارات برای هر کانتینر ۱۳ دلار برآورد شده است. که حدود یک سوم هزینه بنادر ایران است.

مسئولیت و هزینه بارگیری و تخلیه بار

هزینه های تخلیه و بارگیری محصول صادراتی بسته به روش و وسیله حمل و نقل (کشتی، قطار، هواپیما، کامیون) است. و با توجه به نوع توافق طرفین می تواند بر عهده فرستنده یا گیرنده باشد.

در ایران و همچنین در بسیاری از کشورهای جهان، مسئولیت عملیات تخلیه و بارگیری از کشتی ها یا سایر وسایل لجستیکی در حیطه کاری شرکت های خاصی مستقر در پایانه ها و بنادر است.

این شرکت ها دارای ابزار، تجهیزات، ماشین آلات سبک و سنگین و نیروی کار متخصص جهت انجام صحیح و قانونی عملیات بارگیری و تخلیه می باشند.

 

نتیجه گیری

بارگیری و تخلیه کالا یک فرایند حساس و پر اهمیت است. که به روش های گوناگون زمینی، دریایی و هوایی انجام می شود. در صورت بروز مشکل در مراحل ترخیص کالا از گمرک توسط نیروی انسانی و یا سایر عوامل، امکان خسارت های کلان وجود دارد. بر همین اساس لازم است افرادی که در این فرایند نقش دارند به وظایف خود به درستی عمل کرده و مانع بروز چنین مشکلاتی شوند. علی الخصوص در فرایند کراس استافینگ که احتمال خسارت به محموله دو چندان است.

 

 

 

 

در صورت هرگونه سوال و نظر با مجموعه نگار صنعت ماهان تماس حاصل فرمایید.

0 پاسخ ها

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

6 − 5 =