گواهی بازرسی IC شامل چه مواردی است؟ 16 مورد آن را نام ببرید
گواهی بازرسی IC یک سند تجاری حیاتی است که برای واردات کالاهای مصرفی خاص مورد نیاز است. این محصولات ممکن است شامل کالاهای الکترونیکی، کالاهای لوکس، کالاهای بهداشتی، دارو و غذا باشد. گواهی بازرسی بیان میکند که محموله در زمان بازرسی، معمولاً قبل از حمل، در شرایط خوبی بوده است. این سند یک جزء مهم در معاملات تجاری بین المللی است.
گواهی بازرسی آی سی باید به بانک ارائه شود و مدرکی است که حاکی از نظارت شرکت های بازرسی کننده برای تایید کمیت و کیفیت کالا و انطباق آن با پروفرم و مدارک حمل صادر شده توسط شرکت های بازرسی مورد تایید بانک مرکزی است.
برای دریافت این گواهی، کالا از نظر ظاهر و کمیت توسط بازرس در انبار گمرک (مقصد) بررسی میشود. در این نوع بازرسی فقط مشخصات کمی مانند کمیت و تعداد و همچنین مشخصات ظاهری کالا توسط بازرس کنترل میشود.
بازرسی پیش از حمل به چند صورت انجام میشود؟
بازرسی کمی و ظاهری پیش از حمل کالا به دو صورت و روش انجام میگیرد که این مسئله به نظر خریدار بستگی دارد. این دو روش عبارتند از:
– بازرسی کالا در کشور مبدا و در شرکت سازنده
– بازرسی کالا در کشور مقصد و در گمرک این کشور
چه کسی گواهی بازرسی را صادر میکند؟
این سند پس از تکمیل فرآیندهای بازرسی توسط یک بازرس واجد شرایط که برای یک شرکت بازرسی مستقل کار میکند صادر میشود. در بیشتر موارد، گواهی امضا شده توسط مقامات مربوطه که رویه را بازرسی کرده اند، بلافاصله پس از بازرسی موفقیت آمیز ارائه میشود.
گواهی بازرسی همیشه روی سربرگ رسمی شرکت بازرسی صادر میشود. امروزه انتشار گزارش کامل بازرسی به صورت آنلاین رایج است. این به خریداران کمک می کند تا به محض صدور و بارگذاری به سند دسترسی پیدا کنند.
گواهی بازرسی IC شامل چه مواردی است؟
۱- تاریخ صدور
۲- تاریخ و محل بازرسی
۳- اطلاعات تماس متقاضی
۴- کشور مبدا
۵- شرح کالا
۶- شماره و تاریخ پیش فاکتور
۷- شماره بیمه نامه
۸- تعداد بستهها
۹- شماره و تاریخ بارنامه
۱۰- وزن ناخالص
۱۱- بندر تخلیه
۱۲- اطلاعات تماس تامین کننده
۱۳- شماره کد تعرفه سفارشی
۱۴- نوع بسته بندی
۱۵- محل صدور
۱۶- نام و امضای شخص مجاز
چگونه گواهی بازرسی IC دریافت کنیم؟
گواهی بازرسی آی سی به گواهی بازرسی برای ارائه به بانک نیز معروف است. بانک مرکزی واردکنندگان را ملزم به دریافت گواهی بازرسی آی سی از شرکت های بازرسی برای هر سفارش و هر واردات کرده است. واردکننده موظف است گواهی بازرسی آی سی را در سامانه گمرک بارگیری و اصل این گواهی را به بانک عامل تحویل دهد.
رویه گمرکی به این صورت است که کالاهای خاصی را میتوان تحت شرایط خاصی به طور موقت به قلمرو گمرکی وارد کرد. این کالاها باید بدون ایجاد تغییر در مدت معینی که گمرک ایران تعیین میکند صادر شود. گواهی بازرسی باید قبل از اظهارنامه گمرکی توسط شرکت بازرسی بارگذاری و تایید شود. در غیر این صورت در صورت اظهار کالا و گرفتن کلبه پس از بارگذاری گواهی بازرسی باید مجدداً اخطار انصراف اعلام شود.
آیا اخذ گواهی بازرسی IC اجباری است؟
بسیاری از تجار و خریداران نیازی به بررسی کالاهای خود قبل از ارسال ندارند زیرا با شرکت تولید کننده کالا آشنا هستند. در این زمان این سوال مطرح میشود که آیا اخذ گواهی بازرسی محصول نوع آی سی اجباری است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت: طبق قوانین وضع شده داشتن گواهی بازرسی آی سی هنگام ترخیص کالا از گمرک مهم و ضروری است.
زیرا اگر بخواهید بدون مشکل ترخیص کالا از گمرک را انجام دهید و مهمتر از آن برای دریافت مجوز ارزی بانک مرکزی باید مدارک را به بانک ارائه دهید که گواهی بازرسی آی سی یکی از مهمترین این مدارک است. بنابراین حتی اگر نیازی به بازرسی نباشد.
اخذ گواهی بازرسی آی سی برای ارسال کالا به بانک الزامی است. بنابراین میتوانید مراحل اداری ترخیص کالا از گمرک را طی کرده و سپس به شرکت های بازرسی مانند تایکو مراجعه کنید تا با انجام کارهای لازم و صدور گواهی بازرسی آی سی، ترخیص کالا را برای شما آسان کنند.
انواع گواهی بازرسی:
- گواهی PSI یا گواهی پیش از ارسال
- گواهی COI یا بازرسی کالا در مبدا مورد نظر
گواهی پیش از ارسال سندی است که به خریدار کالا اطمینان میدهد که کالاهای درج شده در فاکتور با حجم، کمیت، کیفیت کالا و مشخصات مطابقت دارد.
همچنین گواهی COI نشان میدهد که کیفیت محصول مورد بررسی بر اساس استانداردهای بین المللی است.
نحوه و نحوه بازرسی محصول برای این نوع گواهینامه در ایران با توجه به بررسی مدارک و بازرسی محصول میباشد که توسط نماینده شرکت بازرسی انجام میشود و در صورت نیاز محصول مورد نظر در یکی از آزمایشگاه های مجاز آنها تست میشود.
بنابراین گواهی بازرسی محصول زمانی الزامی است که کالا از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار باشد و یا خریدار حساسیت خاصی داشته باشد، بنابراین خریدار با دریافت این نوع گواهی میتواند مطمئن شود که کالا دقیقا مشابه کالای خریداری شده است.
شرکت بازرسی این خدمات را به مشتری ارائه میدهد. لازم به ذکر است هزینه اخذ گواهینامه به عهده خریدار میباشد. امروزه اخذ گواهی بازرسی آی سی در خصوص اسناد بانکی الزامی و ضروری میباشد. صدور این گواهی از وظایف مهم شرکت بازرسی میباشد.
بنابراین گواهی بازرسی آی سی توسط یکی از شرکت های مجاز مورد تایید بانک مرکزی صادر میشود.
تفاوت گواهی بازرسی COl و گواهی بازرسی IC چیست؟
گواهی بازرسی COI یکی از انواع گواهی بازرسی محصول است که با توجه به کیفیت محصول بررسی میشود. این گواهی بر اساس استانداردهای بین المللی تطبیق داده شده و بیان میکند که کالا از نظر کمیت، کیفیت و بستهبندی با شرایط مندرج در پروفرما مطابقت دارد.
فرآیند ارزیابی این نوع گواهی بازرسی بر اساس بررسی مدارک محصول و بازرسی آن توسط نماینده شرکت میباشد. در صورتی که محصول نیاز به تست داشته باشد، محصول در یکی از آزمایشگاه های مجاز تست میشود.
هنگام دریافت این گواهی بازرسی محصول، لازم است که کالا از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار باشد و یا خود خریدار درخواست دریافت آن را داشته باشد. این نوع گواهی به خریداران اطمینان میدهد که محصول دقیقاً مشابه محصولی که خرید کردند، میباشد. هزینه اخذ گواهی بازرسی محصول به عهده خریدار میباشد.
انواع بازرسی کالا را به طور کلی میتوان به 5 دسته تقسیم بندی نمود. این پنج دسته عبارتند از:
1- بازرسی محصول قبل از ارسال
هر زمان که مشتری درخواست بازرسی قبل از ارسال را داشته باشد، این کار از طریق قرارداد با شرکت ذیصلاح انجام میشود. در این قرارداد جزئیات بازرسی و دستورالعمل های مورد نیاز ضمیمه شده است و شرکت بازرسی طبق این قرارداد عمل میکند.
حوزه های مختلف این نوع بازرسی عبارتند از کیفیت، کمیت، بستهبندی و بارگیری هستند. در این روش شرکت بازرسی با نمونه گیری تصادفی اقدام به بازرسی و صدور گواهی میکند.
2- بازرسی در حین تولید
این نوع بازرسی در طول فرآیند ساخت محصول برای نظارت بر اقلامی مانند مواد اولیه، روش های ساخت و غیره انجام میشود. “بازرسی در حین تولید” معمولا در مواردی استفاده میشود که امکان بازرسی برخی از ویژگی ها پس از تولید وجود نداشته باشد یا مقدار زیادی از پول مورد نیاز است. این نوع بازرسی میتواند در بهبود کیفیت محصول موثر باشد.
3- بازرسی قیمت
هدف از این نوع بازرسی، ارزیابی و اعتبارسنجی قیمت محصول است. بازرسی قیمت عموما به درخواست موسسات مالی و بانکی و موسسات دولتی به منظور اطمینان از قیمت کالا و جلوگیری از سوء استفاده های احتمالی از تسهیلات و ارزهای یارانه ای انجام میشود.
4- بررسی اصالت فروشنده
همانطور که از نام آن پیداست، در این روش هدف بررسی اصالت و ارزیابی توانایی فروشنده کالا در انجام تعهداتش است. برخی نیز از این نوع بازرسی برای منبع یابی استفاده میکنند. بانک مرکزی با سخت گیری ها و قوانینی که وضع کرده بازرگانان را مجبور به استفاده از این نوع بازرسی کرده است.
5- بازرسی استاندارد اجباری
میتوان گفت این نوع بازرسی مهم ترین و سخت ترین نوع بازرسی است. به این ترتیب هنگام خروج محصول از محل تولید، بازرسی توسط شرکت های همکار شرکت استاندارد انجام میشود. سپس گواهی بازرسی و نتایج آزمون به همراه اظهارنامه جهت دریافت گواهی انطباق به سازمان استاندارد ارسال میشود.
با توجه به اهمیت و گسترش بازرسی در تجارت بین المللی، انواع مختلفی از بازرسی ها در بخش های مختلف شکل گرفته است.
طبقه بندی انواع بازرسی کالا بر اساس زمان
- بازرسی قبل از حمل PSI (Pre-Shipment Inspection)
- بازرسی در حین تولید
- بازرسی در مقصد
- بازرسی داخلی
- انطباق با استاندارد
طبقه بندی انواع بازرسی کالا بر اساس روش ارزیابی
- بازرسی فیزیکی و چشمی
- بازرسی فیزیکی و چشمی و بررسی اسناد
- بازرسی فیزیکی و چشمی و نمونهبرداری و آزمایش
در صورت هرگونه سوال و نظر با مجموعه نگار صنعت ماهان تماس حاصل فرمایید.