عوارض گمرکی چه هستند و برای چه استفاده میشوند؟
حمل و نقل کالا بین کشورها مستلزم یک سری تشریفات بوروکراتیک از جمله پرداخت مالیات است که یکی از مهمترین آنهاست. در حمل و نقل کالا به خارج از مرزها باید در نظر داشت که برای ورود یا خروج کالا از محل باید نوعی مالیات پرداخت شود. این نوع مالیات ها عوارض گمرکی نامیده میشوند و جزء فعال لجستیک بین کشورها هستند.
بیایید نگاهی دقیقتر به این موضوع بیندازیم که عوارض گمرکی چیست و چه معنایی برای شرکتهای لجستیکی دارد.
عوارض گمرکی چیست؟
عوارض گمرکی مالیاتی است که بر واردات و صادرات کالا وضع میشود.
آنها نوعی مالیات هستند که هنگام عبور از مرزهای مختلف از جابجایی کالا اخذ میشود. این بدان معناست که در اکثر کشورها باید برای جابجایی کالاهای ما عوارض گمرکی پرداخت شود.
عوارض گمرکی واردات و صادرات
هنگامی که از تعرفههای گمرکی صحبت میکنیم، دو نوع تعرفه رایج شناسایی میشوند:
عوارض واردات
عوارض واردات مالیاتی است که از کالاهایی که از خارج از مرزهای یک کشور میآیند اخذ میشود.
وظیفه اصلی آن حفاظت از محصولات و خدمات کشور است. تصور این است که با افزایش قیمت این محصولات که از خارج از کشور میآیند، نسبت به تولیدات ملی گران شده و فروش محصولات خود کشور را ترویج و تسهیل کنند.
عوارض صادرات
عوارض صادرات به اندازه مواردی که در بالا مورد بحث قرار گرفت رایج نیست و برای کالاهای داخلی فروخته شده در خارج از قلمرو اعمال میشود.
امروزه استفاده از آنها حداقل در اتحادیه اروپا وجود ندارد و ظاهر آنها ممکن است به دلایل اقتصادی استراتژیک باشد.
مزایا:
- عوارض گمرکی کارکرد خاصی در افزایش درآمد دارد. این بدان معناست که هر آنچه در تعرفهها جمع آوری میشود برای دولت درآمد است.
- در حالی که درک این تابع افزایش درآمد ساده ترین است، اما تنها هدف تعرفه ها نیست.
- یکی از جالب ترین کارکردهای استراتژیک، ابزار سیاست اقتصادی است. تعرفه ثابت میتواند از تولید یک کشور محافظت کند و تقاضا برای محصولات داخلی را تشویق کند.
- بنابراین تعرفه ابزار بسیار مناسبی برای تضمین و حمایت از تولید صنعت یک کشور است.
سه اصل در مورد عوارض گمرکی:
وظیفه ملی در برابر بلایای احتمالی: با توجه به اینکه قانون مقررات گمرکی وضع شده است. عوارض از کالاهایی مانند تنباکو، تنباکو یا هر کالایی که برای سلامتی مضر است وضع میشود. نرخ مالیات از 10٪ تا 45٪ متغیر است و نرخ های مختلف به دلایل مختلف اعمال میشود.
معافیت از حقوق گمرکی: برخی از کالاها هنگام واردات کالا از گمرک معاف هستند. در صورتی که کالا به طور کامل معاف از عوارض باشد یا مشمول عوارض صفر باشد و یا طبق روال مقرر بدون پرداخت عوارض ترخیص شود مانند کالای تحت گارانتی کسر نمیشود.
عوارض ضد دامپینگ: به منظور جلوگیری از دامپینگ، دولت مرکزی میتواند طبق مقررات قانون تعرفه گمرکی در صورتی که کالا به کمتر از ارزش عادی خود فروخته شود، عوارض وضع کند. عوارض ضد دامپینگ تا سقف دامپینگ برای این اقلام اعمال خواهد شد. این گونه عوارض ضد دامپینگ بر اساس موافقتنامه WCO مجاز است.
نرخ های تعرفه عوارض گمرکی
با توجه به تعرفههای اعمال شده در اسپانیا، انواع تعرفههای زیر قابل تشخیص است:
- تعرفههای ارزش افزوده تعرفه ها به عنوان درصد ثابتی از قیمت یا ارزش گمرکی محصول اعمال میشود.
- تعرفههای ویژه تعرفه ها با درصد ثابتی از آنچه به گمرک میرسد تعیین میشود.
- تعرفههای ترکیبی ترکیبی از نرخ های ارزش افزوده و تعرفه های ویژه است.
- تعرفههای صفر تعرفههایی هستند که بر کالاهای وارداتی بین کشورهایی که به توافق قبلی رسیدهاند تأثیر میگذارد و به نفع ترانزیت محصولات بین آنها است.
- قانون گمرک ابزاری است که در جابجایی کالا به هدف خود میرسد. دانستن ارزش این نوع مالیات برای داشتن تصور روشنی از قیمت نهایی حمل کالا بین کشورها مهم است.
نحوه محاسبه عوارض گمرکی
فرمول محاسبه حقوق گمرکی:
عوارض گمرکی (ارزش CIF X نرخ ارز X نرخ تعرفه)
فرمول محاسبه سود کسب و کار:
سود تجاری (ارزش تضمین شده X نرخ ارز X نرخ تعرفه)
فرمول محاسبه هزینه ذخیره سازی:
هزینه ذخیرهسازی = مدت زمان X نرخ ذخیرهسازی X وزن ناخالص
فرمول محاسبه ارزش CIF کالا:
میزان ارز کالا X نرخ ارز اعلامی توسط گمرک + هزینه بیمه (در صورت خرید کالا با فوب)
نکته اول:
هزینه هایی مانند انبارداری متناسب با زمان توقف کالا از گمرک، هزینه های تخلیه و بارگیری و سایر هزینه های مربوطه نیز به کل هزینه های گمرکی اضافه میشود.
نکته دوم:
صادرات مشمول تعرفه گمرکی نمیباشد و کالاهای صادراتی از پرداخت ۷۵ درصد هزینه حمل و تخلیه و بارگیری و انبارداری معاف میباشند.
انواع تعرفه گمرکی از نظر هدف
مالی: هدف اصلی این نوع تعرفه تامین مالی هزینه های مالی دولت از جمله حق ورود خودروهای سواری است.
حمایتی: هدف از برقراری این تعرفه گمرکی ایجاد شرایط و فضای رقابتی برای کالاهای تولید داخل در مقابل کالاهای خارجی و وارداتی و همچنین ایجاد تعادل در تراز پرداخت ها است.
ارشادی: هدف از این تعرفه هدایت تقاضا از یک کالا به کالای دیگر است و در واقع قصد دارد انتخاب مصرف کننده را تغییر دهد.
نتیجه
برای صادرات و واردات کالا به کشوری دیگر باید حقوق گمرکی و مالیات پرداخت کنید که بر اساس کالایی که دارید تعیین میشود.
برای اینکه عملیات ترخیص زودتر انجام شود نیاز به کدی به نام کد تعرفه گمرکی دارید. در سایت ایران کد که در بالا به آن اشاره کردیم میتوانید این کد را با توجه به محصول خود به راحتی پیدا کنید.
در این مقاله سعی کردیم از شما بپرسیم که گمرک چیست؟ عوارض گمرکی چیست؟ و کد تعرفه گمرکی را با یک مثال کاربردی به شما معرفی کنیم و همچنین در صورت نیاز به محاسبه هزینه حقوق گمرکی کالای خود، مبلغ هزینه را با فرمول های ارائه شده دریافت نمایید.
در صورت نیاز به راهنمایی و مشاوره در خصوص عوارض گمرکی، شرکت ترخیص ققطوس صمیمانه در کنار شماست و اگر نکات و اطلاعاتی را ارائه کرده ایم، در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید؛ با تشکر از همکاری شما.
سوالات متداول:
عوارض گمرکی بر چه اساسی است؟
عوارض گمرکی معمولاً بر اساس ارزش کالا یا بر اساس وزن، ابعاد یا سایر معیارهای خاص کالا تعیین میشود.
چرا باید برای واردات کالا عوارض گمرکی پرداخت شود؟
عوارض و مالیات برای ایجاد درآمد و حفاظت از صنعت محلی وضع شدهاند. تقریباً تمام محموله هایی که از مرزهای بین المللی عبور میکنند مشمول مالیات دولت کشور واردکننده هستند. در برخی کشورها، قبل از خروج کالا از گمرک باید عوارض و مالیات پرداخت شود.
کد تعرفه گمرکی یا HS در حمل و نقل چیست؟
کدهای HS بر اساس توضیحات محصول هستند. آنها در سراسر جهان برای طبقه بندی محموله های بین المللی و ارزیابی مالیات ها، عوارض و محدودیت ها استفاده میشوند.
در صورت هرگونه سوال و نظر با مجموعه نگار صنعت ماهان تماس حاصل فرمایید.