انواع ترانزیت کالا بر اساس مرز گمرکی و شیوه حمل بار کدامند؟

مفهوم ترانزیت کالا چیست؟ Transit یک اصطلاح لاتین است. در انگلیسی و فرانسوی معادل کلمه جابجایی، پاس یا انتقال است. در فرهنگ لغت آکسفورد، کلمه ترانزیت به عنوان انتقال افراد یا چیزها از یک مکان به مکان دیگر تعریف شده است. در فارسی کلمه ترانزیت یک اصطلاح حقوقی مربوط به تشریفات گمرکی است.

اصطلاح و مفهوم ترانزیت بسیار پرکاربرد است و برای همه ما کاملا آشناست. این در حالی است که گاهی برخی از فعالان حوزه حمل و نقل یا افرادی که به امور صادرات و واردات می پردازند، مفهوم ترانزیت را به معنای صحیح به کار نمی برند.
حتی اگر با حمل و نقل کالا یا امور گمرکی آشنایی نداشته باشید، احتمالا بارها کلماتی مانند ترانزیت کالا، راننده ترانزیت، خودروی ترانزیت و موارد مشابه را چه از زبان افراد مختلف و چه در رسانه ها شنیده اید.

بسیاری از مردم ترانزیت را معادل صادرات یا واردات کالا می دانند. اصطلاح ترانزیت داخلی گاهی به اشتباه به عنوان حمل و نقل کالا بین شهرهای داخلی توسط شرکت های باربری و سیستم حمل و نقل داخلی تعریف می شود!

در حالی که چنین تصوری از مفهوم ترانزیت کالا به طور کلی اشتباه است. یا با آنچه در قوانین گمرکی کشور تعریف شده کاملا متفاوت است.

تفاوت بین ترانزیت کالا و صادرات و واردات

در عرف گمرکی کشور گاهی صادرکننده کالاهای تولید داخل را به کشور دیگری صادر می کند. بنابراین از نظر صادرات، مبدأ کالا ایران و مقصد آن کشور خارجی دیگری است. در واقع گیرنده کالا مشتری کالای ایرانی است. شاید معروف ترین نمونه ممکن صادرات نفت از کشور باشد.

اما در صورت عکس، ممکن است واردکننده محصولی را از یک کشور خارجی برای مصرف مردم داخل کشور وارد ایران کند.

بنابراین در قوانین گمرکی صادرات و واردات وجود دارد. صادرات و واردات کالا می تواند دائمی یا موقت باشد. این بدان معنی است که ممکن است یک محصول به طور موقت و فقط برای نمایش نمونه برای مشتری صادر شود. یا شرکت در نمایشگاه بین المللی و سپس بازگشت به کشور.

صادرات و واردات کالا اصطلاحاتی آشناست و به اختصار توضیح داده شده است. اما رویه گمرکی دیگری نیز در قوانین دنیا وجود دارد که ترانزیت است.

انواع ترانزیت کالا بر اساس مرز گمرکی

در این روش کالا به صورت داخلی و خارجی ترانزیت می شود.

ترانزیت داخلی

نام دیگر ترانزیت داخلی پاسوان است. اگر کالایی وارد کشور شود اما به دلایل مختلف امکان ترخیص کالا و ورود به بازار داخلی وجود نداشته باشد از روش ترانزیت داخلی استفاده می شود.
طبق ماده ۶۰ قانون گمرک کشور، به تشخیص گمرک یا به درخواست واردکننده، می توان محموله را به گمرک دیگری در کشور منتقل کرد تا تشریفات گمرکی و ترخیص کالا در آن محدوده انجام شود. . در این صورت به انتقال کالا از گمرکات داخلی به یکدیگر ترانزیت داخلی یا پاسوان می گویند.

در ترانزیت داخلی فرآیندهای اداری و پرداخت حقوق گمرکی در مقصد انجام می شود و سپس فرآیند واردات کالا صورت می گیرد. به عنوان مثال ممکن است صاحب بار کالای خود را در گمرک بندرعباس وارد کند اما تردد و حجم بار در گمرک بندرعباس زیاد باشد. به همین دلیل واردکننده امکان ترخیص کالا در زمان مقرر را ندارد.
لذا طبق ماده مذکور می تواند کالا را به گمرک دیگری مانند گمرک سرخس انتقال دهد. تا مراحل ترخیص کالا از گمرک انجام شود.
به طور کلی زمانی که کالای غیر گمرکی از گمرک یک کشور به گمرک دیگر همان کشور حمل می شود، به آن ترانزیت داخلی می گویند.
در خصوص هزینه ترانزیت داخلی نیز لازم به ذکر است که ممکن است ترانزیت داخلی بنا به درخواست صاحب بار باشد. در این صورت خسارت های احتمالی و حق بیمه طبق قوانین موجود بر عهده متقاضی خواهد بود.
در غیر این صورت چنانچه فرآیند ترانزیت داخلی بنا به درخواست گمرک انجام شود، پرداخت کلیه هزینه ها و در صورت مفقود شدن، کلیه خسارات به عهده سازمان مذکور خواهد بود.

مدارک مورد نیاز برای ترانزیت داخلی کالا

برای انجام هر فعالیتی یک سری مدارک لازم است. مدارک لازم جهت ترانزیت داخلی کالا در کشورمان به شرح زیر می باشد.

  • بارنامه
  • فاکتور فروش کالا
  • لیست عدل بندی
  • ترخیص کالا از گمرک
  • پروانه بهره برداری شرکت تولید کننده کالا
  • قبض انبار گمرک
  • گواهی مبدا
  • گواهی ثبت سفارش

ترانزیت بین المللی

ارسال کالا از یک کشور به کشور دیگر را ترانزیت خارجی یا ترانزیت بین المللی می گویند. در واقع ترانزیت خارجی به فرآیند ورود و عبور کالا از یک گمرک مرزی و خروج از گمرک مرزی دیگر اطلاق می شود. در ترانزیت بین المللی کالاهایی که از کشور خارج می شوند. با توجه به شرایط واردات از پرداخت حقوق گمرکی، حقوق و سود بازرگانی معاف هستند.

البته باید هزینه های گمرکی پرداخت شود. مگر اینکه در قراردادهای ترانزیتی که با کشورهای دیگر منعقد می شود، هزینه ها به گونه ای متفاوت بیان شده باشد.

مدارک مورد نیاز برای ترانزیت خارجی

اسناد مربوط به ترانزیت خارجی کالا با ترانزیت داخلی کمی متفاوت است. مدارک این نوع ترانزیت کالا به شرح زیر می باشد.

  • فاکتور خرید کالا
  • بارنامه
  • لیست عدل بندی
  • معرفی نامه
  • گارانتی یا تعهد قانونی
  • وکالت نامه
  • تصویر کارت ویزیت
  • مجوز ترانزیت برای ورود کالاهای در حال عبور
  • مجوز بانک
  • راهنمای جاده و گذرنامه CHR

انواع ترانزیت کالا بر اساس شیوه حمل بار

ترانزیت از تمامی مسیرهای بین کشورها قابل انجام است. و البته به طور کلی ترانزیت را به دو الگوی کلی ترانزیت داخلی و ترانزیت خارجی یا ترانزیت بین المللی تقسیم می کنیم.

ترانزیت داخلی یا پاساوان چیست؟

ترانزیت داخلی به انتقال کالاهای غیر گمرکی از گمرک یک کشور به کشور دیگر اشاره دارد. به عنوان مثال ممکن است محموله ای از گمرک بوشهر به گمرک دیگری در کشور بدون انجام عملیات گمرکی منتقل شود. و در آنجا کار گمرک و ترخیص انجام شود. به این انتقال داخلی، ترانزیت داخلی می گویند.

هزینه ترانزیت داخلی

برخی ترانزیت داخلی را با باربری و حمل کالا بین نقاط مختلف کشور اشتباه می گیرند. طبق قانون، اگر درخواست ترانزیت داخلی به درخواست صاحب محموله باشد، مسئولیت حق بیمه و خسارت احتمالی بار در هنگام ترانزیت کالا به عهده وی است.

اما در صورتی که ترانزیت داخلی به تشخیص گمرک انجام شود، مسئولیت حفاظت از محموله و پرداخت هزینه ها به عهده گمرکات کشور می باشد.

ترانزیت بین المللی چیست؟

ترانزیت بین المللی همانطور که از نامش پیداست به جابجایی کالا و محموله های مختلف بین دو کشور اطلاق می شود. به عنوان مثال ارسال کالا از ایران به کانادا، از ایران به ترکیه و … باید ترانزیت خارجی محسوب شود.

به این ترتیب محموله های کالا از گمرک ایران خارج شده و از مسیرهای مختلفی وارد گمرکات کشور مقصد می شوند. (همچنین ممکن است کالاهایی از کشورهای دیگر مانند ترکیه، کانادا، دبی و … نیز از طریق این روش ها وارد ایران شود.) یکی دیگر از روش های حمل بار، ترانشیپ است،

ترانزیت دریایی

کشتیرانی دریایی سابقه ای طولانی دارد و قرن هاست که برای حمل و نقل کالا بین کشورهای مختلف مورد استفاده قرار می گرفته است. به این ترتیب صادرات نفت یا واردات نفت و مایعات دیگر نیز جریان داشت و محدود به کالاهای وارداتی و صادراتی نبود.

به همین ترتیب، افراد برای ارسال یا دریافت بسته های خود، حمل اثاثیه به کشورهای خارجی و … از این روش حمل و نقل بین المللی استفاده می کنند. در نظر داشته باشید که حمل و نقل دریایی بیشتر طول می کشد. و معمولاً برای شرایطی که نیاز به حمل سریع دارد استفاده نمی شود.

قرارداد FOB در ترانزیت دریایی

در صورتی که حمل و نقل دریایی بر اساس قرارداد فوب باشد، هزینه های حمل بار تا رسیدن به عرشه کشتی بر عهده شخص یا سازمان حقوقی و شرکت فرستنده است. و هزینه های بعدی (هر چه که باشد) به عهده خود شخص یا سازمان حقوقی و شرکت ارسال کننده می باشد.

مسئولیت آن بر عهده شخص یا سازمان حقوقی و شرکت ارسال کننده می باشد. فرستنده شخص یا سازمان و شرکت حقوقی است. مسئولیت گیرنده (خریدار). بود.

ترانزیت هوایی

ترانزیت فرودگاهی چیست؟ ترانزیت هوایی یکی از متداول ترین روش های حمل و نقل بین المللی کالا است. و معمولاً برای حمل بارهای با ارزش، با حجم و وزن کمتر و همچنین کالاهایی که نیاز به جابجایی سریع دارند، استفاده می شود.

پرواز ترانزیت چیست؟

در برخی موارد حمل و نقل کالا با هواپیماهای معمولی انجام می شود. اما در بیشتر موارد پروازهای عبوری به طور اختصاصی برای حمل و نقل کالاهای مختلف انجام می شود. در این شرایط پرواز و هواپیما فقط به حمل و نقل محموله های مختلف بین دو کشور اختصاص دارد. و هدف فرعی دیگری نخواهد داشت.

به عنوان مثال، در پروازهایی که واکسن کووید-۱۹ را به کشورهای مختلف حمل می‌کنند، شرایط نگهداری خاصی وجود دارد. و تنها محموله موجود در این پرواز، واکسن‌های ویژه کرونا است.

از آنجایی که زمان عامل بسیار مهمی برای حمل این محموله است، تنها روش حمل و نقل، پرواز است. و حتی در داخل کشور نیز از پرواز برای ارسال محموله واکسن به شهرهای دیگر استفاده می شود.

به این ترتیب می توانید متوجه شوید که در برخی شرایط و برای برخی کالاها، ما محدود به استفاده از روش حمل و نقل بین المللی هستیم و گزینه دیگری برای ما وجود نخواهد داشت.

ترانزیت ریلی

ترانزیت ریلی همانطور که از نامش پیداست توسط خطوط قطار معمولی یا تندرو انجام می شود. و مستلزم وجود خطوط ریلی بین دو کشور است. به همین دلیل اغلب برای ترانزیت بین کشورهایی که دارای مرز زمینی مشترک هستند از این روش استفاده می شود. و خطوط ریلی بین مرزهای دو کشور ایجاد می شود.

اکثر کشورهای همسایه اروپا از ترانزیت ریلی برای جابجایی کالاهای مختلف استفاده می کنند. این روش در مقایسه با ترانزیت دریایی و هوایی بسیار مقرون به صرفه است اما باید محدودیت های آن را در نظر داشت و همانطور که گفتیم همیشه نمی توان از آن برای ارسال کالا به هر مقصدی استفاده کرد.

ترانزیت جاده ای (جاده ترانزیت چیست؟)

این نوع ترانزیت نسبت به مدل های دیگر برای ما ملموس تر است. این نوع ترانزیت کالا توسط تریلرهای ترانزیت جاده ای انجام می شود و البته معمولاً بین کشورهایی که با یکدیگر مرز مشترک دارند. و یا فاصله جغرافیایی منطقی و مرز زمینی دارند استفاده می شود. در واقع می توان از این روش حمل کالا با جاده ترانزیتی استفاده کرد.

همانطور که دیدیم حمل و نقل بین المللی و ارسال کالا به روش های مختلفی امکان پذیر است. و هزینه ارسال کالا به خارج از کشور با هر یک از روش ها تغییر می کند. با توجه به موارد زیر می توانید بهترین روش را انتخاب کنید:

  1. ابعاد بار
  2. اندازه محموله
  3. وزن و حجم محموله
  4. ارزش محموله
  5. زمان انتظار برای رسیدن به مقصد

مفهوم سپرده در ترانزیت کالا

پول عبارت است از ارز، سکه یا چک دریافتی توسط یک شرکت و به طور قانونی به عنوان پول در ترازنامه آن ثبت شده است (سندی که تمام حساب های مالی شرکت را ثبت می کند).

سوالات متداول ترانزیت کالا

ترانزیت کالا چیست؟

کالای ارسالی کالای خریداری شده ای است که هنوز توسط خریدار دریافت نشده است. این اقلام به راحتی در هنگام شمارش موجودی پایان یافته نادیده گرفته می شوند زیرا از نظر فیزیکی در انبار فروشنده یا خریدار قرار ندارند.

چه اتفاقی می افتد وقتی کالا در ترانزیت گم شود؟

در صورتی که عنوان کالا از فروشنده به خریدار نرسیده باشد، به دلیل اینکه ضرر فیزیکی واقعی کالا اتفاق نیفتاده است، ضرر مالی قابل مطالبه نیست. در این صورت مالکیت منتقل نشده است، بنابراین کالا متعلق به فروشنده است.

زیان به عنوان بدهی هزینه ها در مقابل درآمد خالص ثبت می شود. اگر کالا با فوب ارسال شود و هرگز نرسد، اما بدون تقصیر هر یک از طرفین گم شده یا از بین برود، هیچ یک از طرفین نمی توانند ادعای مالکیت کنند.

هر دو طرف ادعایی دارند که باید از طریق ادعای بیمه یا روند قانونی تسویه شود. اگر کالا به مقصد فوب حمل شود و هرگز به مقصد نرسد اما به تقصیر یکی از طرفین مفقود یا از بین برود، زیان توسط یکی از طرفین در سوابق حسابداری شناسایی می شود. اگر بیمه به طور کامل دریافت نکند، برای طرفی که مقصر بوده تبدیل به نوعی درآمد می شود.

قوانین ثبت کالاهای ترانزیت کالا چگونه است؟

برای ثبت یک حساب به عنوان «ترانزیت کالا»، باید شواهدی وجود داشته باشد که نشان دهد عنوان از فروشنده به خریدار منتقل شده است. این معمولاً از طریق قرارداد مالکیت یا کنترل انجام می شود.

قوانین ثبت کالا های ترانزیتی چگونه است؟

در زمان ارسال کالا به قیمت فاکتور آن ثبت می شود. در صورتی که ظرف یک سال وصول نشوند یا اطمینان منطقی از وصول آنها وجود نداشته باشد، حساب دارایی این اقلام به عنوان زیان حذف می شود. هرگونه تسویه حساب بیمه ای منجر به جبران این خسارت می شود.

 

 

 

 

 

در صورت هرگونه سوال و نظر با مجموعه نگار صنعت ماهان تماس حاصل فرمایید.

0 پاسخ ها

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوزده − یازده =