ثبت سفارش کالا در گمرک چگونه است؟
آیا می دانید بدون ثبت سفارش امکان واردات کالا به گمرک کشور وجود ندارد؟ واردات کالا به کشور امری ضروری است و نمی توان آن را نادیده گرفت. اما واردات قوانین خاصی دارد که تجار باید از آن پیروی کنند.
تمامی بازرگانان برای اینکه بتوانند کالا و مواد اولیه را از سایر کشورها در ایران وارد کنند، ابتدا باید سفارش کالا را ثبت کنند. و سپس به گمرک مراجعه و پس از طی مراحل لازم، کالای وارداتی را دریافت کنند.
ثبت سفارش محصول چیست؟
هر شخص حقیقی و حقوقی که قصد واردات کالای خارجی به کشور را دارد ابتدا باید مجوز دریافت کند. البته دقت داشته باشید که مجوز سفارش کالا به مدت 6 ماه قابل استفاده است و در صورت عدم استفاده باید تمدید شود.
ثبت سفارش مجوزی است که از سوی سازمان توسعه تجارت ایران صادر می شود. و شماره هشت رقمی مجوز و تاریخ مجوز ثبت سفارش به همراه شماره و تاریخ پروفرما و نام شرکت متقاضی می باشد. شرکت وارد کننده روی آن نوشته شده است.
متقاضیان اعم از حقیقی و حقوقی می توانند با مراجعه به سایت ntsw.ir ثبت نام کنند. و کد کاربری و رمز عبور شخصی خود را از طریق این سایت دریافت و سفارش واردات خود را به صورت 24 ساعته در هر مکانی که دسترسی به اینترنت دارند، ثبت کنند. جهت ثبت نام لازم به ذکر است تمامی پیگیری های لازم تا حصول نتیجه (دریافت تاییدیه ثبت سفارش) از طریق این سامانه امکان پذیر است.
مجوز ثبت سفارش کالا در گمرک
مجوز ثبت سفارش کالا، پرونده ای است که توسط سازمان توسعه تجارت ایران صادر می شود. این مجوز دارای کد 8 رقمی، تاریخ ثبت، شماره ثبت، تاریخ پروفرما و نام شرکت متقاضی می باشد.
در صورتی که تعداد کالاهای ثبت شده برای ثبت سفارش زیاد باشد، نام آنها در برگه های جداگانه ثبت و به مجوز ثبت سفارش پیوست می شود. هنگام ثبت سفارش، هزینه ثبت سفارش نیز باید پرداخت شود. میزان هزینه ثبت سفارش هر ساله طبق قانون بودجه و برای برخی کالاهایی که به کشور وارد می شود، باید پرداخت شود.
می توان گفت دولت برای کنترل استانداردهای فنی کالاهای وارداتی به کشور از سامانه ثبت سفارش استفاده می کند. و کالاهای وارداتی را نیز به صورت آماری ثبت می کند.
توجه: مجوز سفارش محصول پس از دریافت فقط برای مدت 3 تا 6 ماه قابل استفاده است. و در صورت عدم استفاده در این مدت باید تمدید شود.
انواع ثبت سفارش کالا در گمرک
روش های مختلفی برای ثبت سفارش وجود دارد که در زیر به معرفی هر یک از روش های ثبت سفارش می پردازیم.
انواع ثبت سفارش بر اساس روش پرداخت
ثبت سفارش محصول بر اساس روش پرداخت به دو دسته ارز بانکی و غیربانکی تقسیم می شود. ثبت سفاش به روش پرداخت ارز بانکی انواع مختلفی دارد که عبارتند از: نقدی، مدت دار، قبض وصولی و حواله بانکی.
ثبت سفارش به روش پرداخت غیربانکی انواع مختلفی دارد که عبارتند از: بدون انتقال ارز وارداتی در مقابل صادرات و ارز متقاضی باید منشا ارزی داشته باشد.
لازم به ذکر است که در صورت تعریف استاندارد اجباری برای کالایی، هنگام ثبت سفارش باید شماره استاندارد نیز در اسناد درج شود.
انواع ثبت سفارش بر اساس درخواست متقاضی
ثبت سفارش بر اساس درخواست متقاضی انواع مختلفی دارد که در این قسمت به معرفی هر یک از این انواع می پردازیم.
ثبت سفارش واردات در مقابل صادرات
در این نوع ثبت سفارش، واردات کالا با استفاده از مجوز صادرات معتبر و با توجه به ارزش صادراتی و همچنین مهر گمرکی کشور انجام می شود. اعتبار مورد قبول گمرک از تاریخ صدور پروانه صادراتی همان کلبه وارداتی می باشد.
ثبت سفارش بدون انتقال ارز
شما می توانید برای دو گروه کالا بدون انتقال ارز سفارش دهید. گروه اول مربوط به 18 قلم کالای اظهار شده شامل پوشاک، پارچ، سیگار، قطعات کامپیوتر، قطعات خودرو و … است. و گروه دوم نیز شامل قطعات و اجزای جداگانه مورد نیاز واحد تولیدی دارای مجوز از وزارت صنایع می باشد.
ثبت سفارش اعتبار اسنادی Uzance
طبق گمرک دو کشور، مهلتی برای پرداخت قبض در اعتبار اسنادی اوزنس مشخص شده است.
ثبت سفارش اعتبار اسنادی مدت دار
در اعتبارات اسنادی مدت دار، زمانی که ذینفع مدارک مورد نیاز را ارائه می کند، امکان پرداخت مبلغ اعتبار وجود ندارد. و تنها در تاریخی که از قبل تعیین شده است، مبلغ اعتبار پرداخت می شود.
ثبت سفارش اعتبار اسنادی تصویری
در اعتبار اسنادی تصویری، زمانی که بانک گشاینده اسناد ارائه شده توسط ذینفع را دریافت می کند. و در صورت رعایت کلیه شرایط و ضوابط اعتبار ایجاد شده، اعتبار همزمان پرداخت می شود.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت سفارش کالا در گمرک
برای ثبت سفارش محصول متقاضی باید مدارکی را ارائه دهد. مدارک مورد نیاز برای ثبت سفارش عبارتند از:
- کارت بازرگانی معتبر متقاضی
- کارت عضویت متقاضی وزارت بازرگانی
- اخذ مجوزهای قانونی
- اصل و فتوکپی پروفرما
- برای برخی از محصولات، کاتالوگ یا بروشور محصول باید ارائه شود.
- اگر پروفرما به زبان غیر فارسی باشد، باید ترجمه رسمی ارائه شود.
- ارائه کاتالوگ ماشین آلات، بروشور برخی از کالاهای مصرفی و آنالیز برخی مواد شیمیایی که مشخصات آنها در پروفرما ذکر نشده است.
مواردی که باید در پروفرما درج شود عبارتند از:
- نام، آدرس کامل، شماره تلفن و فکس فروشنده
- نام خریدار، آدرس کامل، شماره تلفن و فکس
- قیمت واحد، قیمت فوب و مبلغ حمل و نقل
- مقدار، وزن، تعداد و نوع بسته بندی محصول
- نام مرز ورودی و گمرک مقصد
- شماره و تاریخ صدور، تاریخ انقضای پروفرما و امضای آن
در صورت قرار گرفتن محصول در لیست استانداردهای وارداتی باید شماره استاندارد آن درج شود و مطابقت محصول با استاندارد مورد نظر اعلام شود.
هزینه ثبت سفارش محصول
برای محاسبه هزینه ثبت سفارش باید ارزش کل محصول را در نرخ مبادله ضرب کنید. سپس عدد بدست آمده را بر 2000 تقسیم کنید. فرمول محاسبه هزینه ثبت سفارش به صورت زیر است:
2000 / نرخ ارز * ارزش کل عملکرد = کارمزد
نحوه و مراحل ثبت سفارش
در این قسمت ابتدا نحوه تکمیل مدارک ثبت سفارش، انواع روش های واردات کالا از طریق ثبت سفارش و آموزش ثبت سفارش در سامانه جامع معاملات، مراحل ثبت سفارش و تمدید را معرفی می کنیم.
نحوه تکمیل فرم ثبت سفارش
فرم های ثبت سفارش از چند قسمت تشکیل شده است که برای تکمیل هر یک از آنها باید نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- برای تکمیل قسمت مشخصات، متقاضی باید اطلاعات را با توجه به مندرجات کارت بازرگانی وارد کند. و در قسمت مربوط به شماره ثبت، شماره کارت عضویت وزارت بازرگانی ثبت شود.
- برای تکمیل مشخصات فروشنده باید اطلاعات طبق مندرجات پروفرما ثبت شود.
- برای تکمیل مفاد قرارداد، اطلاعات باید با توجه به نوع و شرایط درج شده بین خریدار و فروشنده، در پروفرما ثبت شود.
- برای تکمیل قسمت مشخصات ارسال در صورتی که خرید فوب باشد این قسمت تکمیل نشود ولی برای سایر خریدها اطلاعات این قسمت ثبت شود. برای ثبت سفارش ارسال جداگانه، علاوه بر تکمیل اطلاعات این قسمت، باید سفارش ارسال جداگانه نیز ثبت شود.
- برای تکمیل قسمت مشخصات کالا باید اطلاعات طبق پروفرم، تعرفه کالا و کتاب قانون مقررات صادرات و واردات ثبت شود.
- تکمیل قسمت تخصیص ارز در صورت ثبت سهمیه ارزی توسط وزارتخانه/سازمان مربوطه.
- متقاضی باید مدارک را در محل مربوطه مهر و امضا کند.
انواع روش های واردات کالا از طریق ثبت سفارش
روش های مختلفی برای واردات کالا از طریق ثبت سفارش وجود دارد که عبارتند از:
- واردات کالا بدون انتقال ارز از محل تایید کمیسیون چهار نفره مستقر در اداره ثبت سفارش
- واردات کالا بدون انتقال ارز از محل سرمایه گذاری خارجی پس از تایید سازمان سرمایه گذاری وزارت امور اقتصادی و دارایی
- واردات کالا در مقابل صادرات به نام صادرکننده از مبدأ کلیه شرکتها
- واردات کالا در مقابل صادرات به کشورهای آسیای میانه و آفریقا به نام صادرکننده یا به نام دیگر با انتقال رسمی از طریق دفاتر اسناد رسمی از مبدا همان کشورها.
- واردات کالا در قالب ماشین آلات، تجهیزات تولیدی، قطعات یدکی و مواد اولیه و واسطه ای واحدهای صنعتی و معدنی دارای پروانه بهره برداری و ابزارآلات از مفاد قانون تسهیل نوسازی صنایع کشور.
- واردات کالا بدون حواله از فهرست اقلام مجاز (بند 9 ماده 38)
- واردات کالا با ارز آزاد جهت گشایش اعتبار اسنادی در بانک
آموزش ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت
متقاضی برای ثبت سفارش محصول در سامانه جامع تجارت ابتدا باید وارد وب سایت https://www.ntsw.ir شود. سپس ثبت نام کنید. اگر قبلا در این سامانه ثبت نام کرده اید، باید گزینه سفارش عضویت در سامانه دارم را انتخاب کنید. و سپس اطلاعات شخصی خود مانند نام و نام خانوادگی، نام پدر و … را وارد کنید.
توجه داشته باشید که پس از ثبت نام در این سامانه، نام کاربری، کد ملی و رمز عبور شما همان چیزی است که در هنگام ثبت نام وارد کرده اید.
پس از وارد کردن اطلاعات، پیام تایید برای شما نمایش داده می شود. با ورود به سامانه 30 دقیقه فرصت دارید تا فایل های مورد نیاز را بارگذاری کرده و عملیات لازم برای ثبت سفارش را انجام دهید.
در داخل سیستم در قسمت عملیات پایه گزینه بارگذاری صلاحیت ها را انتخاب کنید.
در قسمت صلاحیت های آپلود باید مجوز فعالیت و مجوز فایل خود را وارد کنید. اطلاعات مورد نیاز را در قسمت استعلام کارت بازرگانی وارد کنید. سپس گزینه استعلام کارت ویزیت را انتخاب کنید.
اگر مجوز فایل دارید، اطلاعات مربوط به این قسمت را تکمیل کرده و سپس بر روی کادر استعلام مجوز فایل کلیک کنید.
قسمت بعدی که باید در سامانه جامع تجارت ایران وارد کنید قسمت معرفی شرکت است. در این قسمت اطلاعات شرکتی را که در حال حاضر با اطلاعات مدیرعامل آن در سامانه ثبت شده است وارد کنید. در این قسمت استعلام به صورت آنلاین انجام می شود تا مغایرتی در اطلاعات وجود نداشته باشد.
اطلاعات مورد نیاز را در قسمت استعلام شناسه ملی وارد کنید. (اطلاعاتی از قبیل شناسه ملی، شماره ثبت شرکت، شماره تلفن و …)
لازم به ذکر است در صورت نداشتن شناسه ملی می توانید آن را از طریق www.ilenc.ir و در صورت نداشتن شماره ثبت شرکت از طریق سایت روزنامه رسمی ایران دریافت کنید. قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران.
در صورت تمایل به فروش ارز حاصل از صادرات باید اطلاعات مورد نیاز را در قسمت مدیریت ارز حاصل از صادرات در قسمت عرضه وارد نمایید.
در قسمت مدیریت حساب کاربری، اطلاعات شخصی درخواست شده از شما مانند محل سکونت، شماره شناسنامه، شماره شناسنامه و … نمایش داده می شود.
مراحل ثبت سفارش کالاهای وارداتی
برای ثبت سفارش کالای وارداتی باید مراحل مختلفی طی شود که هر کدام به شرح زیر می باشد.
- در مرحله اول، متقاضی باید از تعرفه کالای سفارش داده شده مطلع شود.
- در مرحله دوم متقاضی باید پروفرما را از فروشنده دریافت کند.
- در مرحله سوم متقاضی باید به واحد بازرگانی خارجی مراجعه و فرم ثبت سفارش را تکمیل کند.
- در مرحله چهارم طبق جدول مقررات و اسناد صادراتی مجوز واردات کالا از سازمان های مربوطه اخذ شود.
- در مرحله پنجم متقاضی باید به شرکت بیمه مراجعه کرده و بیمه نامه بگیرد.
- در مرحله ششم متقاضی باید سفارش خود را در بانک واسطه ثبت کند.
ثبت سفارش کالا در گمرک یک روزه
تمامی بازرگانان می توانند با مراجعه به سامانه جامع تجارت و ثبت نام در این سامانه، محصولات مورد نظر خود را سفارش دهند. اما اگر به هر دلیلی بازرگانان موفق به ثبت سفارش کالای مورد نظر خود نشدند، می توانند به شرکت مراجعه کنند. کسانی که این کار را انجام می دهند، ثبت محصولات خود را به این شرکت ها بسپارند.
تمدید ثبت سفارش کالا در گمرک
برای تمدید سفارش محصول ابتدا باید فرم درخواست تمدید ثبت سفارش را تکمیل نمایید. سپس اصل و یک سری فتوکپی از اوراق ثبت سفارش و پروفرم اولیه ارسال شود. توجه داشته باشید که برای انصراف از ثبت سفارش ابتدا باید درخواست ابطال سفارش ارسال شود سپس اصل پروفرم، مدارک ثبت سفارش و پیوست های مربوطه ارسال شود.
مدارک لازم برای واردات کالا
- دریافت اسناد خرید از بانک شامل فاکتور – بارنامه – گواهی بازرسی – عدل بندی – گواهی مبدا – گواهی اعلام عرضه ارز.
- ارائه اصل بارنامه و تسویه حساب با شرکت حمل و نقل جهت دریافت قبض انبار
- ارائه اصل وکالتنامه به گمرک
- تنظیم بیانیه، تعرفه، ارزش، محاسبات مرتبط،
- تعیین مسیر اظهارنامه: سبز: کنترل اسناد – زرد: کنترل اسناد + کنترل ارزش – قرمز: کنترل اسناد، کنترل ارزش، معاینه فیزیکی کالا
- ارائه مدارک به واحد احراز هویت گمرک: فاکتور – کپی اصل بارنامه – عدل بندی – گواهی مبدا – گواهی تامین ارز – کپی اصل کارت بازرگانی – قبض بیمه و انبار – اصل ثبت سفارش – کپی پورفرم – تخصیص از شماره کلبه
- اخذ گواهی انطباق فنی از موسسات مربوطه
- کنترل توسط واحد ارزیابی بر اساس مسیر اظهارنامه – چک استاندارد اجباری – پرداخت ورودی بر اساس نظر واحد ارزیابی
- صدور پروانه سبز گمرکی
- بارگیری با حضور صاحب کالا یا نماینده وی
- کنترل درب خروجی شامل کنترل محصول – شمارش محصول – کنترل تعرفه – کنترل ارزش –
- خروج از گمرک
سوالات و پاسخ های مهم برای ثبت سفارش
آیا قبل از ثبت سفارش سوالی دارید؟
زمانی که متقاضی در سامانه جامع بازرگانی ثبت نام می کند، پس از ثبت اطلاعاتی مانند کارت بازرگانی، پروانه پرونده و … اطلاعات به صورت آنلاین استعلام می شود و بدین ترتیب از مغایرت جلوگیری می شود. در صورت صحت اطلاعات متقاضی، اطلاعات وی ثبت می شود و متقاضی امکان ثبت سفارش را خواهد داشت.
چه کالاهایی را می توان بدون ثبت سفارش ترخیص کرد؟
کالاهای مصرفی خانواده های مرزی و شرکت های تعاونی، ملوانان و کارگران کشتی بر اساس مقررات واردات و صادرات.
کالاهای ویژه نظامی مورد تایید وزیر دفاع.
کالاهای خاص سازمان انرژی اتمی که مورد تایید سازمان انرژی اتمی باشد.
کالاهایی که طبق مقررات صادرات و واردات از طریق پست وارد می شوند
کالاهایی که مسافران طبق مقررات صادرات و واردات و بر اساس فهرست وزارت صنعت، معدن و تجارت با خود حمل می کنند.
نمونه تجاری و تولیدی طبق آیین نامه مقررات صادرات و واردات
نمونه کالاهایی که برای نمایش در کلیه نمایشگاه های تخصصی بین المللی به کشور وارد می شوند.
ثبت کالا در سایر کشورها چگونه است؟
برای ثبت سفارش کالا در ایالات متحده، متقاضیان باید از سیستم اعلام خودکار یا AMS استفاده کنند.
سیستم کنترل واردات برای سفارش کالا در اتحادیه اروپا استفاده می شود.
سیستم اطلاعات تجاری قبل از ورود یا ACIS برای ثبت کالا در کانادا استفاده می شود.
ثبت سفارش کالا در گمرک چگونه است؟
ثبت سفارش گمرکی در واقع فرآیندی است که طی آن تاجر با ارائه اطلاعاتی در مورد خود و کالا سندی تحت عنوان قانونی بودن واردات کالای خود دریافت می کند تا بتواند مرحله بعدی ترخیص کالا را انجام دهد. .
مدارک مورد نیاز برای ثبت سفارش گمرکی چیست؟
اخذ کارت بازرگانی، کد ثبت سفارش (کد کاربری و رمز سامانه تراکنش)، اوراق ثبت سفارش (3 برگ تایپ و امضا شده)، اخذ مجوزهای قانونی و لازم جهت اثبات قانونی بودن فرآیند از قبیل مجوزهای بهداشتی و استاندارد، ارائه اصل فاکتور فروش یا پروفرما و کپی آن به همراه بروشور معرفی کالای وارداتی مدارکی هستند که برای ثبت سفارش محصول به آن نیاز خواهید داشت.
هزینه سفارش یک محصول چقدر است؟
هزینه ثبت سفارش محصول از دیگر موارد مهمی است که هر تاجر یا بازرگانی باید به آن توجه کرده و آماده پرداخت به موقع آن باشد. این هزینه گمرکی برای انواع کالاها یکسان است و با ضرب نرخ ارز در کل مبلغ ارز پروفرما تقسیم بر 2000 آن را دریافت خواهید کرد. مبلغ هزینه به صورت آنلاین و در سامانه ثبت آن و پس از وارد کردن محصول محاسبه می شود. سامانه ثبت سفارش و با افزودن مبالغ مورد نیاز، این مبلغ را به صورت خودکار دریافت خواهید کرد.
ثبت نام در سامانه جامع معاملات چگونه است؟
سیستم معاملات انجام شده است. بنابراین برای وارد کردن اطلاعات و مشخصات محصول در سایت، ابتدا باید با مراحل ثبت نام در سامانه معاملات آشنا شوید. برای واردات و صادرات کالا با استفاده از مرورگرهای فایرفاکس یا کروم به سایت www.ntsw.ir مراجعه کنید.
نتیجه ثبت سفارش کالا در گمرک
برای واردات کالا یا محصولات به ایران، کالا باید ثبت شود. در واقع با ثبت سفارش کالا، مجوزی به واردکننده محصولات داده می شود. و واردکننده می تواند با استفاده از این مجوز، محصولات مورد نظر خود را به ایران وارد کند.
ثبت سفارش محصول دارای شرایط و مراحلی است و در این مقاله سعی شد به تمامی موارد مربوط به ثبت سفارش محصول پرداخته شود. اگر پیشنهاد، سوال یا نظری در مورد این مقاله دارید، لطفاً برای ما کامنت بگذارید.
در صورت هرگونه سوال و نظر با مجموعه نگار صنعت ماهان تماس حاصل فرمایید.