کابوتاژ کالا چه تفاوت هایی با کابوتاژ خودرو دارد؟
حمل و نقل کالا از گمرک مبدأ به گمرک مقصد از طریق مسیرهای دریایی یا رودخانه های مرزی در مقایسه با سایر راه های حمل، فرآیندی منحصر به فرد است. امروزه حمل و نقل کالا از طریق هوایی، ریلی، جاده ای و دریایی امکان پذیر است. کابوتاژ کالا را می توان در انواع مختلف حمل و نقل استفاده کرد. راه های زیادی برای جابجایی کالا بین دو کشور وجود دارد که با توجه به نوع کالا تصمیم گیری می شود که هر کدام هزینه خاص خود را دارند. برای اطلاعات بیشتر با آربی همراه باشید.
کابوتاژ چیست؟
حمل کالا از نقطه ای به نقطه دیگر از طریق دریا یا رودخانه های مرزی را کابوتاژ می گویند. در برخی موارد برای کوتاه کردن مسیر و صرفه جویی در هزینه ها ممکن است محموله از طریق دریا و رودخانه مرزی از کشور خارج شود. و پس از عبور از مسیر به همان کشور و به مقصد مورد نظر منتقل شود. .
حال اگر کالای مورد نظر با وسیله نقلیه داخلی حمل شود، آن وسیله نیز مشمول تشریفات گمرکی و قوانین کابوتاژ می شود. استفاده از قوانین کابوتاژ در کشورهایی که مرز آبی مشترک دارند رایج است.
کابوتاژ کالا
کابوتاژ برای کالاهای صادراتی و قابل صادرات است. کالاهایی که قابل صادرات نیستند یا تحت شرایط خاصی قابل صادرات هستند با مجوز و تایید گمرک قابل صادرات می باشند.
به تشخیص گمرک امکان اسکورت کالا با کابوتاژ تا مقصد وجود دارد که در این صورت طبق مقررات از عوامل اسکورت هزینه دریافت می شود. برای انتقال و حمل کالای کابوتاژ شده از گمرک مبدا به گمرک مقصد، مدت معینی تعریف می شود. که در آن صاحب کالا یا نماینده وی موظف به حمل و تحویل کالا به مقصد می باشد.
این زمان بر اساس نوع وسیله نقلیه، مسافت و شرایط آب و هوایی تعیین می شود. در صورت تاخیر و طولانی شدن این زمان، صاحب کالا باید جریمه تاخیر را بپردازد.
کابوتاژ خودرو چیست؟
برای اینکه بتوانید با خودرو شخصی از کشور خارج شوید باید کابوتاژ خودرو از گمرک تهیه شود. کاپوت خودرو مجوز خروج از مرزهای کشور است. با کابوتاژ خودرو نیازی به پرداخت حقوق ورودی و سود بازرگانی و عوارض گمرکی نیست و فقط باید هزینه های گمرکی کابوتاژ پرداخت شود. با کابوتاژ خودرو امکان سفر در کشور مورد نظر وجود دارد.
برای دریافت کابوتاژ خودرو ابتدا باید به گمرک مبدا مراجعه کنید. سپس با ارائه کابوتاژ خودرو به نگهبان گمرک، برگه کابوتاژ بررسی و مهر خروج بر روی آن درج می شود. همچنین در کشور مقصد مهر ورود بر روی برگه کابوتاژ خودرو ثبت می شود. مدت اعتبار کابوتاژ خودرو یک سال است و برای تمدید آن باید به گمرک مراجعه کنید.
مدارک مورد نیاز برای کابوتاژ خودرو
برای دریافت کاپوت خودرو نیاز به تهیه یک سری مدارک است که در زیر به آنها اشاره می کنیم:
برگ سبز یا سندی که نشان می دهد شما صاحب ماشین هستید
سند مربوط به شرکت خودروسازی
ارائه کارت ماشین
گواهی معتبر مالک خودرو
بیمه نامه معتبر خودرو
پاسپورت مالک خودرو
عکس صاحب ماشین
رسید مربوط به پرداخت هزینه های لازم برای کابوتاژ خودرو
هزینه های مربوط به کابوتاژ خودرو چیست؟
امور مربوط به کاپوت خودرو در مرکز کشور انجام می شود. در طی مراحل ثبت اسناد، اخذ کاپوت خودرو و خروج خودرو به خارج از کشور، باید هزینه های مختلفی را به گمرک پرداخت کنید. این هزینه ها شامل دریافت پلاک بین المللی، دریافت گواهینامه بین المللی، کارت عضویت مرکز و هزینه خروج از کشور می باشد. در اینجا همه چیز را برای شما فهرست کرده ایم:
- هزینه اخذ گواهینامه بین المللی برای یک سال
- هزینه دریافت کارت بین المللی خودرو یک ساله
- قیمت پلاک دائمی یکساله مرکز اتومبیلرانی
- هزینه استیکر IR دائمی
- قیمت کاپوت ماشین یکساله
- هزینه پلاک و گواهینامه بین المللی
- هزینه خروج از کشور برای هر نفر
کابوتاژ با حمل و نقل مختلف
کابوتاژ هوایی: اگر کابوتاژ هوایی باشد شامل بار پستی بین مبدا و مقصد، مسافر، کالا و… می شود و در اصطلاح به آن مجوز خروج موقت خودرو می گویند.
کابوتاژ دریایی: به طور کلی کابوتاژ دریایی زمانی گفته می شود که کالا از گمرک داخلی به گمرک مرزی منتقل شود.
کالاهای مجاز برای کابوتاژ
طبق قوانین موجود، کالاهایی که مانعی برای صادرات در کشور نداشته باشند و کالای ممنوعه محسوب نمی شوند، کابوتاژ نامیده می شوند. برخی از کالاهای مشروط به تشخیص گمرک مجاز به کابوتاژ هستند که قبل از آن باید برای مجوز اصلی اقدام کنید. شخصی که قرار است کالا را به کشور مقصد منتقل کند باید در مدت زمان تعیین شده این کار را انجام دهد وگرنه باید جریمه بپردازد.
نکاتی در مورد سود کسب و کار
برای ورود و خروج از کشور باید فرم کابوتاژ را از گمرک دریافت کرده و سپس جهت بررسی به نگهبان تحویل دهید. بعد از اینکه افسر آن را بررسی کرد و مهر تأیید زد، می توانید ماشین خود را از مرز خارج کنید.
توجه داشته باشید که وقتی وارد کشور دیگری می شوید، کارت کابوتاژ شما به عنوان یک معرفی نامه معتبر عمل می کند. مجوز مربوطه فقط یک سال اعتبار دارد و می توانید آن را مجددا تمدید کنید. توجه داشته باشید که برای تمدید کابوتاژ باید یک ماه قبل از تاریخ انقضا آن را تمدید کنید.
کدام کالاها مجاز به دریافت کابوتاژ کالا هستند؟
برای کالاهایی که صادرات آنها در کشور بدون مشکل است می توان کابوتاژ کالا انجام داد اما کابوتاژ کالاهایی که صادرات آنها ممنوع است انجام نمی شود. گاهی ممکن است گمرک مجوز خاصی برای کابوتاژ کالاهای ممنوعه صادر کند.
صاحب کالا باید کابوتاژ کالا را از گمرک مقصد به گمرک مبدا انتقال دهد. در غیر این صورت صاحب کالا جریمه می شود.
نکات مهم برای کابوتاژ کالا چیست؟
برای کابوتاژ کالا باید به چند نکته کلیدی توجه کرد تا دچار مشکل نشوید. در ادامه به بیان این نکات می پردازیم.
گمرک تنها در صورتی تاییدیه را صادر می کند که تشخیص دهد کالا می تواند با کابوتاژ به مقصد منتقل شود.
کاپوتاژ کالا باید در بازه زمانی تعیین شده توسط گمرک مبدا انجام شود. این مدت زمان با توجه به نوع وسیله نقلیه، مسافت، شرایط جاده و فصل توسط گمرک مبدأ تعیین می شود.
در صورت عدم انجام کابوتاژ کالا در زمان تعیین شده، گمرک جریمه می شود.
در صورتی که کالای مورد نظر از نوع کالایی باشد که طبق قوانین مربوطه شرایطی برای صادرات آن از کشور تعیین شده باشد، صاحب کالا یا نماینده وی موظف است در هنگام کالا از رعایت کلیه شرایط اطمینان حاصل نماید. فروخته شد. برای صدور مجوز کابوتاژ کالا به مقصد گمرک نرسید.
کابوتاژ کالاهایی که صادرات آنها ممنوع یا غیرمجاز است فقط با مجوز اداره کل گمرک انجام می شود. صاحب کالا باید در ازای دریافت آن به گمرک ودیعه پرداخت کند.
صاحب کالای کابوتاژ باید مجوز کابوتاژ کالا را در تمام مدت حمل به همراه داشته باشد و بار را از مسیرهای مجاز خارج کند.
در صورت بروز حادثه در راه و عدم تکمیل کابوتاژ کالا در زمان تعیین شده، باید از گمرک مبدأ با ذکر دلیل درخواست تمدید زمان شود. چنانچه درخواست تمدید قبل از پایان مهلت تعیین شده انجام شود و دلایل مذکور موجه تشخیص داده شود، گمرک مبدأ می تواند مهلت انجام کابوتاژ کالا را تمدید کند.
برای تمدید زمان سرپوش گذاری کالاهای ممنوعه، غیرمجاز یا مشروط باید به گمرک مقصد نیز اطلاع داده شود. چنانچه درخواست تمدید پس از پایان مدت مجوز کاپوتاژ کالا باشد، اداره کل گمرک ضمن موافقت با تمدید، میزان جریمه قابل پرداخت را تعیین می کند.
اظهار نامه کابوتاژ کالا
استفاده از روش کابوتاژ مانند ورود و خروج عادی محموله های تجاری به کشور نیازمند فرآیند اظهار و تنظیم اظهارنامه گمرکی است که صاحبان کالا باید آن را تهیه کنند. فرآیند تنظیم اظهارنامه گمرکی برای کابوتاژ با استفاده از سامانه جامع تجارت فرامرزی از تاریخ ۱۳۹۴/۰۳/۰۴ انجام می شود. و تجار می توانند به این سامانه گمرکی مراجعه و این اظهارنامه را به صورت حضوری تنظیم کنند.
هنگام تنظیم اظهارنامه کابوتاژ اطلاعاتی مانند وزن، تعداد، نوع محموله، ارزش گمرکی محموله، مسیری که قرار است محموله در فرآیند کابوتاژ طی کند، نام گمرک مقصد. فیلدهای موجود در این صفحه که باید اطلاعات مربوطه در آنها بارگذاری شود شماره گذاری شده است و بر اساس این اعداد باید به نکات زیر توجه شود:
فیلدهای شماره ۱۱ که مربوط به کد کشور مبدا می باشد. شماره ۱۷ مربوط به کد کشور مقصد است. و شماره ۱۸ مربوط به ملیت و هویت کالا است. و شماره ۱۹ که مربوط به تعیین روش حمل و نقل داخلی می باشد نیازی به پر شدن نخواهد داشت.
فیلد شماره ۲۱ مربوط به نام گمرک مقصد می باشد که باید پر شود.
فیلد شماره ۴۴ مربوط به تاریخ اعتبار پروانه می باشد
و ….
حرف آخر
کابوتاژ یک کاغذ معتبر از سمت گمرک است. که افراد می توانند بدون هیچ مشکلی بین کشور و شهر خود عبور کنند. کابوتاژ به روش های مختلفی اجرا می شود که مهمترین آنها راه دریایی است.
در صورت هرگونه سوال و نظر با مجموعه نگار صنعت ماهان تماس حاصل فرمایید.
دیدگاه خود را ثبت کنید
آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!