ترخیصیه Delivery order چیست؟ و نحوه دریافت آن

ترخیصیه Delivery order (دستور تحویل یا مجوز تحویل) سند یا حواله ای برای تحویل کالا به صاحب یا ترانزیت کننده آن است. که توسط متصدی حمل و نقل یا نماینده وی به عنوان گمرک با رعایت ضوابط و مقررات مربوط صادر می شود.

ترخیصیه در قانون گمرک به شرح زیر تعریف شده است:

سندی است که به موجب آن شرکت حمل و نقل (حمل کننده و فورواردر) به گمرک اعلام می کند که گیرنده کالا پس از احراز هویت در انجام تشریفات گمرکی آزاد است.

صاحب کالا یا نماینده قانونی او که می خواهد کالا را از گمرک ترخیص کند، باید بارنامه ای را به عنوان گمرک از وام دهنده کالا، یعنی مؤسسات حمل و نقل (زمینی، هوایی، دریایی) تسلیم کند. که بر اساس آن بارنامه صادر می شود. آژانس حمل و نقل به صاحب کالا یا نماینده او اجازه دریافت کالا از گمرک را می دهد.

ترخیصیه در واقع نوعی تسویه حساب بین شرکت حمل و نقل و واردکننده (صاحب کالا) است. و بر اساس آن، شرکت حمل و نقل با تسلیم قبض انبار کالای وارداتی به صاحب کالا، صاحب کالا را مطلع می کند. کالاها گمرکی که تحویل کالا به گیرنده مندرج در ترخیص بلامانع است. است.

اطلاعات مندرج در ترخیص نیز مانند قبض انبار از مندرجات بارنامه یا مانیفست استخراج می شود.

تفاوت بین ترخیصیه Delivery order و ترخیص سند

سند ترخیص هر سند گمرکی است که تمام یا قسمتی از حقوق گمرکی و سود بازرگانی و هزینه های گمرکی و حقوق کالا توسط آن دریافت شده باشد. تاریخ صدور سند ترخیص روزی است که سند به امضای رئیس گمرک یا نماینده وی می رسد.

ترخیصیه نامه ای است خطاب به گمرک یا انبار که دستور تحویل کالا را به شخصی می دهد که نام او در ترخیص درج شده است.

ترخیصیه را نباید با سند ترخیص کالا از گمرک اشتباه گرفت.

تفاوت قبض انبار و ترخیصیه

رسید انبار یک رسید کالا است، در حالی که ترخیصیه یک سفارش تحویل کالا است.

رسید و ترخیص انبار دو سند متفاوت هستند.

قبض انبار سندی است که توسط سازمان انبار عمومی صادر می شود. و با ورود کالای وارداتی به گمرک، این رسید صادر می شود. و صاحب کالا با این سند می داند که کالای خود در انبارهای عمومی سازمان های مرتبط و همجوار است. . و تحت کنترل گمرک نگهداری می شود.

ترخیصیه سندی است که در آن شرکت حمل و نقل بین المللی اعلام می کند که صاحب کالا محموله خود را نزد این شرکت ترخیص کرده و ترخیص کالا از گمرک از نظر این شرکت بلامانع است.

مراحل اخذ مجوز ترخیصیه Delivery order

صاحب کالا یا نماینده قانونی وی به همراه اصل وکالتنامه محضری و اطلاعاتی از قبیل شماره کارت بازرگانی. شماره ملی؛ شماره ثبت شرکت ؛ برای دریافت کد پستی، کد اقتصادی و آدرس دقیق شرکت به شرکت حمل و نقل مراجعه کنید.

برای صدور مجوز ابتدا باید حساب های قبلی تسویه شود.

نحوه تخصیص ترخیصیه Delivery order در سیستم EPL:

با ورود به حساب کاربری، گزینه اختصاص ترخیصیه را انتخاب کنید.

سپس کد ملی شرکت حمل و نقل، شماره مانیفست، شماره بارنامه و کد ملی مالک جدید، بر روی دکمه «انتقال» کلیک کنید.

– اظهارنامه بر اساس بارنامه و ترخیصیه Delivery order:

نکته :

۱-۳ در هنگام تنظیم اظهارنامه، دارنده پروانه ترخیصیه باید همان مالک کالای معرفی شده باشد. لذا در هنگام اخذ پروانه به اطلاعات دارنده پروانه توجه نمایید.
۲-۳ اطلاعات اظهارنامه الکترونیکی، بارنامه به نام صاحبان کالا صادر می شود. و در نهایت ترخیصیه بر روی بارنامه صادر می شود. و شماره بارنامه در زمان تسویه به صاحب کالا داده می شود. بر این اساس کلیه شرکت های کشتیرانی و حمل و نقل دریایی باید ابتدا اظهارنامه ترخیصیه خود را به صورت الکترونیکی در سامانه جامع امور گمرکی و پنجره واحد تجارت فرامرزی برای صدور مجوز ثبت کنند.

اطلاعات مندرج در ترخیصیه Delivery order به شرح زیر خواهد بود:

مشخصات گیرنده
نام کشتی
شماره بارنامه و تاریخ صدور
پورت دانلود
پورت تخلیه
تعداد و نوع بسته بندی
توضیحات محصول
وزن خالص
نام شرکت حمل و نقل با شرکت حمل و نقل
مشخصات وسایل حمل و نقل
لیست تعداد کل محموله ها
و……….
کلیه اطلاعات فوق از بارنامه و مانیفست حذف خواهد شد.

شرکت های حمل و نقل هزینه ها را به صورت زیر محاسبه می کنند:

تعداد کانتینرها ۲۰ فوت است
تعداد کانتینرها ۴۰ فوت است
ارسال با کانتینر
هزینه ارسال کانتینر خالی
هزینه بیمه هر کانتینر
صادر کننده مجوز
قیمت دلار
هزینه واریز کانتینر

گاهی شرکت های حمل و نقل به جای صدور برگه (سند) برای ترخیصیه، به پشت نویسی بارنامه یا قبض انبار تکیه کرده و با این ظهرنویسی ترخیصیه صادر می کنند. این شرکت ها معمولاً از متن زیر استفاده می کنند:

گمرک عزیز…

با توجه به موضوع بارنامه شماره …………. ارسال شماره فاکتور انبار ………… به ………. (صاحب کالا) تحویل دهد.

شرکت. …………… مهر و موم و امضاء

عواقب قانونی ترخیص کالا چیست؟

ترخیص کالا از گمرک به دلیل مدارک مختلفی که باید از سازمان های مختلف تهیه شود به فرآیندی پیچیده و دشوار تبدیل شده است و تهیه هر یک از این اسناد نیازمند اطلاعات و زمان خاصی است.

اگر صاحبان کالا مراحل ترخیص را به درستی و با دقت طی نکنند، باید منتظر عواقب زیر باشند:

در صورت بروز اشتباه در تهیه کد تعرفه گمرکی برای محموله تجاری وارداتی، گمرک می تواند از صاحب کالا به مراجع مربوطه شکایت کند زیرا ارائه کد تعرفه گمرکی اشتباه موجب اشتباه در محاسبه هزینه های گمرکی می شود.
تاخیر در تشریفات گمرکی باعث تاخیر در روند ترخیص می شود که موجب ضرر صاحب کالا می شود.
عدم تحویل به موقع محموله تجاری ترخیص شده از انبارهای گمرکی بدون اخذ مجوزهای لازم موجب جریمه صاحب کالا می شود. زیرا محموله های تجاری از نظر قانونی تنها ۴ ماه مجاز به ماندن در انبارهای گمرکی هستند.
و ….

نحوه ثبت نام در سیستم epl

سامانه epl که به آن سامانه جامع امور گمرکی نیز می گویند یکی از پرکاربردترین سامانه های مرتبط با امور گمرکی و تجارت بین الملل است که از طریق آن می توان بسیاری از امور مربوط به صادرات و واردات کالا را انجام داد. لازم است تمامی افراد فعال در زمینه تجارت بین الملل با روند استفاده از این سایت آشنا باشند.

افرادی که قصد استفاده از سامانه جامع امور گمرکی را دارند باید ابتدا در این سایت ثبت نام کرده و برای ورود به این سامانه نام کاربری و رمز عبور دریافت کنند. برای این امر افراد با داشتن مدارک لازم که یکی از آنها کارت ملی است به نزدیکترین گمرک مراجعه و فرم ثبت نام در سامانه جامع امور گمرکی را از واحد انفورماتیک گمرک درخواست کنند. این فرم را پر کنید و به Wad Informatics ارسال کنید تا نام کاربری و رمز عبور ورود به سیستم epl را دریافت کنید.

نام کاربری مورد نیاز افراد در سامانه epl با کد ملی متقاضی یکسان خواهد بود. اما رمز باید توسط مامور گمرک انتخاب شود و بهتر است بلافاصله پس از دریافت آن به سامانه epl رفته و با کلیک سمت چپ سیستم و انتخاب گزینه تغییر رمز آن را تغییر دهید.

نتیجه ترخیصیه Delivery order

همانطور که اشاره کردیم، سند ترخیص یکی از مهمترین اسناد در واردات کالا و امور بازرگانی است. در این مقاله سعی کردیم نکاتی را در مورد ترخیص و انتقال از گمرک بیان کنیم. در مورد فاکتور انبار گمرکی و تفاوت آن با سند ترخیص هم بحث کردیم. امیدواریم با استفاده از مطالب ذکر شده سند ترخیص کالا را به راحتی دریافت کنید.

برای ترخیص کالا از گمرک به چه مدارکی نیاز داریم؟

بارنامه، پروفرما، پیش فاکتور، بسته بندی، فرم ترخیص کالا از گمرک، گواهی مبدا، بیمه نامه، اسناد حمل، مانیفست و … از مهم ترین مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا هستند.

سند آزادسازی ترخیصیه در چه سیستمی تحویل می شود؟

برای تحویل الکترونیکی سند ترخیصیه باید وارد سامانه جامع امور گمرکی (EPL) شده و درخواست خود را در قسمت مربوطه ثبت نمایید.

چه اطلاعاتی در قبض انبار گمرکی درج می شود؟

محل انبار، تاریخ دریافت، تعداد فاکتورهای متوالی، نوع بسته بندی، هزینه جابجایی و سایر هزینه ها از جمله اطلاعات درج شده در فاکتور انبار گمرکی می باشد.

چه کسی ترخیصیه را صادر می کند؟

سند ترخیصیه توسط شرکت حمل و نقل کالای مورد نظر صادر می شود و یکی از مهم ترین اسناد حمل برای ترخیص کالا از گمرک می باشد.

در صورت هرگونه سوال و نظر با مجموعه نگار صنعت ماهان تماس حاصل فرمایید.

0 پاسخ ها

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده − 2 =