MPCB – مدار شکن محافظ موتور | اصل، عملکرد و حفاظت MPCB

کلید MPCB چیست؟ الزامات و ویژگی های MPCB

کلید MPCB برای محافظت از موتور استفاده می شود. در این مقاله MPCB چیست؟، به طور مفصل می دانیم MPCB چیست؟ چگونه کار می کند؟ با چه ظرفیتی می تواند اجرا شود؟ پاسخ اینگونه سوالات را در آن خواهید یافت. امیدوارم این برای شما مفید باشد.

MPCB

کلید MPCB – مدار شکن محافظ موتور

قطع کننده های مدار محافظ موتور یک نوع تخصصی از وسایل حفاظت الکتریکی هستند که همانطور که از نام آنها مشخص است به طور خاص برای موتورهای الکتریکی طراحی شده است.

موتورهای الکتریکی تجهیزات گران قیمتی هستند، بنابراین نقش کلید محافظ موتور بسیار مهم است. اگر یک موتور به درستی محافظت نشده باشد، ممکن است نیاز به انجام تعمیرات پرهزینه یا حتی تعویض کامل تجهیزات باشد. موتورهای الکتریکی کاربردهای زیادی دارند، بنابراین محافظت کافی از آنها بسیار مهم است. یک موتور الکتریکی که به اندازه کافی با MPCB محافظت می شود عمر مفید بسیار بیشتری خواهد داشت.

MPCB - مدار شکن محافظ موتور

در تمام کاربردهای صنعتی و تجاری موتورهای الکتریکی، MPCB نقش کلیدی در ارائه حفاظت الکتریکی دارد.
قطع کننده مدار محافظ موتور یا MPCB یک دستگاه الکترومکانیکی تخصصی است که می تواند با مدارهای موتور ۶۰ هرتز و ۵۰ هرتز استفاده شود. چندین عملکرد دارد که به آن اجازه می دهد منبع الکتریکی ایمن برای موتورها فراهم کند:

اصل کار مدار شکن محافظ موتور (MPCB)

مدار شکن محافظ موتور را می توان یکی از انواع فرعی مدارشکن مغناطیسی حرارتی در نظر گرفت، اما با عملکردهای اضافی که به طور ویژه برای محافظت از موتورهای الکتریکی طراحی شده است. اصل کار مشابه تمام کلیدهای مدار دیگر است.

حفاظت حرارتی برای محافظت از موتور الکتریکی در برابر اضافه بار استفاده می شود. این بر اساس یک تماس منبسط و منقبض است که در صورت تشخیص جریان بیش از حد، موتور را قطع می کند. دانستن این نکته بسیار مهم است که حفاظت حرارتی پاسخ تاخیری دارد تا جریان های هجومی زیاد در هنگام راه اندازی موتور ایجاد شود.

با این حال، اگر موتور به دلایلی نتواند راه اندازی شود، حفاظت حرارتی در پاسخ به جریان هجومی طولانی مدت قطع می شود. حفاظت مغناطیسی زمانی استفاده می شود که اتصال کوتاه، خطای خط یا سایر خطاهای الکتریکی جریان بالا وجود داشته باشد. برخلاف حفاظت حرارتی، حفاظت مغناطیسی آنی است. برای قطع فوری جریان های خطای خطرناک.

تفاوت اصلی بین MPCB و سایر کلیدهای مدار این است که MPCB می تواند در برابر عدم تعادل فاز و افت فاز محافظت کند. موتورهای مدار سه فاز برای کارکرد موثر به سه هادی زنده با ولتاژ متعادل نیاز دارند. عدم تعادل بیش از ۲% برای عمر مفید موتور مضر است. اگر یکی از ولتاژهای فاز به طور ناگهانی از بین برود، این اثر آسیب بیشتری خواهد داشت زیرا موتور تنها با دو فاز به کار خود ادامه می دهد.

مدار شکن محافظ موتور قادر است این شرایط را با اندازه گیری اختلاف بین ولتاژهای فاز تشخیص دهد و در صورت وقوع بلافاصله موتور را قطع می کند. توجه به این نکته ضروری است که عدم تعادل جریان فاز در سیستم های سه فازی که بارهای تک فاز مجزا را تامین می کنند طبیعی است، اما زمانی که مدار سه فاز یک موتور الکتریکی را تغذیه می کند غیرقابل قبول است.
MPCB ها همچنین مجهز به مکانیزم قطع دستی هستند که امکان قطع اتصال موتورهای الکتریکی را برای تعویض یا نگهداری فراهم می کند.

کلید MPCB

قطع کننده های مدار محافظ موتور در طیف گسترده ای از درجه بندی های جریان موجود هستند و یکی از بهترین ویژگی های آنها این است که بسیاری از مدل ها امکان تنظیم رتبه جریان را دارند. این بدان معنی است که همان MCPB را می توان برای محافظت از موتورهای با ظرفیت های مختلف پیکربندی کرد. حفاظت موتور ناهمزمان

اکثر موتورهای مورد استفاده در صنعت موتورهای ناهمزمان هستند که به عنوان موتورهای القایی قفس سنجابی نیز شناخته می شوند. این موتورها از برق سه فاز برای ایجاد میدان مغناطیسی دوار استفاده می کنند که به نوبه خود روتور را مغناطیس کرده و حرکت چرخشی ایجاد می کند. هنگام طراحی حفاظت الکتریکی برای یک موتور ناهمزمان و انتخاب کلیدهای مدار محافظ موتور، عوامل بسیار مهمی وجود دارد که در هنگام محافظت از انواع دیگر مدارهای الکتریکی وجود ندارند.

موتورهای ناهمزمان جریان هجومی بسیار بالایی را هنگام راه اندازی می کشند، زیرا باید یک میدان مغناطیسی دوار ایجاد کنند. این جریان می تواند به مقادیر ۵۰۰% تا ۸۰۰% مقدار نامی برای چند کسری از ثانیه برسد. به همین دلیل، حفاظت مغناطیسی MPCB در مقادیری بیش از ۱۰ برابر جریان نامی حرکت می کند، برخلاف برخی از انواع کلیدهای مدار مینیاتوری که در مقادیر کمتر از ۳ برابر جریان نامی کار می کنند. در این موارد، استفاده از یک قطع کننده مدار غیر از MPCB حتی اجازه راه اندازی موتور را قبل از حرکت حفاظت مغناطیسی نمی دهد. به منظور کاهش جریان هجومی، یک روش بسیار رایج تکمیل مدار شکن محافظ موتور با استارت موتور با ولتاژ کاهش یافته است.

موتورهای ناهمزمان برای اینکه به درستی کار کنند به هادی های سه فاز نیاز دارند که ولتاژ متعادلی داشته باشند. اگر هادی های فاز دارای عدم تعادل بیشتر از ۲ درصد باشند، موتور به مرور زمان آسیب دیده و عمر مفید آن کاهش می یابد. موتور الکتریکی نیز تمایل به گرم شدن بیش از حد دارد که باعث هزینه های انرژی اضافی به عنوان گرمای هدر می شود. به همین دلیل، یک قطع کننده مدار موتور باید بتواند عدم تعادل فاز را تشخیص دهد و موتور را بر اساس آن قطع کند.

اگر یکی از فازها به طور کامل قطع شود، موتور به کار خود ادامه می دهد اما جریان در دو فاز باقی مانده به دلیل عدم تعادل الکتریکی از مقدار نامی بالاتر می رود و احتمالاً سیم پیچ موتور را می سوزاند. به همین دلیل، به محض تشخیص عدم تعادل فاز یا افت فاز، محافظ‌های موتور باید فوراً خاموش شوند.

این معمولاً با اندازه گیری اختلاف جریان بین هادی های فاز به دست می آید. اگر یکی از جریان های فاز در مقایسه با دو جریان دیگر به میزان قابل توجهی افزایش یا کاهش یابد، نشان دهنده عدم تعادل است. به همین ترتیب، اگر یکی از جریان های فاز به صفر برسد و دو جریان دیگر باقی بمانند، افت فاز رخ داده است.

بسیار متداول است که کلیدهای مدار محافظ موتور را با یک کنتاکتور تکمیل کنید تا امکان کنترل خودکار راه اندازی و قطع شدن موتور را فراهم کند. این سیستم همچنین ممکن است شامل یک دستگاه حفاظتی تحت ولتاژ نیز باشد که در صورتی که ولتاژ سیستم به میزان قابل توجهی کمتر از مقدار نامی کاهش یابد، موتور را قطع می کند.

 

الزامات مدارشکن محافظ موتور MPCB

به هر حال، انواع دیگری از کلیدها در تابلو برق حفاظتی مانند MCB، RCCB، MCCB، ELCB وجود دارد که برای محافظت با توجه به نیازهای مختلف در شرایط مختلف طراحی شده اند.

اما در اینجا ما به طور خاص در مورد MPCB صحبت می کنیم، سپس این دستگاهی است که فقط برای محافظت از موتور طراحی شده است. به همین دلیل است که MPCB فقط از نظر قابلیت اطمینان حفاظت موتور مؤثر است.

معمولاً استارت برای راه اندازی موتور وجود دارد. دارای یک MCB یا SFU برای برق ورودی، یک کنتاکتور و یک رله اضافه بار برای حفاظت است. در اینجا به جای MCB و رله اضافه بار، فقط MPCB می تواند برای راه اندازی موتور استفاده شود.

قطعات مدار شکن محافظ موتور MPCB

قطعات مدار شکن محافظ موتور

a. انتشار حرارتی بیش از جریان
b. الکترومغناطیسی بیش از جریان جریان
c. سیستم تماس اصلی
d. موقعیت سوئیچ کمکی
e.چفت سوئیچ
f. محفظه قوس (صفحات دی یون)
g.آرمیچر پلانجر
h.اسلاید سفر دیفرانسیل

کلید MPCB

عملکرد و حفاظت کلید MPCB

حفاظت از اضافه بار

به طور معمول از رله اضافه بار دو فلزی برای حفاظت موتور استفاده می شود که به آن مدار شکن حرارتی مغناطیسی می گویند. MPCB بر اساس این اصل از اضافه بار محافظت می کند.

که در آن دو نوار فلزی مختلف T بر اساس خواص خود به دلیل افزایش جریان منبسط و منقبض می شوند. اگر کنتاکت باز شود، مدار قطع می شود. که ما را از آسیب های ناشی از بار بیش از حد موتور محافظت می کند.

حفاظت از اتصال کوتاه توسط MPCB

در صورت وجود اتصال کوتاه یا ایراد در خط، محافظ مغناطیسی کار می کند و بلافاصله برق مدار را قطع می کند.

در حفاظت مغناطیسی یک سیم پیچ در داخل کلید وجود دارد که در آن به دلیل عبور جریان بیش از حد در زمان خطا مانند اتصال کوتاه، میدان مغناطیسی ایجاد می شود. کسی که پیستون را می کشد.

اتصال پیستون با سیم پیچ قطع می شود. که در هنگام بروز مشکل بلافاصله مدار را از برق قطع می کند و از موتور محافظت می کند.

عدم تعادل بار

کلیدهای حفاظتی موتور بیشتر در موتورهای سه فاز کاربرد دارند. ولتاژ همچنین باید متعادل شود زیرا مقاومت سیم پیچ موتور سه فاز متعادل است، تنها در این صورت باری که تعادل جریان دارد باقی می ماند.

جریان هر سه فاز نیز باید متعادل باشد. اگر به هر دلیلی نامتعادل باشد برای موتور خوب نیست. در چنین شرایطی، قطع کننده مدار محافظ موتور قطع می شود و منبع تغذیه را برای محافظت از موتور جدا می کند.

تک فاز

SPP این حفاظت بسیار مهم است. برای خط خروجی کارآمد موتور، باید ولتاژ تعادل را در هر سه فاز دریافت کند. تک فاز شدن به این معنی است که در هیچ فازی ولتاژ وجود ندارد، یعنی بنا به دلایلی ولتاژ یکی از سه فاز صفر می شود.

در چنین شرایطی احتمال سوختن سیم پیچ های موتور بسیار زیاد است. اما مدار شکن محافظ موتور دارای محافظ تک رو است. به همین دلیل موتور قبل از هر گونه آسیبی خاموش می شود. و آن را از منبع تغذیه جدا می کند.

 

ویژگی های مدار شکن محافظ موتور

MPCB مانند استفاده از SFU-Switch Fuse Unit و MCB در استارت موتور، قابلیت اطمینان را ندارد.

MPCB ها در محدوده های مختلف از ۱ آمپر تا ۱۰۰ آمپر موجود هستند. و با توجه به جریان درجه بندی موتور، می توانید آن را روی تنظیمات عالی تنظیم کنید.

در ولتاژهای تا ۲۳۰VAC، ۳۸۰VAC، ۴۱۵VAC، ۴۴۰VAC، ۵۰۰VAC و ۶۶۰VAC موجود است. که باید با توجه به ولتاژ رتبه بندی موتور ما انتخاب شود.

فرکانس برق ما ۵۰ هرتز است. اما ویژگی کلیدهای محافظ موتور این است که می توانند تا ۶۰ هرتز کار کنند.

برای محافظت از موتور نیازی به دستگاه محافظ جداگانه نیست. کلید محافظ موتور به عنوان یک وسیله محافظ عمل می کند.

 

تخصص مدارشکن محافظ موتور

همچنین یک نشانگر روی MPCB وجود دارد که در صورت خاموش شدن موتور می توان آن را تشخیص داد.

مدار شکن محافظ موتور دارای تماس زیر بغلی ‘NO’ ‘NC’ است. که می توانیم برای نشانگر سفر، زنگ هشدار سفر یا هر قفل دیگر استفاده کنیم.

یک دکمه تست در MPCB وجود دارد که با فشردن آن اگر سوئیچ درست باشد خاموش می شود. که ما متوجه می شویم که آیا مدار شکن محافظ موتور به درستی کار می کند یا خیر.

زمان خاموشی خنک کننده در قطع کننده مدار محافظ موتور همین است که برای حفاظت موتور بسیار مهم است. هنگامی که موتور تحت بار اضافی خاموش می شود، راه اندازی مجدد خودکار بلافاصله انجام نمی شود. مدتی برای خنک شدن موتور وجود دارد، بعداً موتور روشن می شود. که برای عمر موتور بسیار خوب است.

جریان راه اندازی در موتورهای سه فاز سه تا پنج برابر جریان نامی است. لگد شروع موتور به دلیل حفاظت اضافه بار حرارتی مغناطیسی در مدار شکن محافظ موتور تحت تأثیر قرار نمی گیرد. و موتور به راحتی راه اندازی می شود.

مدار شکن محافظ موتور – با توجه به ظرفیت آمپر در سه اندازه مختلف موجود است.

می توان از آن در موتورهای ۰٫۳۷ کیلووات تا ۳۷ کیلووات استفاده کرد.

بنابراین در این مقاله در مورد MPCB چیست، من سعی کردم تمام موضوعات مرتبط را در اینجا پوشش دهم.

 

اندازه گیری مدار شکن محافظ موتور (راهنمای انتخاب) کلید MPCB

دو عامل اصلی که اندازه قطع کننده مدار محافظ موتور مناسب را تعیین می کنند، ولتاژ پلاک و جریان پلاک نام خود موتور هستند.

رتبه بندی ولتاژ MPCB باید با ولتاژ پلاک موتور مطابقت داشته باشد. به طور معمول، قطع کننده های مدار محافظ موتور را می توان در طیف گسترده ای از ولتاژها مانند ۲۳۰ ولت، ۳۸۰ ولت، ۴۱۵ ولت، ۴۴۰ ولت، ۵۰۰ ولت و ۶۶۰ ولت AC استفاده کرد.
هنگامی که ولتاژ مشخص شد، لازم است جریان پلاک نام موتور الکتریکی را بررسی کنید. توجه به این نکته حائز اهمیت است که جریان عملیاتی واقعی ممکن است کمتر از جریان پلاک باشد، به خصوص اگر موتور کاملاً بارگذاری نشده باشد.

با این حال، MPCB همیشه باید بر اساس مقدار جریان پلاک نام انتخاب شود تا جریان هجومی در هنگام راه‌اندازی موتور مجاز باشد. به عنوان مثال، موتوری با جریان پلاک ۲۰ آمپر ممکن است جریان بسیار کمتری را در حین کار با بار جزئی بکشد، اما MPCB باید با توجه به مقدار نامی ۲۰ آمپر انتخاب شود، در غیر این صورت ممکن است در صورت استفاده کامل از موتور خاموش شود. بار.

سازندگان MPCB معمولاً نمودارهایی را ارائه می دهند که در آن مشخصات فنی مدار شکن ارائه می شود تا فرآیند انتخاب را ساده تر کنند. مقادیر فعلی که در آن محافظ های حرارتی و مغناطیسی عمل می کنند در ستون های رهاسازی حرارتی و رهاسازی مغناطیسی نمایش داده می شوند. قبل از نصب MPCB، بسیار مهم است که بررسی کنید که ولتاژ و جریان با موتور محافظت شده سازگار است.

کلیدهای مدار محافظ موتور نقش بسیار مهمی در ایمنی الکتریکی دارند، زیرا موتورهایی که محافظت می کنند کاربردهای بسیار متنوعی در ساختمان های تجاری و صنعت دارند.

همچنین می توان MPCB را با سایر وسایل حفاظتی یا اتوماسیون مانند حفاظت در برابر ولتاژ، تایمر و استارت موتورهای ولتاژ کاهش یافته تکمیل کرد.

انتخاب مناسب MPCB به منظور ارائه حفاظت موتور قابل اعتماد کلیدی است. یک MPCB کوچک حتی اجازه راه اندازی موتور را نمی دهد، در حالی که یک MPCB بزرگ ممکن است قادر به تشخیص شرایط جریان بیش از حد برای موتور الکتریکی محافظت شده نباشد.

کلید MPCB

ا. یا .۳ یا. و . ۲ یا. و .یا . . و. یا. و. یا. و. ۱ یا. و. یا. و.یا .ویا. ۴ یا. و. ۵ یا. و. یا. ۶ یا ۷٫ و. یا. و. یا. ۸ و. ۹ و و . .. . ۲ یا. یا. و. یا. ۸ و. . . ۱ و. یا. و. یا. و. ۱ یا. و. یا. و.یا .ویا. ۴ یا. و. ۵ یا. و. یا. ۶٫ یا. و.یا .ویا. ۴ یا. یا .۳ یا. و . ۲ یا. و .یا . . ۱ و. یا. و. یا. و. ۱ یا. و. یا. و.یا .ویا. ۴ یا. و. ۵ یا. و. یا. ۶ یا ۷٫ و. یا. و یا. ۸ و. ۹ و و . .. . ۲ یا. یا. و. یا. ۸ و. . . ۱ و. یا. و. یا. و. ۱ یا. و. یا. و.یا .ویا. ۴ یا. و. ۵ یا. و. یا. ۶٫ یا. و.یا .و

در صورت هرگونه سوال و نظر با مجموعه پرگاران تماس حاصل فرمایید

جهت کسب اطلاعات بیشتر اینجا کلیک کنید.

 یا. یا .۳ یا. و . ۲ یا. و .یا . . ۱ و. یا. و. یا. و. ۱ یا. و. یا. و.یا .ویا. ۴ یا. و. ۵ یا. و. یا. ۶ یا ۷٫ و. یا. و. یا. ۸ و. ۹ و و . .. . ۲ یا. یا. و. یا. ۸ و. . . ۱ و. یا. و. یا. و. ۱ یا. و. یا. و.یا .ویا. ۴ یا. و. ۵ یا. و. یا. ۶٫ یا. و.یا .ویا. ۴ یا

0 پاسخ ها

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

19 + دوازده =