تخلفات گمرکی در ایران چگونه است؟ انواع و قوانین

تخلفات گمرکی این روزها از جمله موضوعات داغی است که هر روز افراد زیادی را درگیر خود می کند. برای آشنایی بیشتر با تخلفات گمرکی و انواع آن با ما همراه باشید.
اخذ حقوق گمرکی و مالیات یکی از منابع درآمد دولت هر کشور است. گمرکات کشور محل ورود و خروج انواع محموله ها و کالاها می باشد. همواره امکان تخلف در جهت عدم پرداخت یا پرداخت مالیات و یا هر نوع ترفند و فریب تجار وجود دارد.
گاهی پیش می آید که این گونه تخلفات و تخلفات گمرکی در چارچوب اقدامات اداری و اجرایی صورت می گیرد. که از آن به عنوان غیر کیفری یا فرا کیفری یاد می شود.

 

گمرک چیست؟

یک نهاد دولتی است که وظیفه اجرای قوانین و اخذ عوارض ورود و خروج از تجار را بر عهده دارد. در واقع حقوق گمرکی نوعی مالیات غیرمستقیم است. شایان ذکر است که ریشه کلمه گمرک در تجارت است که در اصل با کلمه تجارت مرتبط است.
به طور کلی عوارض گمرکی به دو دسته عام و خاص طبقه بندی می شوند:

۱) عوارض گمرکی در معنای عام

حقوق گمرکی در معنای عام شامل امتیازات قانونی است که برای شخص یا نهادی که بر آن حق دارد اعمال می شود. مانند حق بازدید از محموله کالا یا بازکردن بسته ها. و مشاهده محتویات داخل آن جهت اخذ و درج مشخصات کالا. و همچنین نمونه برداری و غیره طبق ماده ۱۹ قوانین گمرکی.

۲) عوارض گمرکی به معنای خاص

در قوانین و مقررات گمرکی هر گاه صحبت از حقوق گمرکی می شود به معنای خاص یا حقوق ورودی است. که ماهیت صرفاً مالی دارد و جزو مالیات های غیر مستقیم طبقه بندی می شود.

منشا اصلی تخلفات گمرکی

مطلوبیت کالاهای خارجی برای مصرف کننده به عوامل متعددی ایجاد می شود که با بررسی دقیق آنها می توان از روند صعودی تقاضا برای این گونه کالاها بکاهد. و با اثرات منفی اقتصادی آنها مبارزه جدی کرد.

اگر علل و عوامل تقاضا برای کالاهای قاچاق به درستی شناسایی و ارزیابی نشود، مبارزه با قاچاقچیان حتی با صرف هزینه های هنگفت نیز موفق نخواهد بود. و تمایل به مصرف این گونه کالاها همواره انگیزه یافتن راه های جدید را تقویت می کند. 

مطلوبیت و مقبولیت کالاها و لوازم جانبی خارجی برای مصرف کنندگان از علل و عوامل متعددی ناشی می شود که با شناسایی صحیح و بررسی دقیق این عوامل می توان روند صعودی و درصد بالای تقاضا برای این کالاها و اثرات منفی اقتصادی آنها را به میزان زیادی کاهش داد. 

اگر عوامل افزایش تقاضا برای کالاهای قاچاق به درستی شناسایی و بررسی نشود، مبارزه با عوامل و عوامل قاچاق کالا حتی با صرف هزینه های هنگفت نیز موفق نخواهد بود. و همیشه میل زیادی به مصرف این کالاها وجود دارد.

دلایل تقاضای زیاد کالاهای خارجی:

یکی از دلایل تقاضای زیاد کالاهای خارجی مفید بودن آنها برای مصرف کنندگان داخلی است. از این رو موسسات و شرکت های بزرگ تجاری و اقتصادی به ظاهر و جنبه مشتری پسندی و نوآوری در محصولات خود اهمیت زیادی می دهند. تا بتوانند سهم محصولات خود را در بازار افزایش دهند.

در مقایسه نسبی بین شرکت های تولیدی داخل و خارج از ایران می توان دریافت که انگیزه تولیدکنندگان داخلی نسبت به تولیدکنندگان بزرگ خارجی برای داشتن محصولات متنوع و طراحی های مدرن و متفاوت بسیار کم است.

بنابراین وجود حقوق و تعهدات گمرکی و موانع فراوان بر سر راه تجارت آزاد، اصلی ترین و مهم ترین منبع تخلفات گمرکی و پدیده قاچاق است.

طبیعی است که مردم و باندهای بزرگ قاچاق کالا با هدف کسب سود چند برابر، تجارت رسمی و قانونی را رها می کنند. و عرضه کالا از طریق تجارت غیررسمی یا به عبارتی قاچاق را ترجیح می دهند.

مهمترین تخلفات گمرکی

اکنون لازم است با برخی از مهم ترین تخلفات گمرکی آشنا شوید. دانستن این تخلفات به شما کمک می کند تا از ارتکاب آنها در هنگام واردات و صادرات جلوگیری کنید.

۱٫ مشکل در اظهارنامه محصول

عدم اظهار کالا یکی از رایج ترین تخلفات گمرکی است. طبق قانون امور گمرکی کلیه تجار و بازرگانان باید پس از ورود به گمرک کالا را به گمرک اظهار کنند. در صورتی که کالایی در محموله وجود داشته باشد و عمداً یا سهو به گمرک اظهار نشده باشد، مرتکب تخلف گمرکی عدم اظهار شده اید.

در برخی موارد تجار به دلیل عدم آگاهی از قوانین گمرکی و یا با هدف کاهش حقوق و عوارض گمرکی کالاهایی را که ارزش گمرکی بالاتری دارند در اظهارنامه ذکر نمی کنند. و این امر موجب تخلف آنها در امور گمرکی می شود.

۲٫ اقدام عملی برای سایر تخلفات گمرکی

اقدام اجرایی تخلف دیگری است که بسیاری از تجار با آن مواجه هستند. این تخلف زمانی رخ می دهد که کالاهای تجاری مجاز بدون ارائه اظهارنامه از گمرک خارج شوند.

همچنین اگر به جای کالای وارداتی کالای مجاز دیگری را به گمرک اعلام کنید مرتکب این تخلف شده اید. معمولا تجار و بازرگانان برای کسب سود بیشتر، کالای دیگری را اعلام می کنند و در صورت اثبات، چه در زمانی که کالا در گمرک است و چه پس از خروج کالا از گمرک، تاجر مرتکب جرم شده است.

۳٫ تخلفات پلیس

یکی دیگر از تخلفات رایج گمرکی، تخلفات انضباطی است. این تخلفات مربوط به نقض مقررات گمرکی است و به دولت آسیبی نمی رساند.

ورود خودروها و یا خروج آنها از گمرک بدون انجام تشریفات گمرکی و اخذ مجوزهای مربوطه از مهمترین تخلفات انضباطی است. اگر این تخلفات را انجام دهید جریمه خواهید شد.

دلایل تخلفات گمرکی توسط بازرگانان

دلایلی مانند عدم تولید محصول در داخل کشور، گاه به دلیل کیفیت بالاتر محصول مشابه توسط تولیدکنندگان سایر کشورها و گاه تنها به دلیل زیبایی و جذابیت نمونه های مشابه خارجی، انگیزه مشتری را به همراه دارد. خرید محصولات خارجی چون هر جا تقاضا باشد عرضه وجود دارد تجارت خارجی برای تجار بسیار جذاب شده است.

بسیاری از تجار به واردات کالاهای خارجی مشغول هستند. گاهی واردات از مجاری قانونی و گاهی غیرقانونی انجام می شود که به آن قاچاق می گویند.

قاچاقچیان گاهی کالاهای خود را از فواصل دور وارد می کنند مانند استفاده از کوله پشتی و لنج های شخصی که خطرات زیادی برای محموله به همراه دارد و گاهی کالاهای خود را ظاهراً قانونی اما با انجام تخلفات گمرکی وارد می کنند.

تخلفات گمرکی عمدتاً توسط بازرگانان برای کاهش هزینه ها و پرداخت مالیات کمتر و در نتیجه سود بیشتر انجام می شود و ورود کالاهای اصلی به کشور غیرقانونی است. اما گاهی این تخلفات چندان ساده نیست و کالاهای وارد شده توسط تجار غیرقانونی است.

در برخی موارد حتی ممکن است خسارات مالی و حقوقی به دولت وارد کند. این موضوع یکی از دلایل سخت گیری دولت ها در خصوص ورود و خروج کالا و عوارض گمرکی است.

تخلفات گمرکی کشور

تخلفات مرتکب شده توسط دولت ها معمولاً توسط افرادی انجام می شود که برای دولت کار می کنند. این کارمندان و کارگران با استفاده از اختیاراتی که دارند، گاه به بهانه رفع ایرادات این گونه موارد، با ایجاد مانع در روند قانونی ترخیص کالا، از بازرگانان ناآگاه و ناآشنا مطالبه پرداخت نقدی یا غیرنقدی می کنند.

به عنوان اسناد مالکیت، اظهارنامه و مقررات نواقص خود را رفع خواهند کرد. به این ترتیب اگر تاجر با مسائل حقوق گمرکی و حدود حقوق خود آشنا نباشد ممکن است سال ها درگیر ترخیص کالای خود باشد.

در مواردی که کالای وارداتی دارای تاریخ انقضا باشد یا به دلیل تغییر نرخ ارز، تاخیر در ترخیص ضرر مالی جبران ناپذیری به همراه داشته باشد، وضعیت برای تجار بدتر می شود.

در چنین شرایط ناعادلانه ای مجبور می شوند از سر ناامیدی تسلیم خواسته های سودجویان شوند. اما در صورت آشکار شدن این تخلف، آنها نیز ملزم به پرداخت جزای نقدی یا سایر مجازات های تعیین شده توسط قانونگذار خواهند بود.

با توجه به وجود این تخلفات، یکی از زمینه هایی که وکلا در آن ورود کرده و به تجار در ترخیص به موقع، آسان و قانونی کالا کمک می کنند، امور مربوط به حقوق گمرکی و حقوق ورودی و صادراتی است. با توجه به آشنایی وکلای دادگستری با قوانین گمرکی کشورها، راه های سوء استفاده کارکنان متخلف بسته می شود، امور مربوط به ترخیص کالا سریعتر از راه های قانونی انجام می شود.

 

قانون تخلفات گمرکی

ماده ۱۰۲ تخلفات گمرکی

ابلاغ هر نوع صورتجلسه مجلس مربوط به توقیف، ضبط کالا و کشف تخلف یا قاچاق به فردی که به نمایندگی از صاحب کالا به گمرک اظهارنامه ارائه کرده و تنظیم صورتجلسه مجلس انجام شد. در نتیجه رسیدگی به آن اظهارنامه، به صاحب کالا اطلاع داده می شود. .

ماده ۱۰۳ تخلفات گمرکی

وسایل نقلیه آبی که وارد آب های کشور می شوند باید در اسکله های مجاز پهلو بگیرند یا لنگر بیندازند. و قبل از انجام مراحل مربوطه نباید کالا را تخلیه یا بارگیری کنند یا از اسکله یا لنگرگاه خارج شوند.

هواپیمای ورودی به کشور باید در فرودگاه مجاز فرود آید و تشریفات گمرکی مقرر را طی کند. برای هواپیماهای خروجی و کالاهای آنها تشریفات گمرکی باید قبل از پرواز انجام شود. خودروهای زمینی اعم از خالی و یا حامل کالا باید از مسیرهای گمرکی مجاز وارد کشور می شود. و وارد اولین گمرک مرزی و انجام تشریفات گمرکی و همچنین خروج از مسیرهای مجاز گمرکی شوند.

تبصره ۱ – اسکله ها، لنگرگاه ها، فرودگاه ها و جاده های گمرکی مجاز برای ورود و خروج وسایل نقلیه، کالا، مسافر و هواپیماهای مشمول تشریفات گمرکی به پیشنهاد کارگروهی با مسئولیت وزارت کشور و با مشارکت وزارت کشور.

تبصره ۲ – پهلوگیری، لنگر انداختن، فرود و ورود و خروج وسایل نقلیه از مسیر غیرمجاز بدون انجام تشریفات مربوطه، مگر در موارد فورس ماژور که باید ثابت شود، در مورد وسایل نقلیه خالی جریمه خواهد شد. مبلغ ششصد هزار (۷۸۰٫۰۰۰) ریال تا شش میلیون (۷٫۸۰۰٫۰۰۰) ریال توسط رئیس گمرک مربوطه تعیین می شود. همچنین در مورد وسایل نقلیه حامل کالا طبق مقررات ماده (۱۱۳) رفتار می شود.

ماده ۱۰۴ تخلفات گمرکی

هرگاه بسته با کالاهای وارد شده با رعایت ماده (۱۰۳) یافت شود که در خلاصه اظهارنامه و فهرست کل محموله یا بارنامه وسیله نقلیه یا بسته قید نشده باشد.

یا بسته ها در اظهارنامه خلاصه و فهرست کل در صورتی که محموله یا بارنامه به عنوان تحویل نشده به مرجع پذیرنده ذکر شده باشد. و مدارک مورد قبول گمرک جهت توضیح دلیل مغایرت ارائه نشده باشد. توسط شرکت حمل و نقل در مدت سه ماه به شرح زیر انجام می شود:
الف- در صورت تخلیه اضافی ثبت بسته یا بسته های اضافی کافی است.
ب- در صورت کسر ترخیص، جریمه انتظامی طبق ماده (۱۱۰) این قانون اعمال خواهد شد.

تبصره ۱ – چنانچه در مهلت مقرر با ارائه مدارک مورد قبول گمرک ثابت شود که در اختلاف سوء نیت نبوده است، گمرک اجازه اصلاح اظهارنامه اجمالی را خواهد داد.
تبصره ۲ – بسته های اضافی تحویلی به گمرک مقصد عبوری داخلی مشمول مقررات این ماده می باشد.
تبصره ۳ – کسری‌های غیرمعمول و مازاد بر کالاهایی که بدون بسته‌بندی وارد می‌شوند نیز از نظر رسیدگی و اخذ جریمه مشمول مقررات این ماده می‌باشند.
تبصره ۴ – در مورد شركتهاي حمل و نقل كه در ايران نماينده دارند، مؤسسات مذكور موظف به پرداخت جرايم مذكور هستند. و در مورد شركتهاي حمل و نقل كه نماينده رسمي در ايران ندارند، گمرك مي تواند تضمین های لازم در این زمینه تأمين كند. به ویژه ارائه به منظور دریافت جریمه های احتمالی از شرکت حمل و نقل. 

ماده ۱۰۵

کالایی که ورود آن ممنوع است با نام و مشخصات کامل و صحیح برای ورود قطعی اظهار شود. گمرک باید حداکثر ظرف مدت سه ماه از ترخیص آن خودداری کند. و به صاحب کالا یا نماینده قانونی وی اخطار کتبی بدهد.

در صورت عدم اقدام در مدت مذکور گمرک کالا را ضبط و به مالک یا نماینده وی اطلاع می دهد. صاحب کالا حق دارد ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ توقیف اعتراض خود را به دادگاه صالح تسلیم می کند. و ظرف پانزده روز از تاریخ اعتراض به دادگاه صالح به گمرک مربوطه اطلاع دهد. در غیر این صورت کالا توسط دولت ضبط خواهد شد.

تبصره ۱ – کالاهایی که ورود آنها جرم محسوب می شود با آن برخورد خواهد شد.

ماده ۱۰۶

در مورد کالاهای موضوع ماده (۱۰۵) که به جای کالای مجاز و بدون استفاده از اسناد خلاف واقع از گمرک ترخیص شده است. و بیش از چهار ماه از تاریخ ترخیص نگذشته باشد به موارد زیر رسیدگی می شود.
الف- در صورتی که تمام یا قسمتی از کالای ترخیص شده در اختیار صاحب کالا باشد، کالا بلافاصله توقیف می شود. و پس از رد حقوق ورودی دریافتی، طبق مقررات ماده (۱۰۵) رفتار خواهد شد.
ب- در صورتی که تمام یا قسمتی از کالای ترخیص شده در اختیار صاحب کالا نباشد. و مشخص شود در زمان ترخیص، حقوق ورودی بیشتری به آن تعلق گرفته است. مابه التفاوت حقوق ورودی وصول نشده خواهد بود. 

ماده ۱۰۷

در صورتی که در بررسی اظهارنامه یا بازرسی کالاهای صادراتی مشخص شود که وجوهی کمتر از مبلغ تعیین شده اظهار یا واریز شده است. به تشخیص رئیس گمرک علاوه بر دریافت مابه التفاوت، جریمه نقدی به قید می شود. مقدار مشخص شده در نظر گرفته شده است. پنج درصد (۵%) تا پنجاه درصد (۵۰%) مابه التفاوت مذکور اعمال خواهد شد. دریافت خواهد شد
تبصره – در صورتی که اظهارنامه صادراتی حاوی بیش از ده درصد (۱۰%) کمتر یا بیشتر از ارزش واقعی کالا باشد. به منظور ایجاد تسهیلات و مزایای غیرقانونی برای صاحب کالا، ده درصد (۱۰%) جریمه خواهد شد. تحمیل شود. ) و صد در صد (۱۰۰%) مابه التفاوت اعمال خواهد شد. 

ماده ۱۰۸

کشف هرگونه مغایرت پس از اظهار و قبل از ترخیص کالاهای وارداتی مستلزم وصول مابه التفاوت وجوه است. علاوه بر وصول مابه التفاوت، حسب شرایط، جریمه ای از ۱۰% تا ۱۰۰% مابه التفاوت به تشخیص رئیس گمرک تعلق می گیرد.

تبصره ۱ – در صورتی که کشف مغایرت منجر به پرداخت مابه التفاوت حقوق ورودی به میزان بیش از پنجاه درصد (۵۰%) حقوق ورودی کالای اظهار شده باشد. علاوه بر پرداخت مابه التفاوت، حداقل جریمه نباید کمتر از پنجاه درصد (۵۰%) قیمت باشد. 
تبصره ۲ – در مواردی که مقصد نهایی بارنامه پس از ترخیص از گمرک، مرز ورودی بوده و اظهارنامه ترانزیت بر اساس مندرجات اسناد تنظیم و به گمرک تسلیم شده باشد، در صورت مغایرت در نوع و مبلغ. . كالا در اثر ارزيابي و مدارك مورد قبول گمرك كشف مي شود. در صورت عدم ارائه ظرف سه ماه، كالاي متضاد و مازاد توسط دولت ضبط مي شود.
تبصره ۳ – تخلفات مربوط به اعلام تخلف به استثنای تبصره (۲) این ماده در مورد کالاهای عبوری خارجی و برگشتی و ترانزیت داخلی، شرکت حمل و نقل در صورت عدم تحویل ضمانت نامه اخذ خواهد کرد. کالا به گمرک مقصد. علاوه بر اجرای مقررات مربوطه، مهلت ثابتی به درآمد ثابت پرداخت شود.

ماده ۱۰۹

وسایل نقلیه و کالاهایی که به صورت ترانزیت و ورود موقت برای پردازش یا مرجوعی وارد کشور می شوند. و وسایل نقلیه ای که بر اساس مجوز ترانزیت بین المللی وارد کشور می شوند. در صورتی که در مهلت مقرر برای خروج از کشور یا تحویل به گمرک به جز در موارد فورس ماژور، نباید ارجاع داده شود.

به ازای هر روز تاخیر از چهارصد هزار (۵۲۰٫۰۰۰) ریال تا دو میلیون (۲٫۶۰۰٫۰۰۰) ریال جریمه نقدی محکوم می شود.
تبصره – مواردی که ودیعه یا ضمانت نامه دریافتی از صاحب وسیله نقلیه یا کالا با عواید حاصله تودیع شده است. و یا جرم قاچاق به مراجع قضایی گزارش شده باشد از شمول این ماده مستثنی است.

ماده ۱۱۰

در صورتی که در اظهارنامه هایی که برای ترخیص کالا به گمرک ارائه می شود، مشخصات کالا به دروغ قید شده باشد. اما این اظهار نادرست به معنای زیان مالی برای دولت نبوده و کشف آن مستلزم دریافت مابه التفاوت نباشد.

به تشخیص رئیس گمرکات محل جریمه نقدی حداقل یک میلیون (۱۳۰۰/۰۰۰) ریال و حداکثر دو میلیون (۲۶۰۰۰۰۰) ریال است. و با مجوز کتبی رئیس گمرک محل، اظهارنامه حمل اصلاح می شود.

تبصره – در مواردی که اظهار تخلف از مصادیق تخلف و قاچاق موضوع این قانون نباشد ولی ورود کالا ممنوع باشد گمرک طبق مفاد ماده (۱۰۵) قانون عمل خواهد کرد. . این قانون و علاوه بر آن جریمه این ماده وصول می شود.

ماده ۱۱۱

مرتکبین تخلف از مقررات گمرکی، می توانند به اصل جریمه توسط رئیس گمرک محل تعیین شده اعتراض داشته باشند. آنها می توانند با مستندات اعتراض خود را به گمرک مربوطه جهت ارجاع به مراجع حل اختلاف گمرکی مطرح کنند.
تبصره – در كليه مواردي كه رؤساي گمرك جريمه تخلفات گمركي را تعيين مي كنند. جريمه بايد با توجه به نوع و دفعات تخلف، سابقه و وضعيت متخلف، مبلغ، نوع و ارزش به طور واضح تعيين شود.

یک نسخه از تخلف باید امضا و به طور کامل به گمرک ایران ارسال شود. و بلافاصله رسید رسمی صادر و برای پرداخت جریمه به پرداخت کننده ارائه می شود.

ماده ۱۱۲

بکارگیری کارمندان گمرک در تجارت خارجی یا دلالی گمرکی و سایر مشاغل مربوط به تشریفات گمرکی ممنوع است. متخلفان به دلیل برخورد با تخلفات اداری با تصمیم مراجع قضایی به اخراج از گمرک محکوم می شوند.

 

 

 

در صورت هرگونه سوال و نظر با مجموعه نگار صنعت ماهان تماس حاصل فرمایید.

0 پاسخ ها

دیدگاه خود را ثبت کنید

آیا می خواهید به بحث بپیوندید؟
در صورت تمایل از راهنمایی رایگان ما استفاده کنید!!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده + 12 =